Kazimierz Dolny – umelecké centrum Poľska

2019-10-15 12:00:00 |   |    | 

V Taliansku je druhým domovom všetkých umelcov Florencia, Slovensko má Banskú Štiavnicu a v Poľsku je takýmto centrom umenia nenápadné mestečko Kazimierz Dolny, ktoré je plné galérií a podnikov, kde sa stretávajú umelci a milovníci ich diel.



 

Šesť hodín od Slovenska a blízko Lublinu

Kazimierz Dolny leží v Lubelskom vojvodstve, ktoré je od severnej časti Slovenska vzdialené takmer 400 kilometrov. Do tejto časti Poľska nemáme priame spojenie a vlakom či autobusom by ste tam museli ísť s viacerými prestupmi cez Varšavu. Preto je najideálnejšie naplánovať si cestu autom, aby ste sa tam pohodlne dostali za päť a pol až šesť hodín jazdy v závislosti od toho, či budete štartovať z okolia Žiliny a Oravy alebo z Tatier.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE PRIAMO V MESTE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

V takomto prípade získate ďalšiu výhodou, pretože len päťdesiat kilometrov od Kazimierzeho Dolny sa nachádza mesto Lublin, v ktorom je známa poľská univerzita a množstvo zaujímavých pamiatok, takže jednoducho navštívite hneď dve krásne miesta.

 

Letné sídlo šľachty

Prvá zmienka o osídľovaní tejto oblasti pochádza z 11. storočia. Kazimierz Dolny dostal svoje pomenovanie podľa princa, ktorý daroval túto oblasť rehoľníkom. V 16. a 17. storočí patril medzi najbohatšie mestá v regióne, čo sa odrazilo aj na množstve novej výstavby. Zlatú éru zažíval počas 19. storočia, keď si ho opäť všimli šľachtici a začali ho viac navštevovať. Viacerí si tam vybudovali letné sídla a chodievali tam na víkendy alebo celodenné výlety z Varšavy. V tých časoch začalo do mesta putovať aj čoraz viac umelcov, ktorí mu dodali osobitú charizmu umeleckej mekky.

 

Hradná veža

Najstaršou stavbou v meste je hradná veža z 13. storočia, ktorá bola v minulosti súčasťou veľkej pevnosti. Tá bola postavená prevažne z dreva a kameňa, kvôli čomu sa ju už nepodarilo uchovať. Spomienkou na túto významnú stavbu je už len jedna z veží, ktorá má tri poschodia. Podľa historikov bolo v minulosti na prízemí väzenie, vrchné poschodia slúžili na sledovanie okolia a stráženie celého komplexu. V súčasnosti sa na vrchu nachádza pekná vyhliadka. Jedna z legiend hovorí o tom, že bývalý majiteľ Kazimierz Veľký sa práve na tomto mieste zamiloval do krásnej Židovky, pre ktorú dal postaviť hrad v neďalekej Bochotnici.

 

Ruiny hradu ako koncertná sieň

V 14. storočí vybudovali pri pevnosti aj hrad, kam sa presťahovali šľachtici. Ten sa nachádzal v ťažšom teréne, vďaka čomu tam bolo panstvo lepšie chránené pred útokmi Tatárov. Neskôr hrad viackrát renovovali a pristavovali k nemu nové časti, takže nadobudol viac prvkov v renesančnom štýle. Dlhé roky odolával útokom nepriateľov, ale v 18. storočí hrad po napadnutí švédskymi vojakmi opustili poslední obyvatelia a odvtedy chátral. V súčasnosti máte odtiaľ krásnu vyhliadku na centrum mesta a počas leta sa využíva na organizovanie koncertov vážnej, ale aj modernej hudby.

 

Vrch Troch krížov

Najlepší výhľad na mesto, ale aj na dedinky v okolí máte z vrchu Troch krížov. Výstup naň nie je náročný, ale počas jari a po dažďoch si musíte dávať pozor na blatistú zem na chodníkoch. V 18. storočí postihla oblasť okolo mesta silná vlna cholery, ktorá usmrtila množstvo obyvateľov. Tých pochovali práve na tomto mieste, aby mali po smrti krásny výhľad na ich rodný kraj. V tom období tam postavili aj symbolické tri kríže, ku ktorým sa chodia modlievať tunajší veriaci.

 

Námestie so studňou želaní

Na hlavnom námestí sa v minulosti tradične konali trhy. Túto tradíciu si uchovali až doteraz - nachádzajú sa tam viaceré obchody a nechýbajú ani pravidelné blšie trhy s tradičným poľským tovarom. Približne v strede námestia sa nachádza studňa, v ktorej vyviera jeden z prvých objavených mestských prameňov. Podľa legendy vám prinesie šťastie, ak na jej dno vhodíte mincu a niečo si pritom zaželáte.

 

Malebný cintorín

Dvadsať minút od námestia je starý židovský cintorín, ktorý má zaujímavú vstupnú bránu. Dve kamenné steny oproti sebe symbolizujú prasknutú skalu, ktorá je pokrytá náhrobnými kameňmi z hrobov židovských obyvateľov mesta, ktorí zomreli počas vyčíňania nacistov.

 

Mestečko múzeí a galérií

V centre sa nachádzajú dve hlavné galérie, v ktorých vystavujú diela významných rodákov. Kazimierz Dolny sa môže pochváliť aj niekoľkými súkromnými galériami, ktoré sa zároveň zaoberajú aj predajom diel rôznych umelcov. Vďaka tomu do mesta často cestujú milovníci umenia, ktorí si chcú doplniť svoje zbierky a zároveň majú veľkú šancu porozprávať sa aj s autormi zaujímavých diel. Okrem toho si môžete pozrieť niekoľko zaujímavých múzeí, ktoré sa venujú prírodným krásam a zvláštnostiam v regióne, histórii a tradičným remeslám.

 

Údolie koreňov

Na predmestí Kazimierzeho Dolny môžete navštíviť jednu z výnimočných prírodných atrakcií. Nachádzajú sa tam sprašové údolia, ktoré časom začali zvetrávať a vytvorili chodníky v zaujímavých roklinách. Popri ceste môžete pozorovať korene stromov, ktoré vyčnievajú spopod zvetranej pôdy. Vďaka tomu pôsobí celá táto oblasť magicky a vyzerá ako tajomný rozprávkový les. No keďže ju práve kvôli tomu začalo vyhľadávať mnoho turistov, domáci predstavitelia uvažujú nad jej uzavretím a vstup umožnia iba za určitý poplatok. Takýmto spôsobom zarobia na náklady na správu tohto miesta a zároveň aspoň čiastočne obmedzia počet návštevníkov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa