Upírske hroby a nadprirodzené bytosti: Spoznajte Poľsko z jeho mytologickej stránky

2021-04-29 11:55:00 |   |    | 

Povery a ľudové tradície jednotlivých krajín sú často pre turistov veľkým prekvapením. Prinášajú totiž nečakané príbehy, ktoré nás pobavia, prinútia nás zamyslieť sa nad niečim, ale dokonca i vyvolajú trochu strachu. Poľsko je opradené takýmito tradíciami, ktoré inšpirovali spisovateľov, filmárov alebo tvorcov hier. U našich susedov preto nájdete množstvo zaujímavých miest, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.



 

Spopularizoval ich Zaklínač

Poľská mytológia sa dostáva do centra záujmu turistov i vďaka hre a neskôr aj seriálu Zaklínač, ktorý sa zakladá na slovanskej mytológii. Jej autor vo veľkej miere čerpal inšpiráciu zo zvyklostí predkov našich severných susedov. Preto ich automaticky začali zaujímať miesta, ktoré sa viažu k týmto pútavým legendám. Poľsko je skutočne skvelou alternatívou na dovolenku či výlet opradený takýmito mytologickými zaujímavosťami.

 

Cintorín upírov

V minulosti ľudia verili rôznym zvláštnym poverám. Obávali sa všetkého, čo bolo trošku iné od toho, na čo boli zvyknutí. Keď sa teda niekto odlišoval tým, že poznal napríklad liečivú silu byliniek a pomáhal tak chorým, mal nejakú kozmetickú chybičku krásy alebo dokonca bol ľavákom, ihneď sa mu pripisovali zlé vlastnosti. Po smrti ich preto pochovávali iným spôsobom ako ostatných, pretože sa obávali, aby sa medzi nich nevrátili ako upíri. Rovnakým spôsobom sa správali aj k tým, ktorí spáchali samovraždu alebo zomreli za zvláštnych okolností. Všetky tieto skupiny vydedencov dávali do inej časti cintorína a pred zakopaním na nich robili ešte zvláštne rituály. Napríklad im prebodli srdce kovovým kolom, dali im okolo krku kovové reťaze, umiestnili k ním niekoľko posvätných predmetov, ktoré zabrzdili ich dušu, aby sa dostala z hrobu, alebo im odťali hlavu, ktorú pochovali na inom mieste. Viacero takýchto hrobov objavili v dedinke Drawsko, kde bola zrejme viera v upírstvo veľmi silná. Niekoľko rovnako pochovaných žien našli dokonca aj v podzemí pod hlavným námestím v Krakove.

 

Dračia jaskyňa vo Waweli

Krakov sa preslávil nielen ako kráľovské mesto, ale aj prostredníctvom zaujímavej legendy o drakovi, ktorý tam v minulosti žil. Ten si našiel svoju skrýšu práve v jaskyni, ktorá sa nachádza v hradnom vrchu. Odtiaľ neustále terorizoval obyvateľov, od ktorých žiadal časť úrody a taktiež aby mu pravidelne obetovali jedno dievča. Existuje niekoľko verzií príbehov, ako tohto netvora nakoniec premohli. Tá najznámejšia hovorí o tom, že draka porazil princ. Ten po súhlase od svojho otca kráľa naplnil kožu mŕtveho dobytka sírou. Keď ju netvor potom prehltol, tak ho to zabilo. Jaskyňa je v súčasnosti prístupná počas hradnej prehliadky Wawelu. Ide o jednoduchú skrýšu v skalách, ktorej dodáva magickú atmosféru práve legenda o drakovi.

 

Biela pani z hradu Kórnik

Legendy o bielej pani sú veľmi obľúbené i v našich končinách. Často si ich vypočujete aj počas prehliadok v poľských hradoch. V podstate väčšinou ide o bývalé šľachtičné alebo nešťastne zamilované ženy, ktoré zomreli v mladom veku a za kontroverzných okolností. Kvôli tomu sa ich duše túlajú po sídlach, v ktorých v minulosti žili. Jednu z nich vraj môžete stretnúť v nádhernom hrade Kórnik, ktorý postavili v 15. storočí. Kedysi tam v 18. storočí žila hradná pani Teofila Szoldrska-Potulicka. Jej obraz si môžete pozrieť počas prehliadky v hlavnej jedálni, kde v minulosti robili večierky a vítali hostí. Pracovníci hradu viackrát hovorili o tom, že vo večerných hodinách tam stretávali ducha ženy, ktorá bola oblečená v bielom odeve. Podľa legendy ide práve o Teofilu, ktorá v noci vyjde z obrazu a opäť prechádza po svojom milovanom domove v spoločnosti neznámeho rytiera v brnení.

 

Čarodejnice z Lysej hory

V hre Zaklínač sa objavuje aj miesto s názvom Lysá hora. Tá existuje aj v skutočnosti a dnes na tomto mieste stojí známy kláštor. Tento kopec sa nachádza vo Swietokrzyskom pohorí v južnej časti Poľska a už v stredoveku tam robievali pohanské obrady. Neskôr sa hovorilo o tom, že sa tam stretávali čarodejnice, ktoré tam praktizovali svoje rituály. Malo to byť pre ne jedno z najmagickejších miest v celej krajine, na ktorom dokázali ešte viac posilniť svoje čary. Práve kvôli tomu sa tam rozhodli neskôr postaviť kostol s kláštorom, aby tak odstránili zlú energiu. To sa im však úplne nepodarilo, pretože počas 2. svetovej vojny vtrhli do týchto priestorov nacisti a zriadili tam vyhladzovací tábor zajatých nepriateľov.

 

Trpaslíci z Vroclavy

Zatiaľ čo v súčasnosti sú už trpaslíci z vroclavských ulíc milou atrakciou, v minulosti v sebe niesli silnú symboliku. V osemdesiatych rokoch v tomto regióne začala rásť vlna odporu voči komunistickému režimu. Jedným z jej symbolov boli práve trpaslíci, ktorých podobizne začali striekať sprejom na steny rôznych budov v meste. Práve z tejto myšlienky vzišiel aj nápad na obľúbenú turistickú atrakciu. V roku 2001 pribudla vo Vroclave prvá socha trpaslíka, v súčasnosti je ich už 165 a každý z nich je stvárnený v úplne inej podobe. Vďaka tomu sa z nich stali veľké hviezdy sociálnych sietí, ktoré sa objavujú aj na fotografiách cestovateľov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa