Legendárna cesta Garden Route vedie cez juhoafrickú divočinu

2013-05-08 14:00:00 |   |    | 

Rozpálená africká cesta sa kľukatí vpredu i vzadu, horúci vzduch sa vlní a všade okolo vytvára neskutočné obrazy. Tie skutočné sú ale ešte lepšie. Zažite prírodu v jej ozajstnej kráse a vydajte sa na púť po Garden Route, unikátnej ceste cez divočinu v Juhoafrickej republike.



Záhradná Garden Route

Legendárna juhoafrická cesta Garden Route je 227 kilometrov dlhá spojnica medzi Mossel Bay a Porth Elisabeth. „Záhradná“ cesta sa jej hovorí preto, že pretína neskutočne živú a rozmanitú prírodu, množstvo lagún a jazier a v neposlednom rade vedie pozdĺž členitého pobrežia Indického oceánu, posiateho žiarivými plážami a skalnatými útesmi.

Kvety rastlín ako gladioly, proteje a strelície tu hrajú všetkými farbami a vôňami. Prejsť trasu cesty za menej než tri dni takmer nie je možné, budete totiž chcieť zastavovať skoro stále, nielen pri pauzách na toaletu. Cesta pretína mestá ako Mossel Bay, Knysna, Plettenberg Bay alebo George, najväčšie mesto na Garden Route.

 

  • Pod Africkým nebom

Husté zelené lesy by ste v Afrike možno nečakali, ale v JAR sú samozrejmosťou. Najmiernejšia klíma v Afrike a druhá na celom svete (po Havaji) zaručuje celoročne prívetivé teploty. V zime sa len výnimočne ochladí pod 10 °C, v lete zase málokedy hrozia horúčavy nad 28 °C. Prší síce v priebehu celého roku a o trochu viac na jar, ale slnko svieti 230 dní v roku. Na malom kúsku sveta sa tu tak snúbi polopúšť s tropickým pralesom, planiny s vysokými horami a divoké pobrežie Indického oceánu.

Po ceste pozdĺž afrického pobrežia sa na bielych plážach môžete stretnúť dokonca i s veľrybami, ktoré sa sem na jar a od júla do augusta chodia páriť. Celoročne je potom možné vidieť delfíny i tulene. Skoro každý tu prepadne závislosti na hľadaní všelijakých mušlí a lastúr, zvlášť keď zistí, že pláže Juhoafrickej republiky sú jediným miestom, kde môžete nájsť takzvanú „pansy shell“. Ide o krehkú mušľu v tvare kvetiny, pričom „pansy“ v angličtine znamená sirôtka. Dokonca i názov mesta Mossel Bay, miesta, kde Garden Route začína, je odvodený od slova „mušľa“. Už dávni kolonizátori zrejme zistili, že tunajšia zátoka je plná jedlých slávok a ustríc.

 

Road trip po Afrike

Je viac než výhodné cestovať po Garden Route autom, ktoré si môžete požičať v každom väčšom meste. Budete totiž môcť zastaviť všade tam, kde sa vám zapáči. Donedávna bolo tiež možné využiť starý parný vlak Outeniqua Choo Tjoe a ísť po železničnej trati z roku 1928 asi 70 kilometrov. Trať poeticky lemujúca pobrežie bola v roku 1992 vyhlásená za oficiálne chránenú.

 

  • Nápojový lístok

Voda z vodovodných kohútikov vo väčších mestách je väčšinou pitná. V reštauráciách si ale dajte pozor na nápoje s prívlastkom „witblits“ alebo „mampoer“, v preklade to totiž znamená „ohnivá voda“ a takéto drinky majú extrémne vysoký obsah alkoholu. Ak chcete ochutnať miestne pivo, potom môžete skúsiť značku SABMiller a jeho Castle, Hansa alebo Black Label. Tiež si môžete dopriať dobré juhoafrické vína, pochádzajúce z vinárskych oblastí na myse Winelands alebo z okolia rieky Orange. Typickým likérom je Amarula Cream, vyrábaný z ovocia marula. Produktom JAR je tiež známy čaj Rooibos, na jeho výrobu sa zbierajú byliny z Caderberských hôr.

Čo ďalšieho môžete pri jazde po africkej Garden Route zažiť? Želáte si kiteboarding na vlnách alebo jazdu na pštrosovi v jednej zo pštrosích fariem? A čo tak jaskyne Cango, 4,5 milióna rokov staré kvapľové jaskyne, ktoré patria medzi desať najnavštevovanejších miest Južnej Afriky? Komplex vápencových kvapľov a obrích jaskynných komnát sa nachádza blízko mesta Oudtshoorn a tunajšie podzemné tunely sú dlhé až štyri kilometre. Okrem štandardnej prehliadky si môžete zvoliť i prehliadku dobrodružnú, ktorá je prekvapivo drahšia, i keď sa budete musieť chvíľami plaziť úzkymi jaskynnými chodbami.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Jazda parným vlakom

Železnica mala vždy svoje čaro, výnimkou nie je ani Afrika. Staručký parný vlak Outeniqua Choo Tjoe vás prevezie po 70 kilometrov dlhom úseku Garden Route za 150 randov.

 

  • Plettenbergské kolónie čajok

Plettenberg Bay hostí jednu z najväčších kolónií čajok. Pozdĺž pobrežia Južnej Afriky v ústí rieky Keurboom's River nafotíte zaručene jedinečné fotky. Len pozor na hlavu!

 

  • Tsitsikamma

Jedným z najkrajších a najdivokejších miest týchto krajov je národný park Tsitsikamma - hornaté pobrežie s vysokými útesmi, pralesmi a divokými riekami.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd na Garden Route a Durban

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do JAR:

 

  • To najlepšie z Južnej Afriky: Kapské Mesto, Cape Point, divoké zvieratá či pestrá zmes obyvateľov. Lákadlá zvádzajúce k ceste do jedného z najpútavejších kútov planéty.
  • Naprieč Juhoafrickou republikou: Spoznajte počas 16 dní na čiernom kontinente to najlepšie z Juhoafrickej republiky. Svazijsko, národné parky, slávna Garden Route alebo Kapské mesto.
  • Keňa - Tanzánia - Zanzibar: Okruh výkladnej skrine čiernej Afriky kombinuje stretnutie s tisícovými stádami divokej zveri, pôvodnými obyvateľmi a pobytom na exotickom Zanzibare.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa