Na Madagaskare sa prejdete v tieni obrovských baobabov

2012-02-05 10:00:00 |   |    | 

Nebaví vás klasická dovolenka s polihovaním pri mori? V tom prípade je pre vás Madagaskar ako stvorený. Tento exotický ostrov v blízkosti Afriky je totiž plný farieb a panuje tu počas väčšej časti roka nádherné počasie. K tomu pripočítajte rozmanitosť miestnej fauny, chameleóny, lemury, exotické rastliny alebo mohutné baobaby a máte ideálnu krajinu pre prechádzku, ako vystrihnutú z rozprávky.



Dovolenka na Madagaskare má v sebe niečo z Indie i Tichomoria. Vďaka geografickej odlúčenosti od okolitého sveta si miestna príroda uchovala svoju takmer nedotknutú jedinečnosť. Nielen príroda, ale i miestna kultúra je tu však malým unikátom. Spája sa tu francúzska kolonizácia s africkými, indonézskymi a polynézskymi zvyklosťami.

 

Po krajine náhorných plošín - Ranomafane

Okolie Ranomafany je doslova pretkané náhornými plošinami, ktoré sa zdvíhajú ako malé hríby v pitoresknej krajine. Celú túto scenériu dopĺňajú mozaikovito rozložené ryžové políčka rozprestierajúce sa v blízkosti malých dediniek, roztrúsených po celej Ranomafane. Jedným z tunajších významných mestečiek je Ambositra. Toto centrum umeleckých sochárov a rezbárov ponúka pohľad na miestne dielne, kde priamo pred vašimi očami bude prebiehať tvorba jedinečných predmetov. Ak si počkáte dostatočne dlho, môžete si práve vyrezávaný predmet zakúpiť. Samotná Ranomafana je národným parkom, v ktorom môžete vidieť i niektoré ohrozené druhy madagaskarskej zveri.

 

Park plný zvierat - Fianarantsoa

Najlepšou dennou dobou pre spoznávanie tohto národného parku je ráno. Ak sa budete dívať okolo seba, nájdete tu nespočetné množstvo kvetov divokých orchideí, tajomné tiene patriace miestnym živočíchom alebo sa pred vašimi zrakmi objavia podivné tvary, ktoré sa vám pri bližšom preskúmaní zmenia na typického madagaskarského živočícha - chameleóna. Dozaista uvidíte i takmer detsky vyzerajúcu tvár lemura. A medzi týmito krásami sa môžete vo Fianarantsoa prechádzať a vychutnávať si plnými dúškami túto nevšednú atmosféru parku. Niektorí cestovatelia dokonca tvrdia, že Fianarantsoa je jedným z najkrajších parkov na svete.

 

  • Farbu meniace chameleóny

Menenie farby patrí medzi najdokonalejší systém obrany. Dokážu sa veľmi rýchlo prispôsobiť takmer akémukoľvek terénu a na prvý pohľad s ním dokonale splynúť. Ďalšou zaujímavosťou sú veľké oči, ktoré majú monokulárne videnie - pozerajú sa každým okom zvlášť. Prehliadnuť sa nedá ani ich jazyk, ktorý je dlhší než telo.

 

Môžete sa tu vydať i na výlet za obyvateľmi kmeňa Betsileo, ktorí sídlia vo vnútrozemí parku. Tento kmeň je treťou najväčšou etnickou skupinou na Madagaskare a je známy hlavne vďaka veľkým vyrezávaným dreveným sochám.

 

Romantická zastávka pri Okne do Isaly

Dominantou národného parku Isalo je rovnomenný masív Isalo. Prehliadka patrí medzi tie dobrodružnejšie akcie, ktoré môžete na Madagaskare podniknúť. Okrem množstva živočíšnych a rastlinných druhov sa môže pohorie pochváliť i svojou geomorfológiou. Zdvíha sa prudko z okolitej rovinatej krajiny a vytvára tak veľmi podivný a svojrázny charakter tunajšej krajiny.

Pri skúmaní celého parku, hlavne masívu Isalo, budete prechádzať unikátnymi kaňonmi. Tie vám ponúknu nádherné scenérie a „potravu“ pre objektívy fotoaparátov vo forme endemickej (vyskytujúcej sa na určitom mieste) fauny a flóry. Príjemné ochladenie poskytuje miestne jazierko, kde sa môžete vykúpať a zmyť tak prach z putovania. Isalo ponúka i miesto určené hlavne pre romantické povahy. Hovorí sa mu „Okno do Isaly“. Práve tu uvidíte tie najkrajšie západy slnka, ktorými je Madagaskar preslávený.

 

Hrobky kmeňa Mahafaly

Na ostrove sa nachádzajú snáď všetky významné ekosystémy. Púšte, savany, tropický dažďový prales, atď. - to všetko tu nájdete. Vyzerá to, ako keby ostrov niekto rozrezal na niekoľko častí, ktoré sa postupne prelínajú. Pre mnoho cestovateľov to býva šok, keď majú prechádzať zo zeleného sveta do hnedej púšte. A práve v púštnej krajine sa nachádzajú pestro dekorované hrobky kmeňa Mahafaly.

 

  • Krajina tŕňov a sucha

Mahafalovia žijú na samom juhu ostrova, kde počas väčšej časti roka vládne kruté sucho. Neutešená krajina porastená podivnou a pokrútenou vegetáciou pozostávajúcou prevažne z tŕnistých rastlín sa stala ich domovom. Drsná a krutá príroda sa odrazila i v ostro rezaných rysoch obyvateľov. Vzhľadom sú Mahafalovia drobní a šľachovití s húževnatou a často uzavretou povahou.

Hrobky vyzerajú ako rozmerné mohyly, ktoré sú roztrúsené po celej krajine. Voľne kladené kamene sú usporiadané do štvorca alebo obdĺžnika dlhého asi 5 - 10 metrov a vysokého niečo málo vyše metra. Uprostred sa nachádza dutina prezývaná tranompanane, v preklade miesto odpočinku hada, v ktorej je uložená rakva s ostatkami.

 

Tipy na zájazd na Madagaskar

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Madagaskar:

 

  • Tajomný Madagaskar: Vydajte sa do jednotlivých oblastí ostrova, jeho poloha a veľkosť umožnili vznik samostatnej a v mnohom výnimočnej fauny a flóry.
  • Réunion – Maurícius: Vydajte sa na nezabudnuteľné trekingy po Réunione v kombinácii s odpočinkom na bielych plážach Maurícia.
  • Najkrajšie miesta východného pobrežia: Východné pobrežie je plné kaňonov, údolí, hôr s kobercami eukalyptov alebo možností pre kúpanie na vyhlásených plážach. K tomu sa ešte môžete zoznámiť so životným štýlom Austrálčanov.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa