Miestne trhy nie sú jediným lákadlom Nowého Targu. Zastavil sa tu aj pápež

2014-12-13 10:00:00 |   |    | 

Určite ste už zažili neopakovateľnú atmosféru poľských trhov. Tie sa pravidelne konajú v mestečkách Jablonka a Nowy Targ. Ich zaujímavosťou je aj tá skutočnosť, že väčšina kupujúcich sú Slováci.



 

Tieto mestá majú však aj svoju historickú hodnotu. Pozrieme sa teraz na minulosť a súčasnosť jedného z nich, konkrétne Noweho Targu.

Mesto leží na juhu Poľska a nachádza sa v Malopoľskom vojvodstve (administratívne členenie tohto štátu). Južne od neho sa rozprestiera pohorie Gorce a ďaleko to nemáte odtiaľto ani do Krakowa (približne 84 km).

Prvá písomná zmienka o tejto lokalite pochádza z roku 1326. Mestské práva dostal Nowy Targ už v roku 1346 od kráľa Kazimíra Veľkého. Ten udelil mestu zvláštne práva, ktoré pomohli rýchlemu rastu. Medzi významné historické udalosti, ktoré stoja za spomenutie patria: pripojenie mesta k rakúskej provincií Halič (1770) a opätovné pripojenie k Poľsku (1918). Mestečko navštívil aj „Poliak veľkého srdcaJán Pavol II. v roku 1979. Vďační veriaci umiestnili v Kostole najsvätejšieho srdca Ježišovho podobizeň menovaného pápeža, na ktorého s láskou spomínajú.

Historické pamiatky môžeme navštíviť i dnes. Miestna radnica pochádzajúca z polovice 19. storočia sa dodnes hrdo vypína na námestí. I tu nájdete odkaz na Jána Pavla II. Nachádza sa tu totiž pamätná tabuľa posvätená ním samotným. A nielen to, od roku 2011 sa tu nachádza i stála expozícia venovaná tomuto svätcovi. Nájdete tu skutočné veci z jeho života pochádzajúce väčšinou zo súkromných zbierok. Predmety sú z obdobia jeho pôsobenia v Poľsku (Krakow), ako aj z pontifikátu. Expozícia zahŕňa i jeho osobné veci ako sú sveter, topánky, sutana, riad a mnoho ďalších cenných exponátov.

Nájdete tu však i zachované meštianske domy pochádzajúce z rovnakého obdobia ako spomínaná radnica. Zaujímavosťou je Podhalanské múzeum so stálou expozíciou dokumentujúcu miestnu etnografiu, históriu a ľudové remeslá.

Na prelome 50. a 60. rokov minulého storočia vznikol v pivniciach budovy okresnej „národnej rady“ Inšpektorát civilnej obrany. Jeho úlohou bolo riadenie civilnej obrany v prípade vojny, alebo inej mimoriadnej situácie. Tieto priestory boli zabezpečené ako kryt typu II. Preto v nich dodnes môžeme nájsť oceľové bezpečnostné dvere. Priestory v súčasnosti fungujú ako tzv. „komorastudenej vojny a socializmu. Vybranú expozíciu môžete navštíviť na radnici.

Medzi ďalšie zaujímavé pamiatky patria: Pápežská kaplnka a rôzne kostoly: Kostol sv. Kataríny, Kostol sv. Anny a iné. Spojenie s prírodou predstavuje drevený kostolík. Postavila ho šľachtická rodina, ako symbol svojho statusu. Jeho konštrukcia pozostáva z horizontálne uložených kmeňov. Pravdepodobne vznikol ešte v stredoveku, ale zahŕňa v sebe aj prvky rannej chrámovej gotiky, bežnú pre východnú a severnú Európu.

Krásu mesta vykresľuje i prírodná scenéria. Nowy Targ sa rozprestiera v srdci rozľahlej Orawsko – Nowotarskiej kotliny. Je skvelým východiskom do Vysokých Tatier, Pienin, na Czorsztyńske jazero, či Babiu horu. Vedú odtiaľto vyznačené turistické chodníky do spomínaných destinácií.

Ak sa rozhodnete navštíviť toto mesto len kvôli trhom, nezabudnite že sa konajú len dva dni do týždňa, vo štvrtok a sobotu. Ich usporadúvaním sa toto mesto zapodieva už od 14. storočia. Nezabudnite sa pritom pokochať i historickou atmosférou tohto juhopoľského mestečka.

Zdroj/autor: nowytarg.pl, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa