Ťažko skúšané Poľsko: 5 miest, ktoré nám nedovolia zabudnúť na zverstvá 2. svetovej vojny

2022-05-08 13:00:00 |   |    | 

Čas vylieči všetky rany, ale s tým prichádza aj nepríjemný fakt, že kvôli nemu zabúdame na niektoré nebezpečné veci, ktoré by sme mali mať stále na pamäti. Druhá svetová vojna priniesla do Európy mnohé zverstvá. Keď si ich nebudeme pripomínať, môžeme ich časom zľahčovať, a to je ideálne prostredie na opätovné šírenie týchto ideológií. Preto pamiatky súvisiace s touto smutnou udalosťou patria k tým najdôležitejším. Hneď niekoľko ich nájdeme aj v ťažko skúšanom Poľsku.



 

Koncentračný tábor, Osvienčim

Pri spomienkach na koncentračné tábory sa nám ihneď v hlave vyjaví predstava Auschwitzu-Birkenau, kde podľa historických záznamov zomrelo až 1,5 milióna ľudí. Niektorých ihneď zavraždili, iní skonali pri náročnej práci a veľký podiel na mŕtvych mal aj Josef Mengele, ktorý na väzňoch robil neľudské pokusy. I keď sú už dnes tieto miesta prázdne, stále v nás vyvolávajú hrozné pocity.

Prechádzať sa po miestach, kde kruto trpeli nevinní ľudia a blúdi tam toľko nešťastných mŕtvych duší, predstavuje silný emotívny zážitok. Nie je to príjemný pocit a niekedy budete musieť bojovať so sebou, aby ste dokázali ísť ďalej. No práve pohľad na tieto smútkom naplnené priestory, pamiatkové predmety, medzi ktorými sa nachádzajú aj vlasy uväznených, a vypočutie všetkých šokujúcich informácií je tou najlepšou školou na to, aby ste na tieto zverstvá nikdy nezabudli a bojovali za mier do úplného úmoru.

 

Schindlerova smaltová továreň, Krakov

Krakov bol jedným z poľských miest, ktoré bolo výrazne zasiahnuté 2. svetovou vojnou. No našťastie tam v minulosti žil muž, ktorý spravil hrdinský čin. Oskar Schindler kedysi vlastnil fabriku, v ktorej vyrábali smaltované veci, kde Židia tvorili veľkú časť jeho zamestnancov. Keď sa dozvedel o koncentračných táboroch a zverstvách, ktoré páchali nacisti, rozhodol sa zachrániť čo najviac ľudí. Požiadal, aby ich nepreviezli do Osvienčimu, ale do tábora pri jeho firme, kde mali podstatne lepšie podmienky. Keď sa ku krajine blížila Červená armáda, továrnik ich presunul do svojej českej továrne a tam ich naďalej chránil. V súčasnosti sa v továrni nachádza múzeum, ktoré spomína nielen na Schindlerov hrdinský čin, ale celkovo mapuje postavenie Židov počas 2. svetovej vojny.

 

Vyhladzovací tábor Treblinka

Auschwitz bol najväčším nemeckým koncentračným táborom a tým druhým v poradí bola Treblinka, kde podľa odhadov zomrelo 800 až 900 tisíc Židov. Po skončení vojny bola rozdelená do dvoch častí. Väčšinu vypálili, pozostatky zrovnali so zemou a všetko poorali. Vďaka tomu to tam vyzeralo ako rovné pole. Časom zanikla aj druhá časť areálu. V súčasnosti sa tam nachádza návštevnícke centrum, v ktorom sa dozviete všetky historické fakty o tom mieste. Popri ňom vznikol aj pamätník všetkým obetiam. I keď už od tejto éry ubehlo veľa času, v ľuďoch stále vyvoláva negatívne spomienky.

 

Vlčí obranný val, Ketrzyn

Málokto si už pamätá, že v Poľsku sa počas 2. svetovej vojny nachádzala jedna z najdôležitejších nacistických základní. Hitler tam často chodieval a dokonca naň na tomto mieste neúspešne naplánovali atentát. Kedysi sa tam dokonca nachádzalo aj kasíno, aby sa strážcovia mohli zabaviť a trošku sa odbremenili od všetkých starostí.

 

Westerplatte

Na začiatku nemeckých útokov na Poľsko bolo Westerplatte. Vojaci a obyvatelia, ktorí ho bránili, vydržali až sedem dní, potom však museli trpko priznať porážku. V súčasnosti sa tam nachádza pamätník, ktorý spomína na túto smutnú udalosť a upozorňuje na hrdinské činy bývalých obyvateľov. Zaujímavosťou je, že na sochu použili 240 blokov kameňa.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa