Ostrov parfumov Mayotte láka na jednu z najkrajších lagún na svete

2013-03-23 10:00:00 |   |    | 

V Mozambickom prieplave na polceste medzi pevninou Afriky a Madagaskarom leží v nádhernej lagúne malé súostrovie Mayotte. Vzduch tu opojne vonia korením, ktoré sa tu vo veľkom pestuje, pre vstup sem vám stačí občiansky preukaz a v obchodoch sa platí eurom. Nečudujte sa - tento ostrovný romantický raj totiž politicky patrí Francúzsku, hoci atmosféra je tu viac než exotická.



Geograficky patrí Mayotte pod Komory, politicky je však závislé na Francúzsku. A miestnym obyvateľom to nevadí, skôr naopak. Pridruženie k Francúzsku bolo ich želaním. Turisti, ktorí sú prevažne z Európy, to len a len oceňujú. „Odpadá zložité vybavovanie víz, zaplatíte tu eurom a dohovoríte sa francúzsky,“ menujú niektoré dôvody obľúbenosti.

Francúzština a bezvízový styk by však sami o sebe sotva stačili. Mayotte k tomu navyše „pribalí“ unikátnu prírodu, pitoreskné mestečká a priezračnú lagúnu. Tú lemuje a zároveň chráni takmer 160 kilometrov dlhý koralový útes. Zvonku sa búri Indický oceán, vo vnútri je raj pre potápačov a tiež dva hlavné ostrovy Mayotte.

Mayotte totiž tvoria dva ostrovy. Ten väčší je označovaný ako Grande Terre alebo miestnym jazykom občas i Mahoré, menšiemu sa tu hovorí Pamanzi alebo Petite Terre. V ich okolí je potom rozosiatych niekoľko menších skalísk a ostrovčekov.

 

  • Kvet kvetov

Mayotte sa „ostrov parfumov“ nehovorí len tak. Vo veľkom sa tu pestuje okrem škorice, vanilky a ďalšieho korenia i rýchlo rastúci strom kananga vonná. Že vám to nič nehovorí? Silici z jej kvetov sa hovorí Ylang Ylang a je nepostrádateľnou súčasťou parfumov. Ylang Ylang vraj znamená kvet kvetov a jej vôňa má upokojujúce účinky, tlmí bolesti, znižuje krvný tlak a používa sa i proti nespavosti.

Lagúna, v ktorej leží, je podľa niektorých najväčšia na svete. Podľa iných zase tá najkrajšia. Buď ako buď – pri pobreží oboch ostrovov nie je hlbšia ako 3 metre, ale po troch stovkách metroch jej dno strmo klesá a miestami je hlboká i 60 metrov. Preháňa sa v nej 600 druhov rýb a potápači ju svorne označujú za jedno z najkrajších miest pre potápanie.

Nemusíte ísť však hneď pod vodu, aby ste si užili krásy podmorského života. Hneď pri brehu môžete pri plávaní naraziť na korytnačky, ktoré sa „pasú“ na dne s morskou trávou. Z mestečka Mamoudzou denne vyrážajú výletné lode, na ich palube strávite niekoľko hodín. Čas od času kapitán zastaví a nechá turistov, aby naskákali do vody a užili si kúpanie s delfínmi.

 

  • Bez cestovného poriadku

Ak sa rozhodnete spoznať Grande Terre podrobnejšie, budete musieť využiť služby miestnych autobusových dopravcov. Jednou z možností je vyraziť za poznaním v taxíku. Ceny takzvaných bush taxi sú však dosť nadsadené a vyplatí sa zjednávať. Na ostrove samozrejme existuje i autobusová doprava. Jediný problém spočíva v absencii cestovného poriadku. Ide sa skrátka v okamihu, keď nastúpi dosť ľudí. Niekedy je to hneď, inokedy si niekoľko desiatok minút v prehriatom vozidle posedíte.

 

Mayotte si v minulosti vyslúžilo prezývku „ostrov parfumov“. Na miestnych plantážach tu i dnes vo veľkom pestujú škoricu, vanilku i klinček. Z kvetov kanangy potom miestni roľníci získavajú Ylang Ylang. Keď zafúka ten správny vietor, zavonia to i na plážach. Trebárs na pláži Moya na Petite Terre, ktorá je údajne najkrajšou plážou celých Komor.

Za preskúmanie stojí i vnútrozemie oboch ostrovov. Vďaka izolovanosti od okolia tu žije a rastie množstvo endemitov. Naraziť je tu možné i na jeden z 50 druhov orchideí a keď budete mať šťastie, možno v korunách stromov uvidíte cez deň odpočívajúceho lemura maki. V lete zasa do lagúny prichádzajú veľryby, aby tu vyviedli svoje mladé.

Sprievodcovia tiež radia nevynechať návštevu niektorej z miestnych reštaurácií. Mayottská kuchyňa stavia na sladkokyslých kontrastoch a zelenine. A turisti by sa nemali báť vyskúšať i zjednávanie na trhoch. Miestni to berú ako spoločenské stretnutie a ak zjednávate s úsmevom, pobavíte sa a ešte výrazne ušetríte. Aj keď je Mayotte pomerne malé rozlohou (len 376 kilometrov štvorcových), je veľké možnosťami, ktoré turistom a návštevníkom poskytuje.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Mayotte:

 

  • Mayotte - Le Jardin Maore: Skromný hotel s 18 bungalovmi sa rozprestiera na 18 hektároch v južnej časti ostrova Mayotte. Priamo pri hoteli sa nachádza piesčitá osamotená pláž A´Gouja, kde rastú vzácne a exotické baobaby.
  • Reunion - Saint Alexis: Architektonicky veľmi zaujímavo riešený hotel so 60 izbami v dvoch až trojpodlažných budovách ležiacich pozdĺž 650 metrov dlhého bazéna. Areál obklopuje udržiavaná záhrada.
  • Réunion - The Palm & Spa: Luxusný hotel na južnom pobreží ostrova Réunion vybudovaný nad koralovou plážou Grand Anse v tropickej záhrade. Hotel je ideálnym východiskovým bodom pre poznávanie krás divokého juhu ostrova.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa