Krásna, ale zradná Stolová hora: dnes na vrchol vedie unikátna lanovka

2013-11-09 14:00:00 |   |    | 

JUHOAFRICKÁ REPUBLIKA - Keď je dobré počasie, uvidíte nezameniteľnú panorámu Stolovej hory a pod ňou ležiace Kapské mesto už z dvesto kilometrovej vzdialenosti. A čím je človek bližšie, tým menší si pripadá. Slávna „hora bez vrcholu“ sa týči do kilometrovej výšky a jej strmé steny s nezameniteľne šedou farbou vzbudzujú rešpekt. Za podcenenie sily prírody tu turisti až príliš často platia životom.



Pri výstupe na Mount Everest zomrelo v roku 2006 pätnásť horolezcov. Rovnaký počet obetí si v roku 2010 vyžiadala Stolová hora. Náročnosť terénu sa s tou v Himalájach nedá porovnávať, možno práve preto turisti výstup na horu podceňujú a ignorujú varovné cedule s varovnými nápismi a symbolmi skrížených hnátov, ktoré označujú náročnejšie a nebezpečnejšie chodníky.

 

  • Bláznivý skokan bez padáka

O Jebovi Corlissovi už ste možno počuli. V špeciálnom obleku bez padáka, ale s „krídlami“ skočil z Eiffelovej veže alebo z Petronas Tower v Malajzii. V januári 2012 sa rozhodol pokoriť i Stolovú horu, tá ale nakoniec pokorila jeho. Pri zoskoku sa do neho oprel silný vietor, Jeb narazil na skalný masív a zlomil si obe nohy. Navyše dostal tučnú pokutu od správy miestneho národného parku Table Mountain.

 

Pokiaľ však človek dodrží všetky pokyny a drží sa vyznačených chodníkov, je výstup na Stolovú horu, ktorá je mimochodom vraj tým úplne najčastejšie zdolávaným vrcholom sveta, niekoľkohodinovou stredne náročnou túrou. Chodníkov, ktoré vedú po úbočiach na vrchol, je vraj niekoľko stoviek.

 

Lanovka s otočnou podlahou

Okrem toho je možné už od roku 1929 využiť služby lanovky. Ročne na vrchol vyvezie asi pol milióna turistov - tomu ostatne zodpovedá i dlhý rad, ktorý sa pred pokladňami vytvára každé dopoludnie. V sprievodcoch radia nevzdávať sa a vydržať - vraj postupuje celkom rýchlo. Škodoradostníci by možno podotkli, že i vďaka tomu, že to časť turistov pri pohľade na cenu za jednosmerný lístok vzdá - cesta hore vyjde v prepočte na necelých dvadsať eur.

Súčasná lanovka už samozrejme nie je tou, ktorá na vrchol stúpala v minulom storočí. Aktuálne kabínky majú otočnú podlahu, takže človek nemusí prebiehať z jednej strany na druhú. Počas sedemminútovej cesty na vrchol sa niekoľkokrát otočí okolo svojej osi a ponúkne dych berúci pohľad z vtáčej perspektívy na celé Kapské mesto i neďaleký mys Dobrej nádeje.

 

Dobré počasie je základ

Musí však byť pekné počasie. „Občas sa totiž ráno nad celým zálivom Table Bay drží hmlistá pokrývka, cez ktorú síce kabínka lanovky vystúpi, ale potom nie je vidieť mesto ani mys pod ňou, všetko pokrýva hustá hmla,“ hovorí obsluha v dolnej stanici Tafelberg Road v nadmorskej výške troch stoviek metrov nad morom.

Najvyšší bod hory je zhruba o 700 metrov vyššie - Stolová hora má nadmorskú výšku 1 086 metrov. Dĺžka skalného masívu, ktorý má typickú šedú farbu, je okolo troch kilometrov. Vrcholová plošina je obrovská, ale bývala ešte väčšia. Hora však podlieha erózii a tak sa plocha jej vrcholu stále zmenšuje.

Miesta na popoludňajší piknik, ktorý si tu deň čo deň obvykle doprajú desiatky ľudí, je tu však stále dosť. Spoločnosť im pri tom robí asi 1 500 druhov rastlín, ktoré sa na vrcholovej plošine vyskytujú, a tiež zvieratá podobné našim morčatám, len o niečo väčšie, ktoré nepoznajú plachosť a neúnavne snoria. A dnes by zrejme sotva niekto hádal, že tu ešte v 19. storočí žili i levy.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdy Južná Afrika:

 

  • To najlepšie z Južnej Afriky: Atraktívny zájazd, ktorý je vďaka dĺžke trvania obľúbený hlavne medzi klientmi preferujúcimi kratší, ale veľmi intenzívny poznávací program.
  • Kapské mesto a safari: Za poznaním a aktívnym odpočinkom v africkom buši. Lákavý program pre tých, ktorí chcú aspoň raz v živote uvidieť toľkými superlatívmi ovenčené Kapské mesto a zažiť pravé safari!
  • Krajinami Južného Kríža: Špičkový program pre najnáročnejších cestovateľov zahŕňa neopakovateľné safari a návštevu prírodných ikon Zimbabwe, Botswany, Namíbie a JAR. Viac podrobností nájdete tu.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa