Poľský projekt Arado – Hitlerova tajná fabrika a laboratórium

2019-09-12 00:00:00 |   |    | 

Aj desiatky rokov po 2. svetovej vojne nás neprestáva prekvapovať, čoho všetkého boli nacisti schopní v tomto desivom období. Jedno z dobre ukrývaných tajomstiev mali aj v Poľsku, kde hlboko pod zemou strážili Hitlerovo tajné laboratórium a fabriku. V tajnom meste Arado sa kedysi vyrábali zbrane a nachádzala sa tam i nemecká enigma.



 

Využili textilné závody

Nacisti mali pôvodne najväčšie zbrojárske továrne v nemeckom Schweinfurte. Vyrábali tam gulôčkové ložiská, ktoré sa používali do zbraní a rakiet. Z toho dôvodu bolo toto mesto jedným z najdôležitejších cieľov pre nepriateľské vojská. V roku 1943 preto spojenci podnikli masívne bombardovanie, pri ktorom použili výborný ťah. Najprv nasmerovali 200 stíhačiek ponad druhú najväčšiu továreň na zbrane v Regensburgu, vďaka čomu odpútali pozornosť nemeckých vojakov. Potom už mohli pohodlne bombardovať jedno z najcitlivejších miest nacistov a úspešne zničili výrobu vo Schweinfurte. Hitler tým utrpel tvrdú ranu, ale v tom čase ešte nechcel kapitulovať. Preto sa rozhodol postaviť ďalšie podobné továrne vo viacerých iných mestách, aby tak rozložil svoje sily. Jedným z nich bola Kamienna Góra v Poľsku, kde sa pôvodne nachádzali textilné závody. Tie prerobili na nové účely a začali tam vyrábať súčiastky do zbraní.

 

Podzemné mesto s továrňou

Hitlerovi však časom tieto priestory nepostačovali. Preto sa rozhodol použiť voči nepriateľom prefíkaný trik. Časť výroby chcel presunúť do podzemia, kde by boli jeho vojaci chránení pred bombovými útokmi. Kvôli tomu do poľského mesta povolal vojenských väzňov a ľudí z koncentračných táborov, ktorí dostali za úlohu vyhĺbiť podzemné mestečko. Pomocou tunelov prepojili niekoľko veľkých miestností, ktoré sa využívali na výrobu zbraní a gulôčkových ložísk. Tie sa rozprestierali v podzemí celej Kamiennej Góry. Dodnes sa podarilo odhaliť desať miestností a predpokladá sa, že ich je tam ešte viac. Vďaka tvrdej práci novodobých otrokov vybudovali tajné mesto Arado, v ktorom mali kancelárie, priestory na výskum a rozvoj zbraní a samotnú výrobu.

 

Pracovali na zázračnej zbrani

Zamestnanci laboratória a fabriky sa venovali najmä vývoju rakiet V-1 a V-2. Podľa odhadov historikov sa však v podzemí toho skrývalo oveľa viac. Vedci vraj dostali pokyn pracovať na zázračnej zbrani, ktorá mala pomôcť Hitlerovi vyhrať vojnu. Tým tajomným strojom malo byť bojové lietadlo – monokrídlo, ktoré malo zefektívniť nemecké útoky a položiť ostatné krajiny na kolená. Tieto plány im však prekazili dve veci. Prvou bola porážka, ktorú utrpeli nacistické vojská a druhou bola akcia poľských tajných služieb, ktoré sa infiltrovali až do podzemia. Hitlerove predstavy stroskotali na šikovnosti domácich vojakov. Tí nepotrebovali na útok lietadlá a ani žiadnu bojovú techniku. Namiesto toho prekabátili pracovníkov tajnej fabriky a postupne sa dostali do veľkej časti podzemných priestorov. Nacisti sa museli nedobrovoľne vzdať a výroba zbraní sa tam definitívne skončila.

 

Stále neodhalené tajomstvá

Odborníci sa domnievajú, že Hitler mal s projektom Arado a tajnou fabrikou aj iné plány. Priestory na výrobu zbraní mal v ďalších iných častiach Európy, ale ani jednu z nich nechránil tak prefíkaným spôsobom ako tú pri Kamiennej Góre. Zrejme tam robil aj ďalšie z laboratórnych výskumov, ktoré zostávajú nateraz pred verejnosťou utajené. Keďže časť podzemia sa stále skúma, možno nám niektoré odpovede odhalí čas. V súčasnosti sa podarilo rozlúštiť aspoň dve z množstva tajomstiev. Nemci skrývali v podzemí radar, ktorý im pomáhal monitorovať okolie a prípadné útoky nepriateľských vojsk a v jednej z miestností sa nachádzal aj stroj, ktorý nazývali nemeckou enigmou.

 

V úlohe poľských špiónov

Po rozsiahlej rekonštrukcii otvorili Poliaci v podzemí Kamiennej Góry moderné interaktívne múzeum. Návštevníkov chcú už od prvej minúty vtrhnúť do deja a ukázať im, ako ich hrdinovia oslobodili toto mesto od nacistov. Sprievodca preto nerobí tradičnú formálnu prehliadku, ale sa stáva vodcom špiónov, ktorí nečakane napadnú ľudí v továrni. Spolu s ním sa počas takmer hodinovej prehliadky pozriete do sprístupnených miestností, aby ste na vlastné oči uvideli, ako fungovala výroba zbraní v podzemí. Táto atrakcia je otvorená celoročne od 10:00 do 17:00, do podzemia môžu ísť 30-členné skupiny, preto počítajte s tým, že si lístky musíte rezervovať na mieste a medzitým si do začiatku prehliadky môžete pozrieť mesto. Cena vstupenky pre dospelú osobu je 17 zlotých. Múzeum okrem toho pravidelne počas leta organizuje v celom regióne hrané prehliadky, ktoré predstavujú ťažké časy 2. svetovej vojny.

 

Čo ďalšie vidieť v Kamiennej Góre?

Okolie Kamiennej Góry má výborné podmienky na turistiku. Nachádza sa tam jazero s tyrkysovo priezračnou vodou a geologický chodník s nezvyčajne vysokými skalami. Pekné je aj historické centrum mesta, kde sídli bazilika a námestie, na ktorom sa v minulosti organizovali regionálne trhy. Rodiny s deťmi poteší blízky park miniatúr a ZOO.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / Projekt Arado - zaginione laboratorium Hitlera

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa