Oddychujte v Poľsku: Toto sú tie najlepšie kúpeľné mestá u severných susedov

2019-10-28 08:00:01 |   |    | 

Na výlety do kúpeľov s termálnymi prameňmi sa najčastejšie vyberáme do Maďarska, niektorí Slováci milujú aj typické kúpeľné mestá v Česku. Popri týchto bohatých možnostiach trochu prehliadame našich severných susedov. Aj Poliaci však majú vo svojej ponuke niekoľko zaujímavých alternatív na oddych v horúcich prameňoch v kombinácii s relaxačnými procedúrami.



 

Krynica

V 16. storočí postavili okolo prvých pôvodných prameňov malú dedinku, ktorá sa postupne rozrástla na kúpeľné mesto. Obľubovali ho aj poľskí králi, ktorí tam chodievali spolu s celými rodinami. Krynica je známa vďaka malebnej poľskej architektúre. V centre sa nachádza kúpeľný dom, od ktorého prejdete ku zvyšku areálu. V interiéri je ukrytý jeden z najväčších a najkrajších krytých liečebných prameňov v Európe, kde si môžu prísť pacienti alebo hostia načerpať vodu na pitie. Odtiaľ už prejdete na krytú promenádu a dostanete sa až k budovám, kde sa poskytujú liečebné procedúry. V súčasnosti sa kúpele sústredďujú na dva druhy pobytov. Prvý z nich je zameraný na problémy kardiovaskulárneho systému a cukrovky. Druhý typ poteší najmä dámy, pretože sa venuje skrášľujúcim procedúram a starostlivosti o pleť.

 

Wieliczka

Kúpele vo Wieliczke nefungujú tak ako v našom tradičnom ponímaní. Neobjednávate sa tam na pobyty, do bývalej soľnej bane chodíte na denné procedúry, ktoré pomáhajú pri respiračných chorobách. Veľmi dobré sú najmä pre astmatikov, zmierňujú priebeh rôznych druhov alergií, niektorých kožných ochorení a vďaka nim získate aj lepšiu imunitu pred častým nachladnutím a chrípkami. Kúpele sú zamerané najmä na detských pacientov, ale na terapiu tam môžu prísť aj dospelí. K dispozícii máte sedemhodinové turnusy vo veľkej sieni s ležadlami, kde budete robiť bežné činnosti, oddychovať a vdychovať účinné látky z okolitých soľných kameňov. Účinky tejto kúry porovnávajú s pobytom pri Mŕtvom alebo Červenom mori.

 

Naleczow

V blízkosti Lublinu sa nachádzajú ďalšie známe kúpele Naleczow. Toto krásne mestečko sa preslávilo liečením problémov srdca a kardiovaskulárneho systému. Hlavná časť je sústredená v kúpeľnom parku, kde postavili päť sanatórií. Každé z nich sa špecializuje na iný druh procedúr. Naleczow nie je len známym liečebným miestom, ale aj centrom kultúrneho života celého regiónu. Pravidelne tam počas roka organizujú množstvo kultúrnych podujatí. Medzi tie najznámejšie patrí letný medzinárodný klavírny festival a na začiatku roka sa tam stretávajú milovníci tradičného umenia a poľského folklóru.

 

Augustów

Problémy pohybového aparátu liečia v meste Augustów. Ak máte ťažkosti s reumou, osteoporózou alebo vás chronické bolesti obmedzujú v pohybových aktivitách, mali by ste sa vybrať na severo-východ Poľska. Moderné liečebné domy ponúkajú terapie založené na pôsobení liečebných minerálnych vôd, ale aj pravidelného cvičenia a spevňovania svalstva v problematických partiách. Táto oblasť je obľúbená medzi vyznávačmi aktívnych dovoleniek. Augustów sa nachádza pri brehoch jazera Necko, ktoré ponúka možnosti na plávanie, kajaking alebo člnkovanie. V okolí je krásna príroda vhodná na turistiku. Liečenie svojich zdravotných komplikácií teda môžete spojiť s potrebným aktívnym trávením voľného času.

 

Ladek

Tieto kúpele fungujú na rovnakom princípe ako liečebne v Jáchymove. Taktiež tam pomáhajú pomocou rádioaktívnej vody, ktorá má len slabú prítomnosť rádioaktivity a vďaka tomu neškodí, ale pozitívne pôsobí na organizmus. Ladek patria k najstarším kúpeľom v Európe. Liečia tam všetky ťažkosti pohybového aparátu, neplodnosť, problémy dýchacích ciest a cukrovku. Okrem toho sa pýšia aj vzácnymi architektonickými pamiatkami. Jednou z najzaujímavejších je krytý most nad tunajšou riekou, ktorý postavili v roku 1910 a je jedinou stavbou tohto druhu v Poľsku.

 

Kudowa

V blízkosti českých hraníc nájdeme kúpele Kudowa. V okolitej oblasti sa nachádzajú minerálne pramene, ktoré sa dajú piť, vďaka čomu prospievajú pri tráviacich problémoch, alebo sa používajú na sedací kúpeľ, keď pomáhajú pri ochoreniach pohybového aparátu. Ich procedúry sa kombinujú s dostatkom aktívneho pohybu, preto majú v okolitých zariadeniach rôzne športové plochy a každý z hotelov ponúka špecializované fitnes centrum.

 

Rabka

Opakujúce sa ťažkosti s dýchaním vyriešite v Rabke. Čiastočne sa na liečbe podieľa tunajší vzduch, no veľmi dôležité sú predovšetkým procedúr s vodou, ktorá má špeciálne minerálne zloženie. Jej inhalácia prečisťuje celé dýchacie cesty a zabraňuje tak pôsobeniu bacilov. Táto voda sa dá tiež piť, a tak pomáha liečiť zápaly v tele a zlepšuje trávenie. V mestskom parku sú voľne prístupné viaceré zdroje tohto vzácneho prameňa, ktorý je chránený pomocou otvorených drevených prístreškov v typickej poľskej architektúre.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa