Jeseň praje výletom: 6 tipov na najzaujímavejšie túry v Poľsku

2021-09-06 08:01:00 |   |    | 

Slovensko je známe výbornými podmienkami pre turistiku. V ničom však nezaostáva ani susedné Poľsko. Okrem ich strany Tatier ponúkajú aj iné zaujímavé možnosti na spoznávanie tejto nádhernej prírody. Po navštívení nezabudnuteľných poľských miest s pútavou históriou si teda zabaľte do batožiny aj trekingové topánky a vyberte si niektorú zo zaujímavých trás.



 

Orla Perć

Začnime hneď zostra tou najťažšou trasou na poľskej strane Tatier. Orla Perć je medzi milovníkmi horskej turistiky legendou. Cesta dlhá 4,5 kilometra prechádza veľkým prevýšením a poriadne preverí vašu kondičku. V minulosti bola ešte dlhšia, ale časť z nej museli uzavrieť z dôvodu ochrany vzácneho prírodného územia. Najvyšším bodom je Kozi Wierch, ktorý vám ponúkne výhľad na okolité štíty a nádhernú prírodu. Len prechod po hrebeňoch trvá osem hodín. K tomu musíte prirátať ešte výstup a zostup k hlavnej trase. Z toho dôvodu si tento výlet rozdeľujú turisti na dva dni, pričom nocujú priamo v obklopení majestátnych hôr. Keďže na niektorých častiach dochádzalo k častým nehodám a úrazom, museli ich premeniť na jednosmerný turistický chodník.

 

Túra národným parkom Ojców

Rozlohou najmenší národný park sa nachádza v blízkosti Krakova. Pre turistov ponúka fantastickú možnosť na prehliadku rôznych prírodných terénov. Cestička prechádza peknými údoliami, poskytuje vyhliadky z vysokých kopcov, ale aj prechádzky popri malých jaskyniach. Čo sa týka náročnosti, je to z hľadiska kondície ľahká až stredne ťažká túra. Jej začiatok je v dedine Czajowice a cez náučný chodník Jaskinia Ciemna sa dostanete na vrchol hory Okopy. Potom už na vás čaká cesta nadol, ktorá vedie aj popri miestnych rybníkoch. Túra trvá okolo troch hodín. Prechádzka je veľmi príjemná, s viacerými peknými foto zastávkami. Tento región je známy aj množstvom hradných zrúcanín, ktoré môžete navštíviť počas ďalších potuliek krajom.

 

Vodopád Siklawa

K najobľúbenejším turistickým trasám patria tie, ktoré vedú k vodopádom. Tým najvyšším v Poľsku je Siklawa, ktorá sa nachádza v Tatrách. Smeruje k nej stredne náročný chodník s prudším výstupom. Prvá časť trasy vedie k Morskému oku. Ide o najvyťaženejšie miesto u našich susedov, kam pravidelne počas pekných slnečných dní chodia naraz stovky turistov. Preto je trasa veľmi frekventovaná a pokiaľ nevyrazíte skoro ráno, tak sa obrňte trpezlivosťou. Pri horskom jazierku si urobte prestávku na občerstvenie. Potom vás totiž čaká náročnejšia časť túry. Výstup k vodopádu Siklawa trvá približne dve hodiny. Odporúča sa skôr pre rodiny so staršími deťmi, pre ktoré si rezervujte ešte viac času. Ak máte chuť, odtiaľ si ešte naplánujte ďalšie trasy, ktoré už patria k tým najnáročnejším.

 

Diablov kameň a Magurský vodopád

S viac ako desiatimi kilometrami je to síce dlhšia turistická trasa, ale prechádza jednoduchým terénom, takže je vhodná aj pre menej zdatných turistov. Začiatok i koniec túry je v obci Folusz. Príjemný náučný chodník vás zavedie až k Magurskému vodopádu, odkiaľ pokračuje ďalej až k zaujímavo tvarovaným skalným útvarom. K tomu s názvom Diablov kameň sa viažu zaujímavé legendy. Jedna z nich hovorí o satanovi, ktorý chcel zničiť kostol. Vytipoval si jeden balvan, ktorý chcel hodiť na jeho strechu. Lenže namiesto toho sa mu pod neho zakliesnil pazúr, ktorý tam zostal na večné veky. Od kameňa už pokračujte ďalej smerom na Polanu Świerzosku. Potom vás čaká jednoduchý zostup do Foluszu, kde si doprajte oddych pri chladenom nápoji.

 

Kasprov vrch

Radi by ste si zašli do hôr aj s kamarátmi, ktorým sa nechce ísť na turistiku? Máme pre vás ideálne riešenie. Kasprov vrch patrí medzi tie najkrajšie v poľskej časti Tatier. Zatiaľ čo vy sa tam vyberiete na niekoľkohodinovú túru, vaši dovolenkoví spoločníci vyrazia podstatne neskôr, vyvezú sa hore lanovkou a všetci spoločne sa pokocháte úžasnými výhľadmi. Začiatok vašej turistickej trasy je v Zakopanom v časti Kruźnice. Najprv pôjdete po asfaltovom úseku, potom sa už dostanete na klasický horský chodník. Na výber máte z troch trás s označením modrou, žltou a zelenou farbou. Každá z nich vedie iným nádherným úsekom a ponúka krásne výhľady na prírodu. Najkratšia je zelená, keďže výstup po nej trvá približne tri a pol hodiny. Čiastočne prechádza aj popri lanovkovej trase. Zvyšné dve zdoláte za niečo vyše štyri hodiny.

 

Babia hora

Počas pekných slnečných dní dovidíte z tohto vrchu až do našich Vysokých Tatier. Babia hora patrí k najpútavejším miestam, so stredne náročným výstupom. Ten najprv smeruje k sedlu Krowiarky, odkiaľ už budete postupovať ku spomínanému kopcu. Pre mnohých ľudí je najväčšou výzvou horná časť, ktorá vedie náročnejším terénom. Na konci vás však čaká nádherný výhľad na celé okolie. Na hrebeň sa dostanete za niečo vyše dvoch hodín. Ak budete mať záujem, opäť pokračujte po kopcoch aj do iných miest tohto pohoria.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa