Poľská Zlatá baňa – unikátny svet zábavy v útrobách zeme

2018-10-10 12:00:00 |   |    | 

Naši severní susedia ponúkajú množstvo skvelých atrakcií pre deti a rodiny. Preto neváhajte sadnúť do auta a vezmite vašich blízkych napríklad na výlet do Zlatej bane. Tá má toľko zaujímavostí, že tam pokojne strávite aj celý deň.



 

300 kilometrov chodníkov

Zlatá baňa sa nachádza v meste Zloty Stok pri hraniciach s Českou republikou. Zo Žiliny alebo z Bratislavy tam trvá cesta takmer štyri hodiny. Dobrým nápadom je rozdeliť si to tak, že pár dní strávite v českých Jeseníkoch, odkiaľ je to do tejto poľskej atrakcie iba na skok. Baňa sa v minulosti skutočne využívala na ťažbu zlata. Tento vzácny kov sa tam doloval stovky rokov. Počas ťaženia tam vykopali množstvo tunelov a šácht. V súčasnosti sa v podzemí nachádza 300 kilometrov chodníkov, ktoré sú umiestnené na 21 rôznych úrovniach. Časť z nich sa rozhodli pred 22 rokmi sprístupniť pre verejnosť a otvorili tam novú atrakciu zameranú najmä na rodiny s deťmi.

 

Kroky, ktoré vás vyvedú z bane

Hlavnou zaujímavosťou je prehliadka samotnej bane. Tá je rozdelená do dvoch častí. Prvá z nich vedie cez pôvodnú štôlňu Gertrúda. Dlhá je približne 500 metrov a počas jej návštevy si môžete pozrieť pôvodné banícke náradie, historické mapy a zariadenia, v ktorých sa spracovávalo zlato. K týmto miestam sa viaže veľmi zaujímavá historka. Keby ste v bani náhodou zablúdili, máte pozorne počúvať ozvenu krokov, ktorá vás vyvedie z tohto bludiska. Podľa legendy v minulosti práve v tejto šachte zasypalo štyroch robotníkov. Keďže ich nechcel ísť nikto vyslobodiť, podujala sa na to manželka jedného z baníkov. Ani ona sa však z podzemia nikdy nedostala a jej duch údajne odvtedy pomáhal všetkým strateným robotníkom.

 

Chodba smrti ako trest pre zlodejov

Druhá časť prehliadky prechádza do desivo nazvanej Chodby smrti. I s týmto priestorom sa spája ďalšia legenda. Keďže aj v minulosti si nevedeli poradiť so zlodejmi, trestali ich exemplárnym spôsobom, aby tak vystrašili tých ostatných. Po zistení, že z bane vynášali zlato, ich vzali práve do tejto chodby smrti. Na jej konci museli strčiť ruky do dvoch otvorov, kde ich zabetónovali. Tam ich nechali napospas smrti. I keď sa potom nepodarilo nájsť pozostatky kostí, počas prieskumov skutočne v týchto miestach odhalili veľký obsah organických zvyškov.

 

Šmýkačka a trpaslíci

V súčasnosti už má táto chodba inú atrakciu, ktorá však taktiež nadväzuje na pôvodnú legendu. Teraz tam môžete stretnúť sivého trpaslíka, ktorého v minulosti pokladali za strážcu zlata a pomocníka baníkov. Ich výzor je však iný, nie ako sme na nich zvyknutí z detských predstáv. Títo trpaslíci vyzerajú trošku strašidelne, ale napriek tomu majú dobré srdce. Podobných mužíčkov bolo vraj v podzemí niekoľko a malo ísť o mŕtve duše kruto popravených zlodejov. No tí sa na svojich kolegov nehnevali a v prípade nebezpečenstva ich upozorňovali búchaním paličiek o seba. Druhou zaujímavosťou je šmýkačka, ktorá meria osem metrov. Návštevníci majú na výber, či sa prejdú zvyškom podzemných chodieb, alebo sa dostanú do cieľa takýmto netradičným spôsobom. Táto atrakcia nie je jedinou adrenalínovou zaujímavosťou v podzemí. Návštevníci si môžu objednať špeciálnu prehliadku štôlne Emanuel, ktorá zahŕňa spustenie sa dole 15 metrovým lanom alebo šplhanie po lezeckej stene.

 

Plavba v podzemní a ojedinelý vodopád

Zlatá baňa prináša pre turistov niekoľko unikátnosti. Tou najvzácnejšou je podzemný vodopád, ktorý je jediným v Poľsku. Meria osem metrov a dostanete sa k nemu aj počas prechádzky základným okruhom. Druhá podzemná atrakcia je sprístupnená len za poplatok. Plavba loďou je medzi návštevníkmi veľmi žiadaná, preto ich na oficiálnej stránke upozorňujú, aby si ju radšej rezervovali vopred. Ak si potom vstupenku nevyzdvihnú 15 minút pred začiatkom prehliadky, získajú ju náhodní šťastlivci pri okienku. Plavba trvá približne 40 minút a prístupná je len pre turistov nad 8 rokov. Voda je jedovatá, pretože sa v nej nachádzajú pozostatky arzénu, preto sa jej nemôžete dotýkať.

 

Hlavolam v únikovej miestnosti

V Zlatom Stoku myslia aj na milovníkov logických hádaniek. Únikové miestnosti sú teraz vo veľkej móde, takže takúto atrakciu pripravili aj do ich priestorov. V Lamaczi si môžete vyskúšať tri špeciálne prípady, ktoré musíte doviesť do úspešného konca. Prvý je o levovi, čarodejníčke a starej skrini, druhý vás zavedie do Bermudského trojuholníka a tretí nadväzuje na dejiny a rozpráva o tajomstvách Čiernej štôle. V areáli sa nachádza aj malé múzeum. Pamätná miestnosť približuje dejiny baníctva, ťažby zlata, jeho spracovania, ale aj zaujímavosti z celého regiónu.

 

Trojhodinová inscenovaná prehliadka

Skutočnou špecialitou sú hrané prehliadky, ktoré robia pre organizované skupiny nad 20 ľudí. Pripravte sa na to, že trvajú až tri hodiny, no po celý čas sa istotne nebudete nudiť. V podstate ide o veľkú podzemnú hru medzi minimálne dvoma tímami. Tie prejdú veľkú časť sprístupnených priestorov, všade ich budú čakať zaujímavé úlohy a nakoniec si víťaz odnesie zaujímavú cenu. V súčasnosti ponúkajú dva druhy takýchto okruhov. Jeden je určený pre deti, druhý pre dospelých. Ďalšou zaujímavou prehliadkou je prechádzka najkrajšou Okrovou štôlou. Tá má výrazné sfarbenie stien do červeného, oranžového a žltého odtieňa. Dlhé roky bola zaplavená a pred sprístupnením museli odtiaľ vyčerpať veľké množstvo vody. V súčasnosti ju ponechali v čo najsurovejšom stave, aby dokázala priblížiť pôvodnú atmosféru.

 

Vyryžujte si vlastné zlato

Po takejto zaujímavej prehliadke istotne dostanú deti chuť stať sa taktiež zlatokopmi. Aj na to je Zlatá baňa pripravená, keďže pre nich vymysleli pár interaktívnych zaujímavostí. Sami si môžu v piesku vyryžovať malé kúsky falošného zlata, môžu sa pozrieť na razenie mincí, ale aj na to, ako sa odlievajú zlaté tehličky. Deti sa zabavia pri hľadaní drahokamov v piesku a pripravená je pre nich obrovská trampolína. Dospelí si zatiaľ môžu objednať pár hier paintballu.

 

Otváracie hodiny:

Leto (1.4. - 31.10.): 9:00 - 18:00

Zima (1.10. - 31.3.): 9:00 – 17:00

Vstupné dospelí: 25 zlotých

Vstupné deti, študenti a dôchodcovia: 20 zlotých

Plavba loďou: 13 zlotých

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / Kopalnia Złota w Złotym Stoku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa