Nestihli ste dovolenku? Objavte pyramídy v púšti - v Sudáne práve začína sezóna

2013-09-28 14:00:00 |   |    | 

Do Sudánu prichádza neveľa turistov, pritom tunajšie architektonické poklady v ničom nezaostávajú za tými egyptskými. Naopak - v krajine piesočných dún tu opustené stoja desiatky fascinujúcich stavieb, pyramíd. Rieka Níl okolo ticho krúži vyprahnutou krajinou a ľudia z ďalekých dedín nosia farebné látky a maľujú sa hennou. To je zabudnutý a krásny Sudán.



V júli 2011 sa zo Sudánu stali Sudány dva, Severný a Južný. Stalo sa tak na základe referenda, v ktorom sa Juhosudánci, kresťanskí černosi, rozhodli odtrhnúť od Severosudáncov, moslimských arabov. Všetci veria, že skončil konflikt trvajúci 20 rokov. Južný Sudán sa stal jednou z najchudobnejších krajín sveta.

I napriek všetkému, čo sa v Sudáne dialo a na niektorých miestach stále deje, objavuje sa stále viac cestovateľov, ktorí chcú túto starú, vyprahnutú krajinu preskúmať. A niet sa čomu diviť - nielenže tunajšie archeologické náleziská doslova prekypujú starovekými pamiatkami, ale na mnohých miestach Sudánu možno stretnúť pravých obyvateľov púšte, obyčajných Sudáncov, žijúcich svoje obyčajné a pritom neuveriteľné životy.

 

  • Zdobenie hennou

Ak ste sudánska nevesta, tak vás v posledných dňoch slobody čaká pravé sudánske „wellness“. Ceremoniál, na ktorý muži nemajú prístup, zahŕňa najrôznejšie pleťové masky, saunovanie nad rozpálenými kameňmi pod zvieracou kožou a hlavne zdobenie hennou. Svadobná henna začína na chodidlách a končí v polovici lýtok, ruky sú zas ozdobené od prstov po predlaktie. K tomu sa spieva, popíja, je nachystané občerstvenie. Ako vydatá žena potom každá Sudánka v zdobení sa hennou pokračuje.

Práve cestovanie za inou kultúrou je ten najlepší spôsob, ako spoznať skutočný Sudán. Obísť tie najznámejšie pamiatky a miesta by však bol hriech, preto vašu cestu dobre naplánujte a vydajte sa za bájnymi pyramídami a do krásnych hôr, preťatých kľukatým Nílom. Spiatočná letenka vás bude stáť asi 650 eur, je tiež možnosť nechať si všetko vybaviť v špecializovanej cestovnej kancelárii. Deväťdňová výprava stojí asi 2 800 eur.

 

Za archeologickými skvostami do Chartúmu

V Chartúme, kam lieta väčšina lietadiel, neváhajte a zájdite do archeologického múzea. Okrem klasických exponátov tu stoja dve svätyne, ktoré sem premiestnili z oblasti Lake Nasser, zaplavenej v rámci výstavby obrovskej priehrady. Po dlhom lete si odpočiňte pod korunami akácií v oblasti Wadi Muqaddam.

Severne od Chartúmu sa do výšky 100 metrov „týči“ posvätná hora Jebel Barkal. Je síce malá, ale zato veľmi významná, navyše v ploskej Núbijskej púšti ju vidieť široko ďaleko. Svätá hora z červeného pieskovca je miestom, kde čierni faraóni nechali postaviť mnoho chrámov, palácov a tiež hrobiek - pyramíd. Tunajší kráľovský cintorín Napata je zase pozostatkom dávnej Núbie - konkrétne hlavného mesta núbijského kráľovstva Kuš z asi 8. storočia pred naším letopočtom.

 

  • Kambala - tanec smelého býka

Mladí muži sa v Sudáne nezdobia hennou, ale tancujú národný tanec Kambala. Ten bol pôvodne tancom chlapcov, ktorí dozreli do dospelosti. Sudánsky muž musí byť statočný, odvážny a smelý ako býk. Preto i tanec tieto vlastnosti vystihuje. Tancuje sa s kravskými rohmi pripevnenými na hlave, s plechovkami ako zvončekmi okolo členkov a s konským chvostom. Dnes sa Kambala tancuje pri všetkých slávnostných príležitostiach za spevu miestnych žien.

 

V Sudáne musíte ku všetkým pamätihodnostiam cestovať cez rôzne druhy púští. A zďaleka nie vždy ide o zlatisté duny. Púšťou sú i žulové hory zvláštnych tvarov alebo úžasné homolovité čadičové hory sopečného pôvodu. Od mája do októbra je tu síce obdobie dažďov a niektoré miesta sa zelenajú, ale mocnejším živlom je bahno - kvôli nemu majú deti v tom období prázdniny, pretože dostať sa do školy je nemožné.

 

Životodarný Níl a kráľovská nekropola

Púštnu krajinu originálne dotvára Níl, ktorý sa v dlhých údoliach ponára do smädnej zeme. Tvorí tu malé ostrovčeky a vodopády a vo svojich zákrutách ukrýva izolované skupiny nomádov alebo pastierov Bisharin, žijúcich v prostých chatrčiach z vetví. Obydlie vo vzdialených juhosudánskych dedinkách sú pre zmenu hlinené a v tieni občasných stromov tu posedávajú dedinčania s pohárom čaju.

Predtým, ako si i vy odpočiniete v tieni a necháte sa omámiť trebárs vôňou výbornej sudánskej kávy, musíte ešte vidieť Meroe. Kráľovská nekropola pozostáva z viac než 40 pyramíd, ležiacich na kopcoch v susedstve hebkých piesočných dún. Pohľad na ne vám vyrazí dych.

Do niektorých pyramíd sa môžete pozrieť a rozhodne to urobte - objavia sa totiž pred vami nádherné, farebné fresky pohrebných kaplniek a vy sa tak naplno ponoríte do atmosféry dávneho mesta čiernych faraónov. To je všade navôkol - len archeológovia ešte nemali dosť prostriedkov na jeho kompletné odkrytie.

 

Sudán na vlastnej koži - vydajte sa do dedín

Medzi ďalšie miesta, ktoré by ste v Sudáne rozhodne nemali vynechať, patrí určite starobylé mesto Onduman s krásnymi remeselnými trhmi, alebo Naga, kde nájdete údajne najzachovalejšiu sudánsku pamiatku - chrám Apedemark. Ten najväčší poklad ale nie je ukrytý v pyramídach ani chrámoch, neleží ani na dne obrovskej priehrady Lake Nasser. Najcennejším zážitkom je stretnutie s obyčajnými Sudáncami.

Ak zavítate do dediny, kam turisti bežne nechodia, uvíta vás zhluk nadmieru milých a pohostinných ľudí. Vašu prítomnosť si budú vážiť natoľko, že vás pohostia tým najlepším jedlom a doprajú vám najväčšiu poctu, akú si možno na chudobnom vidieku predstaviť. Pokiaľ túžite spoznať ozajstnú tvár Sudánu, nebuďte turistami, ale cestovateľmi - otvorí sa vám nádherný svet, ukrytý za sklami autobusov a lietadiel.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazd za tradičnými africkými kmeňmi a raritnou kresťanskou architektúrou

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Sudánu a ďalších afrických krajín:

 

  • Poklady severného Sudánu: Objavte krajinu čiernych faraónov, opustené pyramídy v púšti, archeologické klenoty, ktoré stále čakajú na svoje objavenie v nekonečnej Núbijskej púšti. Sudán je zabudnutá perla severnej Afriky, kam prichádza len minimum turistov - čo je vaša výhoda. Nijaké dlhé rady ani tlačenice, len pokoj a pohoda.
  • Okruh po Maroku: Pamiatky z dôb starovekého Ríma, aj tie zo sultánskych čias, putovanie po stopách obchodu s  otroctvom, nespútaní Berberi, drahokamy oáz v púšti. Ďalšia zo severoafrických krajín, ktorá je v tieni slávnejšieho Tuniska a Egypta. Dajte si mätový čaj a užite si severnú Afriku v rýdzej podobe.
  • Okruh Ugandou a Rwandou: Stretnutie s horskými gorilami v hustých horských dažďových pralesoch Rwandy, putovanie ugandskými savanami plnými zveri a poznávanie prameňa Nílu. Vydajte sa do vnútra Afriky, do krajín, ktoré nie sú prvoplánovými turistickými destináciami.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa