Kde svieti slnko 230 dní v roku? Skúste juhoafrickú riviéru Durban

2011-12-05 10:30:00 |   |    | 

Keď sa povie JAR, väčšine ľudí sa okrem hudobnej kapely vybaví ešte Mys dobrej nádeje a sem tam nejaký ten lev. Lenže Juhoafrická republika to nie je len Kapské Mesto a safari. Jednoduchým pohľadom do mapy zistíte, že jeden z najväčších afrických štátov toho ponúka viac. Ak máte záujem okúsiť atmosféru JAR, vydajte sa s nami do krásneho Durbanu, živého klenotu afrického buša.



Ak hovoríte jazykom Zulu, potom viete, že Durban sa povie eThekwini a že sa nachádza v provincii KwaZulu-Natal. Je to jedno z najväčších miest v JAR a žije tu vyše tri milióny ľudí. Možno teraz ešte viac, pretože Durban je najrýchlejšie rastúcou africkou metropolou a zároveň najväčším prístavným mestom JAR. Je tiež centrom priemyslu, obchodu, kultúry a nočného života.

 

Mesto tisícok mien

Snáď i preto má mnoho rôznych mien a prezývok. Podľa Zulu je to „miesto, kde sa stretáva zem s morom“, iní zase Durban vidia ako "mesto, kde nikdy nezapadne slnko". A keď sem na Vianoce v roku 1497 priplával Vasco da Gama, pomenoval miestnu osadu Rio de Natal, čo v preklade znamená Vianočná rieka. Toto poetické meno sa však už v roku 1835 prestalo používať a na počesť správcu Kapskej kolónie Benjamina d’Urbana sa novopečené mesto stalo Durbanom. Dnes už sa asi mená mesta tak nemenia, ale rozhodne by bolo po kom - 20 rokov tu totiž žil Mahátma Gándhí.

 

  • Kmene Južnej Afriky

Fakt, že história ľudského osídlenia na území JAR je veľmi dlhá, asi nikoho neprekvapuje. Mierna a teplá klíma bola pre ľudí príťažlivá zrejme ešte omnoho skôr, než sem priplávali prví moreplavci z Európy. Podľa archeologických nálezov tu žil už australopitekus pred tromi miliónmi rokov, po ňom človek zručný, vzpriamený i rozumný. Predtým, než v roku 1487 doplával k brehom Kapska Portugalec Bartolomeo Diaz, žili tu Krováci, Khoinovia a neskôr tiež kmene Bantu. Objavy diamantov a zlata v 19. storočí ale viedli k zotročovaniu pôvodných obyvateľov, ktoré v roku 1948 vyvrcholilo víťazstvom Národnej strany vo voľbách. Bola zavedená politika apartheidu, teda separátneho vývoja rás. Prvé skutočne slobodné voľby sa konali až v roku 1994 a priniesli koniec rasistického systému a začiatok vlády väčšiny.

Existuje mnoho spôsobov, ako si užiť Durban a prekrásne scenérie, ktoré ponúka. Jednou z unikátnych príležitostí je let vrtuľníkom, pri ktorom získate perfektný prehľad o situácii a okrem dôležitej orientácie v africkom veľkomeste tiež nezabudnuteľný zážitok z úplne iných pohľadov z vtáčej perspektívy. V 40 kilometrov vzdialenom údolí 1000 Hills sa okrem vyhliadkových letov môžete dokonca prihlásiť do školy paraglidingu.

Keď už v údolí budete, bola by veľká chyba odchádzať preč. Je tu totiž jedna z najpopulárnejších atrakcií v JAR - PheZulu Safari Park, nachádzajúci sa vysoko v horách. Nielenže uvidíte tú najkrajšiu africkú panorámu, klan Gasa vám navyše predvedie tradičné domorodé tance a i vy sami budete smieť navštíviť tradičnú africkú dedinu alebo krokodíliu farmu.

 

Zlatá míľa

I napriek vysokému počtu obyvateľov zostáva Durban prímorským letoviskom par excellence. Zima je tu vraj od leta takmer nerozoznateľná a tak pobrežie Indického oceánu zalieva okrem teplého azúrového mora i slnko. A to 230 dní v roku! I to bude asi jeden z dôvodov, prečo sa veľkolepej promenáde Marine Parade Seafront priamo pozdĺž bielych pláží hovorí „Zlatá míľa“.

Turistami veľmi obľúbené miesto plné luxusných hotelov a barov vám nedovolí ísť zavčasu spať, to skrátka nejde. A tak stačí vybrať si tu pravú reštauráciu, ochutnať vyhlásenú durbanskú kuchyňu a pozorovať okolitý nočný ruch. Okrem gurmánov sa však do Durbanu schádzajú hlavne surfisti z celého sveta, pretože tunajšie vyhlásené ploché vlny sú údajne unikátne.

 

  • Durbanská kuchyňa

Celá Juhoafrická kuchyňa je veľkou zmesou spôsobov varenia z celého sveta. V Durbane je napríklad silne zastúpený ázijský vplyv, takže sa tu nešetrí rajčinami, fazuľou, cibuľou, ryžou, polievkami alebo mäsovými guľkami. Kari korenie je vďaka početnej populácii Indov všadeprítomné. Medzi vyhlásené miestne pokrmy patrí „Tandorri“ - korenené kuracie alebo jahňacie mäso s ryžou alebo chlebom. Na svoje si tu prídu i milovníci rýb a morských živočíchov. Vďaka tomu, že sa tu stretávajú dva oceány, studený Atlantický a teplý Indický, je výber rýb skutočne veľký. Aby ste mali čo rozprávať susedom, skúste napríklad steak z antilopy kudu, impaly alebo zo pštrosa.

 

Indická metropola

Z 80 percent černošský Durban hostí početnú indickú menšinu, žije tu vyše 800 tisíc Indov. V miestnej indickej štvrti sa dokonca nachádza známa mešita Juma Mosque, najväčšia stavba svojho druhu na južnej pologuli. Blízko ulice Grey Street sa potom ukrýva Victoria Street Market, čo je nefalšovaný indický trh. Nielenže tu nakúpite exotické suveníry všetkého druhu od korenia po šperky, ale hlavne budete mať konečne pocit, že ste v Afrike. Hluk, hlava na hlave, obchodník vehementne ponúkajúci zaprášené ozdôbky zo svojho stánku, atď.

Vďaka bohatej histórii má Durban čo ponúknuť i milovníkom múzeí. Je ich tu naozaj mnoho a pri svojich potulkách africkou metropolou určite na nejaké narazíte. A ak nie, môžete sa spýtať v takzvanom Tourist Junction v ulici Pine Street, kde vám poskytnú toľko informácií, že nebudete vedieť, čo skôr. Jedno z najzaujímavejších múzeí sa ukrýva napríklad v mestskej radnici.

Pre Európana je rozhodne zaujímavé navštíviť tunajšiu botanickú záhradu s kolekciami tropických stromov a rastlín alebo park Umheni na brehu rovnomennej rieky, kde žije okolo 400 druhov vtákov. Podobných zvieracích parkov je tu mimochodom plno. Prírodu vo svojej ozajstnej kráse však zažijete len za múrmi miest. Ak budete mať možnosť, vydajte sa tiež na jazdu po Garden Route, unikátnej ceste vedúcej cez africkú divočinu.

 

Tipy na zájazd do Durbanu a na ďalšie miesta v JAR

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do JAR:

 

  • Durban: Skúste luxusnú atmosféru na slávnej promenáde Zlatá míľa. V africkej metropole Durban sa nudiť rozhodne nebudete! Nie nadarmo sa jej hovorí miesto, kde slnko nezapadá.
  • Garden Route: Nie je nič jednoduchšie než požičať si auto a prechádzať prekrásnou juhoafrickou krajinou. Panenská príroda existuje i mimo prírodnej rezervácie a vy môžete byť jej súčasťou.
  • Kapské mesto: Moderná metropola plná histórie, to je Cape Town. Stolová hora, pod ktorou sa mesto skrýva, a Mys dobrej nádeje teraz už nebudete poznať len z televízie.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa