Dračie vrchy - turistika v rozprávkovej krajine

2012-05-27 14:00:00 |   |    | 

JUŽNÁ AFRIKA - Holandsky „Pohorie drakov“ - Drakensberg alebo v jazyku Zulu uKhahlamba - „bariéra oštepov“ je názov najvyššieho pohoria Južnej Afriky. Rozprestiera sa na rozlohe 8 113 km² v štátoch Lesotho (64% z rozlohy) a JAR (36% z rozlohy). Oddeľuje náhornú plošinu od subtropického pobrežia provincie KwaZulu-Natal.



Pohorie bolo vytvorené v období Jura asi pred 180 miliónmi rokov vulkanickou činnosťou. Delí sa na tri časti: na severnú, centrálnu a južnú časť.

Meno Dračie vrchy dostali preto, že ich zubaté vrcholky pripomínali dračí chrbát. Nachádza sa tu obrovské množstvo turistických a horolezeckých trás, ktoré vedú ku krásnym vodopádom a priesmykom. V oblasti je tiež dostatočné množstvo kempov a ubytovacích kapacít.

Spojením niekoľkých horských rezervácií vznikol Natal Drakensberg Park, ktorý chráni viac ako 2 tisíc druhov rastlín, z ktorých viac ako 100 druhov rastie iba na tomto území. Od roku 2000 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Zaujímavosti

Nachádza sa tu zvláštny geologický útvar s príznačným názvom Amfiteáter. Je považovaný za jednu z najpôsobivejších skalných stien na Zemi. Môžete vidieť čadičovú plošinu Mont-Aux-Sources, ktorá sa vypína až do výšky viac ako 3 tisíc metrov a z ktorej padá druhý najvyšší vodopád na svete - Tugela Falls. Meria až 948 m a tvorí ho päť kaskád, pričom najvyššia má 411 m.

Najvyšším vrchom pohoria je Thabana Ntlenyana s výškou 3 842 metrov. Ďalšie v poradí sú Mfadi (3 450 m), Makoaneng (3 416 m), Njesuthi (3 408 m), Champagne Castle (3 377 m), Popple Peak (3 331 m ), Giant's Castle (3 315 m) a Ben Macdhui (3 001 m).

Ďalším obľúbeným miestom turistov je jeden z najväčších a najúchvatnejších kaňonov na svete Blyde River Canyon. Je tvorený pieskovcom, ktorý formuje rieka a vytvára zaujímavé formácie nezvyčajných farieb tzv. Bourke 's Luck Potholes. Dĺžka kaňonu je 26 km a hĺbka 800 metrov.

Môžete si ho vychutnať z diaľnice tzv. Panorama Route, ktorá ponúka mnoho vyhliadkových miest (najznámejším je tzv. Božie okno s výhľadom na sedemsto metrov vysoké zrazy skalnatej hradby) a hlbokých vodopádov. Pre tých odvážnejších je možnosť pešej turistiky (odporúčame s doprovodom miestneho sprievodcu).

Majte na pamäti, že medzi jednotlivými turistickými strediskami neexistuje spojovacia cesta a do hôr vedú iba odbočky z hlavnej cesty. Preto odporúčame vybrať si iba jednu alebo dve časti pohoria a tie poriadne preliezť.

 

Kultúra

Tento región má aj obrovský kultúrny význam - má najväčšiu koncentráciu nástenných malieb v Afrike. Boli vytvorené krovákmi pred 4 tisíc rokmi a zobrazujú ich životný štýl a vieru.

 

Počasie

Najpriaznivejšie počasie pre turistiku je určite na jar a na jeseň. V lete (teda v našej zime) často prší. V zime síce spadne zrážok menej, ale denná teplota sa málokedy vyšplhá nad dvadsať stupňov Celzia.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Rich Smith, Magnus Manske, Cwawebber, Petrusbarbygere, Kierano, Uspn, Dewet

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa