Sněženky, machři a snowboarďáci: Kde sa nakrúcali zimné filmové komédie?

2022-01-14 12:00:00 |   |    | 

Vydrž, Prťka, vydrž! Je to sice dál, ale zato horší cesta. Tento způsob zimy zdá se mi býti poněkud nešťastný. Tieto a ďalšie obľúbené hlášky z filmového plátna prezrádzajú, že tentoraz sa vyberieme po stopách filmu Sněženky a machři – a kam inam ako do Krkonôš? S novšími zimnými komédiami však nahliadneme aj do Jizerských hôr a dokonca až na Slovensko.



 

Krkonoše majú barrandovskí filmári radi – z Prahy to sem nie je ďaleko, a keď sa z údolia vyberiete na úbočie hôr, nájdete množstvo neopozeraných miest. Ale nakrúcalo sa aj na miestach všeobecne známych, najmä v Peci pod Sněžkou a v Špindlerovom Mlyne. Schválne, či tie miesta spoznáte aj po rokoch?

 

Sněženky, machři a Špindlerov Mlyn

O filme Sněženky a machři režiséra Karla Smyczka filmoví fanúšikovia hovoria ako o jednej z najlepších alebo vôbec najlepšej českej tínedžerskej komédii. Príbeh o lyžiarskom výcviku študentov gymnázia pod vedením prísneho profesora Kardu sa v roku 1982 natáčal hlavne v Špindlerovom Mlyne, na plátne sa dokonca objavilo aj miestne informačné centrum. Pre scény z interiérov filmári vybrali Moravskú búdu, jednu z najkrajších a najzachovalejších hrebeňových horských búd v Krkonošiach v nadmorskej výške 1 225 m.

Odohralo sa tu aj slávne nočné lezenie z okna, ale inak pre vonkajšie zábery poslúžila chata Smetánka v Peci pod Sněžkou; tá dokonca film pripomína aj na svojej webovej stránke. Na plátne sa objaví aj lyžiarsky vlek na Hnedý vrch, už dávno nahradený modernou štvorsedačkou, kľukatá cesta z Vrchlabí do Špindlerovho Mlyna a tiež Martinova búda, ktorú už poznáte z komédie Ako vytrhnúť veľrybe stoličku.

 

Snowboarďáci

Ambície prevalcovať Sněženky a machry si robili o viac ako dvadsať rokov neskôr Snowboarďáci, filmová komédia režiséra Karla Janáka z roku 2004. Nadviazal na ňu dokonca rovnomenný seriál, ktorý vysielala Česká televízia o rok neskôr. Rozpačité dojmy podčiarkuje hodnotenie užívateľov Česko-Slovenskej filmovej databázy, kedy Sněženky majú 80% a Snowboarďáci iba 56%. Nakrúcalo sa v lokalite Svatý Petr a opäť v Špindlerovom Mlyne, len na mieste chaty Inka odvtedy vyrástol luxusný apartmánový dom.

Pozadie scény, kde zlodeji odhodili ukradnuté snowboardy, vám pripomenie zimné scénky z komédie Vrchní, prchni! – natáčali sa totiž na rovnakom parkovisku pri špindlerovskom hoteli Villa Hubertus. Tiež filmy Milana Cieslara Špindl (2017) a Špindl 2 (2019) sa ťažko mohli točiť inde ako v Špindli. Štáb mal zázemie, kostymérňu a maskérňu v hoteli Montana.

 

Zimné filmy režisérky Chytilovej

Za pozretie stoja oba zimné filmy režisérky Věry Chytilovej. Pre mladšiu Vlčiu búdu (na ČSFD hodnotenie 69 %) z roku 1986 si štáb tiež vybral Krkonoše. Pozor, nepatrí medzi komédie, radí sa do žánrov dobrodružný / dráma / horor / sci-fi. Nakrúcalo sa na stanici v Poniklej a na Sagasserových búdach, v horskej zrubovej chalupe s vlastnou zjazdovkou a lyžiarskymi vlekmi. Stojí v nadmorskej výške 1 100 metrov vysoko nad Velkou Úpou, osamotená na romantickom tichom mieste priamo v srdci Krkonošského národného parku. Dramatické zábery zimnej krajiny okrem Sněžky však do Krkonôš nepatria, pre tie si filmári zašli až do Vysokých Tatier.

Kalamita z roku 1980 je filmová lahôdka (na ČSFD hodnotenie 74%) s množstvom vynikajúcich hercov od Bolka Polívku cez Dášu Bláhovú až po Janu Synkovú a Jaroslavu Kretschmerovú. Tentokrát filmári zvolili Jizerské hory, a pretože sa dej točí okolo železnice a železničiarov, zapojili sa doň železničné trate zo Smržovky do Josefovho Dolu a zubačka z Tanvaldu do Harrachova. Znalci odhalia aj stanicu v Jablonci nad Nisou, stanicu v Dolnom Polubnom a dokonca uvidíte aj kúsok slávnej sánkarskej dráhy v Smržovke.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: CzechTourism
Zdroj: CzechTourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa