Chcete ochutnať nápoj lásky? Seychely ponúkajú okrem luxusu i kvapku mágie

2013-04-16 11:10:00 |   |    | 

Čo si predstavíte, keď niekto povie Seychely? Typické rozoklané žulové kamene na plážach, obrovské korytnačky, mnohí tiež Čecha Radovana Krejčířa a jeho útek pred spravodlivosťou. My k tomu ešte pridáme tajomnú mágiu Gris Gris a jej nápoje lásky alebo tie najkrajšie pláže súostrovia. Seychely sú jedným z najkrajších miest planéty, kam môžete vyraziť na exotickú dovolenku.



Potrebujete namiešať nápoj lásky? Na Seychelách to nie je problém. Aj keď sa radí k moderným ostrovným štátom, svoju nezastupiteľnú úlohu tu ešte stále majú rôzni šamani a kúzelníci. Mágia Gris Gris ešte dnes predstavuje podstatnú časť diania na ostrove. A dokonca i turisti si tu môžu zadovážiť najrôznejšie amulety a talizmany.

„Ochránia vás pred diablom a prinesú vám šťastie!“ To vám bude tvrdiť každý z tých, ktorí na trhu v hlavnom meste Victoria ponúkajú plátenné vrecúška s malými rituálnymi predmetmi. Najčastejšie ide o drobné, z dreva vyrezané figúrky. Mimochodom, mágia Gris Gris má svoju stálu expozíciu i v Štátnom historickom múzeu v hlavnom meste.

 

Kam z dosahu turistov?

Hlavné mesto Victoria leží na najväčšom a najnavštevovanejšom ostrove celých Seychel - Mahé. To zase patrí do skupiny takzvaných vnútorných ostrovov, spoločne trebárs s ostrovmi Praslin alebo La Digue. Práve na vnútorné žulové ostrovy smeruje drvivá väčšina zo 150 tisíc turistov, ktorí ročne na Seychely prichádzajú. Vonkajšie ostrovy sú zase de facto len väčšie či menšie koralové atoly.

Mahé je esenciou všetkého, čo je pre Seychely také typické. Krásu seychelských pláží tu reprezentuje tá najslávnejšia, Beau Vallon, ktorá sa tiahne od hraníc hlavného mesta Victoria zhruba 3 kilometre. Nájdete na nej centrum potápania a vodných športov, žiarivo biely piesok, čistotu a ... pomerne veľa turistov. Tí, ktorí chcú súkromie, musia teda vyraziť inam než na severný cíp ostrova.

Všetky kritériá pre vlkov samotárov spĺňajú napríklad pláže Anse Takamaka alebo Anse Intendance na juhu. V modrých a plytkých lagúnach vytvárajú tieň kokosové palmy, turistov je tu minimum a cestou sem je možné sa zastaviť v „mestečku remeselníkov“. V dvanástich samostatných objektoch je možné kúpiť modely lodí, keramiku alebo výrobky z paliem.

 

  • Stručne z histórie

Seychely boli až do 18. storočia neobývané, len občas slúžili ako základňa pirátom. Od roku 1754 boli francúzskou kolóniou. Symbolom tejto nadvlády sa stal kameň, takzvaný  „Stone of Possession“, ktorý si dodnes môžete prezrieť v Štátnom historickom múzeu. Z tejto doby pochádza pomenovanie tohto súostrovia. Ostrovy dostali meno podľa ministra financií Ľudovíta XV., ktorý sa volal Jean Moreau de Séchelles. Po napoleónskych vojnách sa stali kolóniou Veľkej Británie. Samostatnosť docielili až v roku 1976.

 

Všetko pre prírodu

Seychelskej vláde sa nedá uprieť snaha o ochranu prírodného bohatstva, ktoré z tohto súostrovia robí skutočnú perlu Indického oceánu. Preto nikoho asi ani príliš neudiví fakt, že takmer polovica územia štátu spadá pod niektorý z národných parkov alebo chránených území.

Symbolom ostrova sú korytnačky obrovské. Dotiahli to až do štátneho znaku. Okrem atolu Aldabra, kde sú ich tisíce, na ne môžete naraziť i v hotelových záhradách, kde sa stávajú milým komparzom na rodinných fotografiách.

Na Mahé určite nevynechajte návštevu Národného morského parku Ste Anne pri východnom pobreží. Tvorí ho šesť ostrovčekov a ide o vôbec najstarší morský park v Indickom oceáne. Každý deň sem vyplávajú výletné lode s preskleným dnom, z ktorých je možné pozorovať koraly. Paradoxne tie sú vraj práve v tejto oblasti dosť poničené.

 

Victoria - jedno z najmenších hlavných miest

Nikto z turistov sa počas dovolenky nevyhne návšteve hlavného mesta Victoria, pri ktorom leží jediné medzinárodné letisko Seychel. Zároveň sa odtiaľto odlieta i na okolité ostrovčeky. Je však škoda z náruče jedného z najmenších hlavných miest sveta (Victoria má len 30 tisíc obyvateľov) utekať príliš rýchlo. Miestna botanická záhrada patrí k svetovo presláveným a fotka pri „Clock Tower“, čo je zmenšenina londýnskeho Big Bena, je takmer povinnosťou.

Seychely však nie sú len pláže a príroda Mahé, veľmi obľúbené sú i ďalšie ostrovy - La Digue alebo Praslin. Práve na ňom rastú preslávené obrie kokosové orechy, ktoré vraj kedysi v námorníkoch vyvolávali túžbu. Prečo? To sa dozviete inokedy v druhom článku o seychelských zaujímavostiach.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Seychely:

 

  • Mahé - Le Meridien Barbarons: Obľúbený trojhviezdičkový komplex, ktorý v roku 2005 prešiel kompletnou rekonštrukciou, leží na hlavnom ostrove Seychel, len 20 minút jazdy od hlavného mesta. K dispozícii sú bazény, dva bary, reštaurácia alebo centrum vodných športov. 
  • Mahé - Banyan Tree Resort: Nedávno otvorené luxusné stredisko s 36 izbami v samostatných vilách postavených vo viktoriánskom štýle so súkromnými bazénmi sa nachádza v juhozápadnej časti ostrova pri nádhernej piesočnej pláži. Okrem toho sú tu dve gurmánske reštaurácie alebo salón krásy.
  • Mahé - Blue Lagoon Chalet: Príjemný komplex rodinného charakteru, ktorý tvoria štyri novo postavené vily (z nich v každej nájdeme dve dvojlôžkové spálne), sa nachádzajú za cestou na krásnej pláži na juhozápadnom pobreží ostrova.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa