Na varené víno a cigánsku zabudnite: Vianočné trhy v Krakove lákajú na neobvyklé pochúťky

2017-12-01 00:00:01 |   |    | 

Bývalé kráľovské mesto Krakov turisti milujú najmä kvôli historickému centru. Rieka Visla, zámok Wawel a najmä námestie Rynek Glowny s historickými budovami z 13. storočia z neho robia jedno z najkrajších miest Poľska. Ešte krajšiu atmosféru ponúkajú v adventnom období, keď sa práve v starom meste rozprestierajú čarovné vianočné trhy. Tie sme pre vás preskúmali krátko po otvorení tohtoročnej sezóny.



 

Do 26. decembra

Oficiálny začiatok vianočných trhov v Krakove bol v piatok 24. novembra. Ich koniec je naplánovaný na druhý sviatok vianočný, niektoré stánky však zostávajú otvorené dlhšie až do prvých januárových dní. V sobotu, keď sme si boli obzrieť trhy aj my, bolo v centre najviac ľudí okolo osemnástej hodiny. Krátko po zasvietení vianočného stromčeka bola aj najväčšia špička pri stánkoch s jedlom.

Okolo siedmej sa už väčšina turistov presunula do okolitých podnikov a v tomto čase ste si trhy mohli pozrieť v pokojnejšej atmosfére. Ich súčasťou je aj veľké pódium, na ktorom sa bude pravidelne konať pútavý program. Hneď popri ňom sa dostanete do interiérovej časti so stánkami, ktoré ponúkajú zväčša rôzne suveníry. S ubytovaním v samotnom centre sme v tomto čase nemali žiaden problém. V ponuke bolo mnoho apartmánových hotelov, ktoré ponúkali izby pre štyroch ľudí aj s raňajkami za menej ako 90 eur.

 

Tradičná i nová gastronómia

Stánky s jedlom sú rozmiestnené po obvode trhov. Hneď v úvode nájdete všetky typické trhové pokrmy ako ražniči, pečené kolená, grilované rezne alebo pečené klobásky. No stačilo zájsť trošku viac do centra trhov, aby ste objavili aj špeciality domácej kuchyne. Jeden stánok s polievkami ponúkal tradičné chuťovky ako bigos, ktorý sa pripravuje z kyslej a hlávkovej kapusty, bravčového mäsa a klobásy, žurek pripravený z kvasenej ražnej múky alebo cviklový vývar. O tieto delikatesy, tak ako aj o rôzne druhy plnených pirohov, bol na trhu najväčší záujem a museli ste si na ne vystáť dlhší rad. Mnoho ľudí neodolalo ani jednoduchej špecialite v podobe domáceho chleba s masťou, ktorý tu posýpajú pečenou cibuľkou, údeným alebo mletým mäsom.

 

Nesmú chýbať grilované syrčeky

Osobitnou kategóriou sú typický poľské syrčeky. Tie vyrábajú v niekoľkých podobách. Môžete si ich kúpiť čisté prírodné, údené alebo potreté maslom. Na výber máte aj zo syrov z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka. Aby ste túto pochúťku mohli ochutnať hneď na mieste, ponúkajú vám malé grilované syrčeky, ktoré môžete jesť samotné alebo spolu s brusnicovou omáčkou. V takejto podobe vynikajúco chutia aj s vareným vínom.

 

Prevažujú vianočné ozdoby na stromček a zimné doplnky

V stánkoch s tovarom pochopiteľne dominujú vianočné ozdoby. Na rozdiel od našich trhov tam však nenájdete také typické veci ako sviečky, voskové ozdoby, oblátky alebo rustikálne drevené výrobky. Veľkú časť tovaru tvoria ručne zdobené vianočné gule. Veľmi milé sú najmä drobné ozdôbky, ktoré si vyžadujú precíznu zručnosť výrobcu.

Jeden zo stánkov ponúka aj drevené hračky, kde majú ľudia záujem najmä o malé ozdobné kolotoče. Na trhu si môžete zakúpiť aj ručne vyšívané obrusy, zimné doplnky ako šály, čiapky a rukavice a jeden zo stánkov predával bižutériu s jantárom, ktorý je typický pre toto mesto.

 

Špecialita v podobe horúceho piva

V Poľsku sme našli aj jednu zaujímavú špecialitu, ktorú domáci ponúkajú ako alternatívu k varenému vínu. Horúce pivo pripravujú jeho varením spolu s medom, sušeným ovocím a koreninami ako klinčeky, škorica alebo badián. Jeho chuť je mierne sladká, no má príjemnú arómu. Priamo na trhoch sme ho nevideli ani v jednom stánku, no v ponuke ho má mnoho krakovských reštaurácií.

 

S eurom nepochodíte

Našinci sú zvyknutí chodiť do Poľska bez zamenených zlotých. Pravdou je, že v typických suvenírových stánkoch sme nikdy nemali problém platiť našou menou. No priamo na vianočných trhoch sme nenašli ani jedného predajcu, ktorý by bol ochotný prijať eurá namiesto domácej meny. V okolí námestia sa však nachádza niekoľko bankomatov a zmenární, takže pokiaľ si nedonesiete zloté už zo Slovenska, môžete si ich zmeniť priamo v Krakove.

 

Vybrané ceny

Grilované syry - 3,50 – 4 PLN (0,80 – 1 EUR)

Syry na predaj – 6 – 14 PLN (1,50 – 3,30 EUR)

Tradičné polievky – 6 – 12 PLN (1,50 – 3 EUR)

Teplé jedlá ako pečené koleno, špízy a pod. - 23 – 30 PLN (5,50 – 7,50 EUR)

Varené víno – 8 PLN (2 EUR)

Varené pivo – 15 PLN (3,50 EUR)

Ovocie v čokoláde – 8 – 12 PLN (2 – 3 EUR)

Magnetky – od 5 PLN (od 1,20 EUR)

Ozdoby na stromčeky – od 4 PLN (od 1 EUR)

 

Čo všetko navštíviť popri vianočných trhoch?

Wawel – dominantou historického centra je hrad Wawel, v ktorom si môžete pozrieť reprezentačné priestory, kráľovské klenoty, kaplnku a bývalé komnaty poľskej šľachty. Do Wawelu príďte radšej v ranných hodinách, aby ste dostali niektoré z limitovaných lístkov. Tie vám vždy pridelia na konkrétny čas, takže neskôr si už môžete upresniť zvyšok programu podľa tohto harmonogramu.

Židovská štvrť – v Krakove bola vždy aj silná židovská komunita. Na ulici Dajwór nájdete múzeum Galicja, ktoré mapuje ťažký osud domácich obyvateľov počas 2. svetovej vojny. V tejto časti sa nachádza aj štvrť s námestíčkom, pri ktorom je niekoľko reštaurácii so židovskou gastronómiou a taktiež stará synagóga.

Kopec Kosciuszko – v okolí mesta sú štyri umelo vytvorené kopce, ktoré ponúkajú krásny výhľad na Krakov. Ten najznámejší je pomenovaný po generálovi Tadeuszovi Kosciuzskovi. Dostanete sa tam mestskou dopravou, ale aj prostredníctvom organizovaných prehliadok. Vstupné na kopec je 10 zlotých (2,50 eura) a v tejto cene máte okrem vyhliadky aj možnosť navštíviť múzeum.

Wieliczka – návštevu Krakova môžete spojiť aj s výletom do soľnej bane Wieliczka. Tá je od centra mesta vzdialená 20 minút cesty autom. Dostanete sa tam tiež pravidelnou miestnou dopravou alebo prostredníctvom tour operátorov.

Živá hudba – vo viacerých podnikoch v historickom centre si môžete posedieť pri živej tradičnej hudbe. Tieto koncerty sú bezplatné a podčiarkujú autentickú atmosféru mesta.

 

Text a foto: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa