Kráľovský Krakov: ochutnajte históriu

2013-04-28 10:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Kráľovské mesto Krakov leží na rieke Visle. Predstavuje centrum južného Poľska a zároveň je hlavným mestom Malopoľského vojvodstva.



História mesta siaha do 8. storočia. Na križovatke obchodných ciest tu postavili hrad Vislanov. Od roku 1320 bolo hlavným a korunovačným mestom Poľska. Mesto sa preslávilo aj prvou univerzitou založenou v roku 1364 (Jagelovská univerzita) a výrobou súkna.

Krakov patrí medzi najznámejšie a najnavštevovanejšie turistické centrá Poľska. V meste nájdete vyše 6 tisíc historických budov. Oprávnene teda môžeme konštatovať, že Krakov je tvorený historickými budovami (hlavne z obdobia stredoveku a renesancie).

Medzi najkrajšie pamiatky patrí zámok Wawel, Sukiennice, Jagelovská univerzita, Radničná veža, Wawelské návršie, pomník Adama Mickiewicza, známeho poľského spisovateľa. Spomedzi mnohých kostolov najviac navštevované sú Katedrála na Waweli, Mariánsky kostol, Kostol sv. Ondreja a gotické kostoly sv. Kataríny a Božieho tela.

Krakov však nie je zaujímavý len svojou minulosťou, ale aj súčasnosťou. Vedeli ste, že z Krakova pochádza aj prvý poľský pilot Formuly 1 Robert Kubica? Aby sme však neostali len pri rýchlych formulách, rodáčkou z tohto mesta je aj svetoznáma tenistka Agnieszka Radwańská.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa