Zakopane: Tieto atrakcie vás zaručene pritiahnu

2015-04-09 08:00:00 |   |    | 

Ak nemáte na víkend žiadne plány a bývate v blízkosti hraníc, môžete si naplánovať výlet k niektorým z našich susedov. Poľsko sa mnohým našincom spája len s výhodnými nákupmi a návštevou trhov. Pritom táto krajina dokáže ponúknuť mnoho tipov na skvelé výlety. Či je to kultúra, nádherná príroda alebo netradičné atrakcie, všade kde sa pohnete, máte množstvo zaujímavostí, ktoré vás chytia za srdce. Jedným z takýchto lákavých miest je aj Zakopané.



 

V sezóne aj autobusom

 

Ak bývate na severe Slovenska, máte to do Zakopaného doslova na skok. Nemusíte tam ísť ani po spoplatnených cestách, takže vás to nebude stáť viac, ako keby ste si vymysleli výlet na Slovensku. Navyše cesta cez Tatry je nádherná, bude sa vám páčiť úžasná príroda a malú pauzu si môžete urobiť už tam. Zaujímavou zastávkou cestou späť môže byť napríklad Belianska jaskyňa v Tatranskej kotline. Z Popradu to do Zakopaného autom netrvá viac ako hodinu a pol. A rovnako dlho trvá aj presun z Oravy, z Dolného Kubína. Môžete sa tam teda vybrať pokojne aj na jednodňový výlet, pretože vám cesta nezaberie až tak veľa času. Pokiaľ nemáte auto, v hlavnej sezóne sa vám ponúka ďalšia zaujímavá alternatíva. V minulých rokoch počas leta pravidelne premávala linka medzi Popradom a Zakopaným, ktorá bola zamerená práve na turistické výlety do tejto oblasti.

 

Tip na zastávku: Cestou k našim severným susedom môžete navštíviť aj Múzeum oravskej dediny v Zuberci, ktoré sa nachádza v blízkosti slovensko-poľských hraníc.

 

Prečítajte si tiež: Miestne trhy nie sú jediným lákadlom Nowého Targu. Zastavil sa tu aj pápež

 

Tradície verzus dobrý marketing

 

Možno sa teraz pýtate, že prečo by ste sa mali vybrať práve do Zakopaného, keď popri hraniciach je viacero zaujímavých miest, ktoré môžete tiež navštíviť. Zakopané však ponúka naozaj jedinečnú atmosféru. I keď sú tam služby na vynikajúcej úrovni, stále nezabúdajú na pôvodné tradície, aby ste sa v ich uliciach cítili vždy dobre a mali pocit, že vás neustále vítajú s otvorenou náručou. Hlavné ulice v centre majú stále budovy s typickou drevenou architektúrou. Výnimočnosťou nie sú ani konské záprahy, s ktorými vás vezmú na takýto netradičný výlet Zakopaným. Poliaci nezabúdajú ani na tradičnú hudbu. U nich nie je výnimkou, keď v podnikoch hrajú živé kapely a robia tak dobrú zábavu v celom okolí. Naši severní susedia sú majstrami skvelého marketingu. Vedia dobre predať, čo je u nich jedinečné a i vďaka tomu sa u nich budete cítiť fantasticky a nebude sa vám chcieť zo Zakopaného tak skoro odísť. Môžete si pokojne naplánovať aj dlhší výlet. Tak ako na slovenskej strane Tatier, i v Poľsku máte lacnejšie alternatívy bývania v súkromí, takže môžete na nákladoch ušetriť.

 

Lanovkou na kávičku

 

Pri vymenovávaní zaujímavosti v poľskom Zakopanom nemožno zabudnúť ani na tú najobľúbenejšiu atrakciu. A tou je predovšetkým pozemná lanovka Gubalowka. V jej konečnej stanici nájdete najmä úžasný výhľad na celé okolie. Či je leto, alebo zima, vždy sa tam budete cítiť ako v inom svete a pokojne môžete relaxovať aj pri šálke kávy. Okrem občerstvenia sa tam nachádza aj zábavná zóna pre deti, ktorú využijú najmä počas dobrého počasia. Dolná stanica lanovky sídli v podstate v centre mesta, takže prístup k nej je veľmi pohodlný. V lete odtiaľ vedie aj niekoľko cyklistických trás. Jednoducho skvelé stredisko ako stvorené na jednodňový príjemný výlet.

Druhou alternatívou je zájsť klasickou lanovkou na Kasprov vrch. V tomto prípade ide však o horskú turistiku, ktorá je vhodná pri dobrom počasí. Prípadne sa môžete iba nechať vyviesť hore lanovkou a popozerať sa po okolí. Spiatočný lístok stojí približne 13 eur. V zime ponúka táto lanovka aj možnosť prevozu na lyžovačku, keďže v okolí sa nachádza niekoľko zjazdových dráh rôznych obtiažností určených pre lyžiarov i vyznávačov snowboardingu.

 

V lete aj mnoho turistických trás

 

Zatiaľ čo v zime si môžete vychutnať dobrú lyžovačku, v lete sa prichystajte na bohatú turistickú dávku. V okolí Zakopaného sa nachádzajú nádherné vrchy, ktoré môžete kompletne preskúmať. Postupne si môžete vyberať čoraz ťažšie túry a pokiaľ sa vám zunuje pobytu v prírode, vyskúšať môžete aj tradičnú architektúru. Trebárs miestny skanzen patrí v Poľsku k tým najlepším. V Zakopanom majú aj vynikajúci systém voľnočasových aktivít. V centre sa nachádza niekoľko zábavných podnikov, ktoré si môžete vyberať podľa vášho štýlu zábavy alebo aktuálnej nálady. Taktiež sa tam nachádza niekoľko wellness centrier a aquapark.

 

Čo by ste mali istotne ochutnať?

 

Okrem zábavných podnikov patrí k ďalšej významnej časti domáceho turizmu aj gastronómia. Niektoré pochúťky môžete ochutnať len tak na ulici a rýchlo sa občerstviť v niektorom zo stánkov. Tam si môžete pochutnať na vynikajúcich tradičných malých syrčekoch. Taktiež majú skvelé klobásky a pochúťky z kapusty. Z nej sa skladá aj typické jedlo bigos, ktoré dostanete v reštauráciách. Ide o zmes kyslej kapusty a bravčového mäsa dochuteného rôznymi koreninami. Poliaci robia aj výborné polievky. Z nich by ste mali ochutnať napríklad cviklovú. Do mnohých pokrmov pridávajú kôpor a milujú výrazné chute.

 

Zdroj/autor: zakopane.pl, zakopane.com, zakopane.miasto.it, turistika.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa