Zwardoń, rajský pokoj v Poľsku

2012-10-15 11:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Do dedinky ležiacej v Źywieckych Beskydách sa môžete dostať vlakom zo Žiliny cez Čadcu. Zwardoń slúži ako spojnica na železničnej trase Slovensko - Poľsko, môžete sa tak dostať ďalej do Poľska, premávajú odtiaľto vlaky do Katowíc.



Obec Zwardoń pôvodne patrila do Bielskeho vojvodstva, neskôr do Krakowského. Rozprestiera sa v okolí troch priesmykov: Przełęcz Przysłop, Przełęcz Zwardońska a Przełęcz Graniczne.

Ak túto dedinku poznáte, pravdepodobne to bude kvôli zimným športom. Zwardoń je totiž známym turistickým centrom, hlavne počas zimy. Sneh sa tu totiž udrží až do apríla, kvôli vhodným klimatickým podmienkam.

V lete môžete odtiaľto uskutočniť výstupy na vrchy Barania Hora, prípadne Koniaków. Počas letných mesiacov sa tu usporadúvajú folklórne slávnosti, ktoré sú známe nielen v Poľsku, ale aj u nás na Slovensku. Na folklórnych slávnostiach sa stretávajú Gorali z oboch strán hraníc. Počas festivalu si môžete vychutnať nielen ľudovú hudbu, ale aj tradičné jedlá, napr. pečené mäso, chlieb s pravou bravčovou masťou a iné.

Osobne sa mi v Zwardoni páčilo prostredie, ktoré je priam očarujúce. Nedotknutá príroda a rajský pokoj pôsobili ako balzam na dušu, čo je v dnešnej uponáhľanej dobe priam malým zázrakom.

 

Zdroj/autor: wikipedia, zgoda-zwardon.pl, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa