Hitom cestovateľov je Mozambik, turisticky neobjavená krajina s veľkým potenciálom

2012-03-28 10:35:00 |   |    | 

V Mozambiku nájdete pláže, ktoré by mohli smelo konkurovať prevereným turistickým rajom na Seychelách alebo Maldivách. Majú však tú výhodu, že ich ešte nestihli objaviť davy turistov. Táto krajina na juhu čierneho kontinentu preto ponúka špičkovú exotickú dovolenku v divokom a nedotknutom kúte Afriky.



Mozambik sa rozkladá na brehoch Indického oceánu. V hlavnom meste Maputo si všetci pochvaľujú vynikajúce ryby v reštauráciách i atmosféru tunajších trhov, na pláži Macaneta alebo na ostrove Inhaca zase skvelé potápanie.

Pol hodiny od pobrežia Mozambiku leží v Indickom oceáne súostrovie Bazaruto, kde vám vyrazí dych prostredie pravého tropického raja. Z okien hotela môžete obdivovať koloniálnu architektúru v hlavnom meste, z bungalovu sa zasa pozriete do tváre divočiny. Ponúka sa tu štýlové zakončenie poznávacej cesty po Južnej Afrike, Mozambik má však potenciál uspokojiť všetky turistické chúťky úplne sám.

Ako sa tam dostať a za koľko? Najpohodlnejšie asi zakúpením pobytového alebo poznávacieho zájazdu. Cesty do Mozambiku u nás organizuje niekoľko cestovných kancelárií, špecializujúcich sa na exotické destinácie. Stačí preskúmať jednotlivé ponuky. Ak budete chcieť, dá sa pobyt skombinovať tiež so safari. Po vlastnej osi sa tam dá doletieť väčšinou cez Frankfurt a Johannesburg. Letieť sa dá však i cez Lisabon, Londýn alebo Paríž.

 

Klasická dovolenka v tropickom raji

Aj keď Mozambik nie je známy ako klasická turistická destinácia, medzi ktoré patria trebárs neďaleké Seychely alebo Maldivy, jeho pláže by v ich konkurencii bez problémov obstáli. Biely piesok tu vyhrieva horúce africké slnko alebo chladí tieň paliem. Voda Indického oceánu pri pobreží Mozambiku skrýva pod hladinou také poklady, ktoré potešia oko nejedného potápača. Ako skvelý zážitok sa odporúča zúčastniť sa napríklad na love divého a chutného merlina.

Jedným z hlavných mozambických lákadiel je súostrovie Bazaruto Archipelago. Status národného parku ho ochránil pred civilizačnými vymoženosťami a tak tu nenarazíte na cesty ani obchody. Namiesto toho tu čakajú pláže a palmy, korálové útesy a teplá morská voda.

Pre spestrenie dovolenky strávenej na pobreží sa hodí vyraziť na Ilha de Mocambique. Ostrov je dlhý len dva a pol kilometra a s pevninou je spojený mostom. V minulosti sa tu obchodovalo so slonovinou, zlatom a otrokmi. Jeho zachované mešity, kostoly a paláce vyslúžili celému ostrovu miesto na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

  • Mozambická pýcha z rúk Eiffela

Čo má juhoafrická metropola spoločné s európskou mekkou módy? Ich najznámejšie pamiatky majú rovnakého autora. Gustav Eiffel totiž nestvoril len Eiffelovu vežu, ale navrhol i budovu centrálnej vlakovej stanice v Maputu. Časopis Newsweek ju v roku 2009 ocenil ako 7. najkrajšiu stanicu na svete a na africkom kontinente nemá maputská pýcha konkurenciu.

 

Križovatka kultúr - Maputo

Kozmopolitné Maputo má čaro koloniálneho mesta s historickými budovami a zaujímavé je i tým, že sa tu stretávajú tri odlišné kultúry. Dodnes tu pretrváva európsky vplyv, obyvateľstvo sem prináša kultúru Afriky a prístav je zasa spojovacím prostriedkom s Orientom. Najstaršou pamiatkou v meste je pevnosť Forte, po ktorej hradbách sa môžete prejsť a vychutnať si výhľad na mesto.

Keď budete zo svojej hotelovej izby pozerať na strechy bielych domov, ťažko si predstavíte, že v rovnakej krajine sa z okna bungalovu pozriete do očí slona alebo iného stvorenia.

 

Treking v stratenom raji

Vnútrozemie Mozambiku stráca oproti pobrežiu predovšetkým pokiaľ ide o návštevnosť. Väčšina turistov totiž zostáva pri mori, na bielych plážach v tieni paliem. Do hornatého vnútrozemia sa nevydá. Nie je to však žiadna nevýhoda, skôr naopak. Kto chce totiž exotickú dovolenku skombinovať s návštevou pravej africkej divočiny, ponúka sa mu ideálna príležitosť.

Dobré je vydať sa na západ od mora. Mestečko Chimoio blízko hraníc so Zimbabwe by mohlo byť považované za vstupnú bránu do hornatej krajiny pohoria Penha Longa. Miestne kopce sú ideálne pre treking. Neďaleko môžete tiež navštíviť národný park Gorongosa, ktorý hrá hlavnú úlohu v dokumente National Geographic Africa´s Lost Eden. Neobyčajná príroda pastvín a lagún nadchla dokumentaristov a nadchne i každého návštevníka. Vo vnútrozemí Mozambiku zasa leží napríklad mesto Gurúè, ktoré obklopuje krásna kopcovitá krajina. Pestuje sa tam predovšetkým dobrý čaj.

Mozambický cestovný ruch pamätá i na tých, ktorí by na výlete po Afrike chceli spoznať safari. V národných parkoch a rezerváciách ponúkajú svoje služby kempy a hotely, ktoré poskytujú ubytovanie v samom srdci prírody. Ich hostia sa však nemusia báť nepohodlia v poľných podmienkach. Ubytovaní budú v luxusných bungalovoch alebo stanoch. V areáli hotelov a kempov sú samozrejmosťou reštaurácie, bary, niekde i masážne salóny a bazény.

 

Tipy na zájazdy do Mozambiku a Južnej Afriky

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky dovolenka Mozambik:

 

  • Pobyt pri oceáne – Mozambik: Zažite týždeň plný luxusu pri priezračnom mori s pravou africkou divočinou za chrbtom. Vyberte si medzi relaxáciou, poznávaním alebo športovaním.
  • Najlepšie z Južnej Afriky: Poznávací zájazd po najzaujímavejších kútoch JAR je ideálne zakončiť odpočinkom na slnečných plážach mozambického pobrežia.
  • Naprieč Juhoafrickou republikou: Kapské Mesto, Cape Point, divé zvieratá či pestrá zmes obyvateľov. Lákadlá zvádzajúce na cestu do jedného z najpútavejších kútov planéty.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa