Bludné skaly – jedna z najzaujímavejších prírodných atrakcií Poľska

2019-09-24 00:00:01 |   |    | 

Skalné mestečko Bludné skaly leží na poľskej strane česko-poľskej hranice v pieskovcových kvádroch vrcholu Skalniak. Jeho labyrintom prechádza turistická trasa, ktorá je skvelou voľbou na nezabudnuteľný jesenný výlet.



 

Stolové hory so strmými svahmi a plochým vrcholom sú síce typické skôr pre Ameriku či Afriku, nájdete ich však aj v susednom Poľsku. Ich najatraktívnejšou časťou je skalné mesto Blędne Skały (Bludné skaly) na západnom okraji rozložitej hory Skalniak.

Vo výške 385 m n.m. sa na ploche 22 hektárov nachádzajú vysoké skalné bloky so stržami hlbokými až 12 metrov, ktoré vznikli nerovnomerným zvetrávaním pieskovca. Skaly majú tvary, ktoré podnecujú ľudskú fantáziu, a tak má väčšina z nich vlastné meno. Nájdete tu napríklad Skalné sedlo (Skalne Siodło), Stolný balvan (Stołowy Głaz), Loď (Okręt), Dvojnohú hubu (Dwunożny Grzyb), Slepačiu nožičku (Kurza stopka) či Dlhú chodbu (Długi pasaż).

Bludné skaly môžete zahrnúť do svojich výletov najlepšie z poľských kúpeľov Kudowa Zdrój alebo z českého Machova. Medzi jednotlivými zhlukmi kvádrových pieskovcov je vytvorený turistický okruh, vďaka ktorému bez problémov prejdete skalným labyrintom a uvidíte to najzaujímavejšie, čo Bludné skaly návštevníkom ponúkajú.

Priechod je v niektorých miestach skutočne úzky, takže sa budete ako myšky predierať štrbinami. Odmenou vám bude pohľad na rôzne skalné bašty, hríby, brány, stoly aj tunely. Určite nevynechajte výstup na tzv. Skalnú lebku, z ktorej sa vám naskytne nádherný výhľad na Veľkú a Malú Hejšovinu, Machovsko a Broumovsko.

Neďaleko Bludných skál sa nachádza aj ďalšia zaujímavosť – tzv. Balvan troch krížov s vyrytými rôznymi dátumami, ktoré podľa povesti údajne pripomínajú pristihnutie pašerákov. Najstarší z nich je z roku 1616.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa