Krakov a Osvienčim – nemí svedkovia minulých hrôz

2018-07-23 12:00:01 |   |    | 

Kráľovské mesto Krakov je situované iba pár kilometrov od severných hraníc Slovenska. Popretkávané architektonickými skvostami a históriou ponúka hmatateľné stopy po druhej svetovej vojne, ale aj komunistickej ére. Jeho historické centrum mesta je zapísané na zozname UNESCO.



 

V celej oblasti sa nachádza mnoho pamiatok z druhej svetovej vojny najmä v súvislosti so židmi. Medzi tie najvýznamnejšie rozhodne patria synagógy, cintorín a celá židovská štvrť Kazimierz, kde bolo kvôli autentickosti nakrútených mnoho filmov z tohto obdobia. Môžete tu navštíviť napríklad aj dom, odkiaľ v známom Schindlerovom zozname nasilu odnášali deti odnášali do koncentračných táborov. Kazimierz je z centra mesta pohodlne dostupný aj pešo. Táto štvrť je veľmi tichá, akoby ešte stále žialila za tým, čo sa tu odohralo  pred pol storočím. Všetky najvýznamnejšie pamiatky sú pokope, takže nebudete unavení z príliš dlhej mestskej turistiky.

Štvrť je veľmi tichá,  pôsobí príjemným  dojmom, všade navôkol je mnoho kostolov a kláštorov, pri prechádzke ale budete mať  zimomriavky po celom tele a pocity strachu a smútku vás na chvíľku prenesú do iného sveta. Práve z Kazimierzu odvážali Židov do koncentračných táborov, ničili im ich domovy, majetok, obchody... Dnes tieto miesta zívajú prázdnotou a sú zatvorené, z niektorých už zostali iba nápisy. Iné ale sprístupnili verejnosti ako spomienku na jej bývalých majiteľov. Je úžasné a chvályhodné, ako mesto zanechalo tieto budovy v nedotknutom stave, aj preto je Krakov zaradený na zozname UNESCO pamiatok.

Ďalším významným miestom, ktoré musíte vidieť, je aj Schindlerova továreň. Oskar Schindler bol veľký človek s dobrým srdcom, ktorý sa snažil ochrániť ľudí pred odvážaním do pracovných táborov, a preto ich radšej zamestnával vo svojej továrni. Dnes je symbolom nielen židovstva, ale aj dobrého úmyslu. Je tu zriadené múzeum o pôsobnosti Oskara Schindlera, jeho továrne a tiež o celom Krakove.

Len pár kilometrov od Krakova sa nachádza Osvienčim, azda najobávanejšie miesto našich európskych dejín, z ktorého dodnes mrazí státisíce turistov. Dedina Osvienčim, v ktorej bol obávaný pracovný a vyhladzovací tábor situovaný, vás ihneď zaujme povestnými koľajnicami, ktoré vedú až k jeho bránam. Keď si bežný turista predstaví, že po nich kedysi privážali ľudí na smrť, naskakujú mu zimomriavky. V prvej budove sa nachádza múzeum tohto tábora, kde vám milé poľské sprievodkyne porozprávajú o všetkom, čo sa tu udialo počas vojny a prevedú vás aj popod známy nadpis „Arbeit macht frei“.

Dobové fotografie a autentické exponáty v múzeu vás pripravia o slová a vy sa ponoríte do iného sveta. Po prehliadke prvej časti vás autobus odvezie iba pár kilometrov ďalej do skutočného vyhladzovacieho tábora a barakov. Ako prvé uvidíte  ostnatý drôt a  koľajnice, ktoré sa strácajú za oploteným drôtom. Strážne veže navôkol a železné brány sú dôkazom toho, čo sa tu v skutočnosti stalo.

Baraky, ktoré sú dnes už prerobené tiež na múzeá, nájdete v celom areáli. Vidieť ale môžete aj kuchyne, prístrešky, práčovne a omnoho viac. Je tu tiež pamätník obetiam holokaustu a zavraždeným ľuďom, kde turisti kladú vence, kvety alebo horiace sviečky. Atmosféra tábora je skutočne dojímavá.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Natália Bosáková, Getty Images, Pixabay
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa