Veľkolepá príroda a perfektné služby: Vitajte v Zakopanom!

2015-12-22 12:00:00 |   |    | 

Zakopané sa hrdí prívlastkom zimné hlavné mesto Poľska. Mestečko s 28-tisíc obyvateľmi nachádzajúce sa len kúsok od slovenských hraníc, ponúka niekoľko tromfov. Ohromná príroda a vynikajúce možnosti na prežitie zimnej dovolenky – to všetko v mieste na úpätí Tatier.



 

Zakopané je ideálnym miestom na dovolenku pre páry, ale aj rodiny s deťmi. Zo zimných športov je skutočne z čoho vyberať.

 

Pre začiatočníkov i náročných

 

Lyžiarske svahy pre začiatočníkov až po zjazdovky pre náročných športovcov. Bez ohľadu na druh aktívneho odpočinku, v Zakopanom si určite nájdete to svoje. Lyžiarske vleky v celom Zakopanom sú v prevádzke od skorých ranných hodín do neskorého večera a takmer v pri každom je požičovňa potrebného vybavenia. Pre zaujímavosť, v centre mesta sa napríklad nachádzajú dve klziská s požičovňami korčúľ. Na oboch možno vidieť všetky vekové kategórie.

 

Niečo pre romantické duše

 

Pre tých, ktorí preferujú romantické prechádzky, je perfektnou voľbou napríklad Dolinki Reglowe, odkiaľ je azda najkrajší výhľad na zasnežené vrcholky tatranských smrekov. V Dolina Chochołowska alebo Kościeliska si môžete zasa vyskúšať jazdu na saniach, ktoré ťahajú kone. Ide o jednu z najpopulárnejších atrakcií v Zakopanom.

Pre tých, ktorí sa vyžívajú v adrenalínových športoch, môže byť vhodnou voľbou jazda na snežnom skútri cez lesy a polia Podhale. Po zážitku si môžete dopriať typické dobroty z poľskej produkcie – medovinu a grilovaný údený oštiepok.  

 

Musíte vidieť: Kasprowy Wierch

 

Neodmysliteľnou súčasťou Zakopaného je bez pochýb Kasprowy Wierch. Lanovka, ktorá vedie na vrchol 1987 metrov vysokého vrcholu, patrí medzi jedny najstaršie v Európe. Spustila sa ešte v auguste v roku 1935 a medzi najťažšie etapy stavby patrila preprava materiálov priamo na vrchol. Obrovské drevené piliere boli na vrchol prepravované na vozoch, ale iba do miesta zvané Hala Gasienicowa. Odtiaľ ich už vynášali mocné poľské ruky na samotný vrchol. Dnes je lanovka špičkovou stavbou, ktorá spĺňa najprísnejšie bezpečnostné normy. Cena spiatočného lístka na lanovkou na vrchol Kasprowho Wierchu stojí niečo cez 14 eur, čo je výborná cena.

Cesta hore trvá približne 12 minút z dolnej stanice Kuznice s medzizastávkou Myślenickie Turnie – až na vrchol. Prevýšenie je 936 metrov. Treba sa však pripraviť, že počas víkendov a sviatkov, býva o jazdu lanovkou veľký záujem.

 

Lyžovačka v poľských Tatrách

 

Na Kasprowom Wierchu sú dve nádherné zjazdovky. Prvá z nich sa volá Gasienicowa, ktorej dĺžka je 1,4 kilometra dlhá. Na nej premáva sedačková lanovka, ktorá dokáže za hodinu vyviezť na vrchol 2400 ľudí. Druhou je zasa Goryczkowa zjazdovka, ktorá meria 2 kilometre a jej trať je podľa drvivej väčšiny návštevníkov Zakopaného, úžasná.

V Zakopanom si môžete vybrať zo širokej škály ubytovania. Ak preferujete luxusné hotely, v meste ich nájdete. Okrem nich aj desiatky hotelov, penziónov, chát či hostelov. V meste snáď nie je ulica, v ktorej by neponúkali možnosti ubytovania. Ak nepatríte medzi náročných, opäť pripomíname, že za priaznivé ceny možno nájsť komfortný nocľah aj s raňajkami.

 

Skvelé jedlo i služby

 

Na záver dodávame, že v Zakopanom nemožno obísť najznámejšiu ulicu Krupówki v centre mesta. Na svoje si prídu predovšetkým milovníci nákupov – obchody so značkami, ktoré poznáme aj u nás lákajú na každom rohu. Okrem nich je na ulici nespočetné množstvo reštaurácií, stánkov s občerstvením, ale aj obchodíkov so suvenírmi. Cena za večeru v centre mesta pre dvoch nie je žiadnou enormnou položkou – práve naopak. Kvalitné jedlo i služby za slušné ceny. Poliaci si turistov vážia a v úctivosti k zákazníkom môžu byť príkladom.

Zdroj: zakopane.com, discoverzakopane.com, Wikipédia, Vincent

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa