Poľský Lublin – Aj napriek desivej histórii si získava srdcia všetkých turistov

2016-03-05 08:00:00 |   |    | 

Lublin je našincom známy najskôr ako univerzitné mesto. S tunajšou vysokou školou funguje aj viacero výmenných pobytov, vďaka čomu sem prichádzajú mladí ľudia. Tí, ktorí ho už v minulosti niekedy navštívili vám istotne ochotne potvrdia, že je mnoho dôvodov prečo sa tam vrátiť a užiť si ho ako turista.



 

Mesto poškvrnené nacistickým násilím

 

Do Lublinu sa dostanete z Popradu po približne šiestich hodinách cesty. Dá sa sem cestovať aj vlakom, no v tom prípade musíte prejsť cez Českú republiku, čo vám predĺži čas cestovania. Prvé písomné zmienky o ňom pochádzajú z 5. storočia. Pôvodne to bola len menšia osada, ktorá sa časom vypracovala na veľké sídlo s mestskými právami. Najťažšiu časť dejín zažil Lublin počas 2. svetovej vojny. Vtedy sa v jeho blízkosti vybudovali koncentračný tábor a v meste začali panovať veľmi kruté podmienky. Dokonca keď Nemci ustupovali, pri odchode ešte stihli zabiť 600 nevinných žien. Lublin sa z tejto desivej udalosti musel ešte dlho spamätávať, no nakoniec sa postavil na nohy a dnes už ponúka jeho obyvateľom útulný domov.

 

Mesto plné rušného života

 

I vďaka prítomnosti toľkých mladých ľudí získal Lublin povesť rušného študentského mestečka. Ak máte radi spoznávanie sa s novými ľuďmi, radi sa rozprávate a otvárate debaty na rôzne témy, či si len tak posedíte v niektorom z pubov a zrelaxujete pri pohári piva či vína, toto mesto bude pre vás ako stvorené. Najmä počas jari prináša atmosféru čulých ulíc plných vzrušenej vravy a rozkvitnutých stromov, vďaka čomu sa stáva jedným z najkrajších miest v Poľsku.

 

Lublinský hrad

 

Jeho história siaha do 12. storočia. Istú dobu tu sídlili aj králi, ktorí sem prichádzali za oddychom a krásnou prírodou. Postupne k nemu pribudol veľký kamenný múr, kaplnka a kostol. Neskôr prešiel kompletnou rekonštrukciou, keď si šľachta najala talianskych umelcov a architektov, ktorí dali hradu novú podobu. Na začiatku 19. storočia však začal upadať a štátni predstavitelia z neho spravili väznicu. Tá aj s prestávkami fungovala 124 rokov. Ako väzenie slúžil i nacistom počas 2. svetovej vojny a na rovnaké účely ho potom používali aj komunisti. V roku 1957 však vrátili hrad opäť štátu a postupne tam vybudovali múzeum, ktoré slúži verejnosti až dodnes. Niekoľko uchovaných predmetov a informácie o dejinách mesta sa môžete dozvedieť za vstupné od 5 do 12 zlotých, všetko závisí od toho, ktoré miestnosti chcete navštíviť.

 

Majdanek

 

Jedna z najdesivejších spomienok na koncentračné tábory vôbec. Z dôvodu, že nacisti nestihli pred jeho obsadením Rusmi zahladiť všetky stopy, zostala väčšia časť zachovaná, a tak prináša najlepšie svedectvo o zverstvách, ktoré tu boli páchané. Navyše bol takmer priamou súčasťou mesta Lublin, kvôli čomu jeho obyvateľom denne pripomínal krutosť tej doby. Pri vstupe sa nachádza veľký symbolický pamätník pripomínajúci tisíce nevinných obetí, ktoré zomreli v koncentračnom tábore.

 

Lublinský skanzen

 

V roku 1960 vybudovali pri Lubline i vzácny skanzen, ktorý uchováva tradičnú architektúru z celého regiónu. V skanzene si môžete pozrieť najmä typické drevené domčeky, no taktiež si tam objavíte aj novšie kamenné domy patriace bohatším obyvateľom. Nájdete tu i tradičnú kaplnku, kostol, sedliacke domy, lapidárium, pivničky, ale aj dôležité informácie o tradičných remeslách.

 

Katedrála svätého Jána Krstiteľa

 

Najväčšia katedrála v meste bola postavená v 16. storočí. Kostol je zdobený nádhernými freskami a badať na ňom dokonalé remeselné prevedenie. V kostole sa však nachádza jedna relikvia, ktorá sem láka všetkých tých turistov. Ide o obraz Panny Márie, ktorý v roku 1949 ronil krvavé slzy. Odvtedy sa stal jedným z najdôležitejších pútnických miest v krajine.

 

Staré mesto

 

Jednou z povinných zastávok je i časť Staré mesto. Tá ponúka jedinečnú atmosféru a presne to, prečo máte Poľsko tak radi. Neustále tam objavujete podniky s dobrou zábavou, tanečnou hudbou, a nezriedka si aj zaspievate s tradičnými kapelami. Charizmatické kaviarne vám ponúkajú veľa miestnych pochúťok a navyše v centre nájdete aj mnoho kultúrnych skvostov ako napríklad vyhliadkovú vežu, veľké námestie a starú radnicu.

 

Podzemné chodby

 

Práve v tejto časti sa nachádza aj ďalší unikát. A tým sú staré podzemné chodby. Majú dĺžku takmer 300 metrov a tiahnu sa popod celé Staré mesto. Prístupné sú aj verejnosti. V minulosti zrejme slúžili ako skrýša pre panstvo . No pôvodný zámer bol zrejme oveľa prozaickejší. V dávnej minulosti bol Lublin dôležitým tranzitným mestom a pravidelne sa tam konali veľké jarmoky. Aby mohli obchodníci rýchlo večer odložiť svoj tovar, vybudovali pre nich takéto podzemné pivnice.

Zdroj/autor: muzeumlubielskie.pl, inlovewithpoland.com, lublin.turystyka.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa