Tipy ako si užiť divoké africké safari a pritom neprísť o nervy

2014-08-04 13:00:52 |   |    | 

Safari to je dobrodružstvo na celý život. No pripraviť sa na taký výlet a prežiť ho bez psychických strát nemusí byť vôbec jednoduché. Ak nechceme zažiť až priveľa dobrodružstva, musíme si niektoré veci vopred zaistiť. Nie každý totiž zvládne situácie, ktoré sa v africkej savane môžu prihodiť. Prečítajte si teda zopár nápadov, ako prežiť bez ujmy na zdraví.



Pred odchodom:

 

Začnite s rozumom

Cesta do Afriky sama o sebe nie je najlacnejšia a napriek tomu, že spoločností ktoré ponúkajú „pravé africké dobrodružstvo“ je veľmi veľa, treba vyberať s rozumom. Dovolenku, za ktorú zaplatíme nemalé peniaze, nechceme stráviť na letiskách pri nekonečných presunoch, alebo v kempe, ktorý má v sebe divočiny viac ako sa patrí. Preto si treba vopred zistiť, kde za čo koľko zaplatíte a čo od ktorého miesta môžete očakávať.

Aj miesto v samotnej Afrike si treba radšej vybrať ešte doma. Faktorov je niekoľko. Od toho aké geopolitické podmienky sú v krajine až po to, aké zvieratá chcete vidieť. Nie v každom parku totiž stretnete všetky druhy šeliem, kopytníkov, nosorožcov a iných divokých zvierat. Každý park má svoje špecifiká, s ktorými musíte rátať.

Informujte sa

Okrem prečítania všetkých ponúk a katalógov si prečítajte aj niečo o kultúre a domorodých zvyklostiach. Bola by to škoda cestovať tak ďaleko a nedozvedieť sa viac o krajine a ľuďoch. Je však pravdou, že ak si vyberiete niektorú z agentúr, do styku s domorodými obyvateľmi sa veľmi nedostanete. Kempy a hotely zvyknú byť oddelené a nachádzajú sa v nich prevažne len turisti a sprievodcovia. No už len vedieť niečo viac o dejinách vám dá celý výlet do úplne inej perspektívy.

Buďte ambiciózny no aj realistický

Afrika je veľká. Aj väčšina krajín je nej veľmi veľkých. Dá sa preto povedať, že výber je kľúčový, pretože sa nedá stihnúť úplne všetko. Presuny komplikuje zložitá dopravná situácia aj vzdialenosti. Naplánujte si preto váš výlet viac menej lokálne. Vyberte si lokalitu, v ktorej blízkosti sa nachádza viacero parkov, alebo iných zaujímavostí, aby ste nestrácali čas a nespôsobovali ste si zbytočné problémy.

Pripravte sa

Teraz hovoríme o zdravotnom stave. Pred odjazdom do ktorejkoľvek africkej krajiny by ste si mali zistiť, aké riziká vám tam hrozia. Nejedná sa len o aktuálnu ebolu, ale o veľkú skupinu nákazlivých chorôb, s ktorými sa môžete dostať do kontaktu. Preto navštívte vášho lekára čo najskôr. Mesiac pred odletom sa podáva väčšina očkovacích látok, no niektoré potrebujú viac času. Informujte sa teda radšej vopred a doneste si domov len skvelé spomienky a suveníry.

V ďalšom bode prípravy nevynechajte základné lieky a pomôcky pri cestovaní. Vezmite si všetko čo bežne používate. Isto bude po ruke nejaká lekárnička, no vždy je dobré mať vlastné zásoby pre prípad núdze. Ďalšia nevyhnuteľnosť je opaľovací krémdezinfekčný gél na ruky. Oboch si pre istotu vezmite viac, pretože slnku a špine sa v Afrike nevyhnete.

Zbaľte sa na cesty

Nech idete na akokoľvek krátku či dlhú cestu, poriadne si premyslite čo si zbalíte. Africká savana je zradná, keďže cez deň sa teploty šplhajú vysoko do nebies a v noci klesajú tak, že aj tvrdý severan sa bude triasť zimou. Treba preto myslieť na všetky možnosti a zbaliť si viacero ľahkých vrstiev. Ich vrstvením dosiahnete pohodlie aj teplo.

V buši

 

Trpezlivosť

Vy ste precestovali takú vzdialenosť a práve musí pršať. Alebo sú všetky zvieratá pasívne. Alebo ešte horšie - skrývajú sa. Na safari si musíte priniesť aj veľa trpezlivosti, keďže skvelé okamihy so zvieratami priamo pri aute tu do lona len tak nepadajú. Neočakávajte že sa vám všetko vydarí, inak sa zo skvelej dovolenky stane nočná mora. Radšej sa upokojte, dôverujte sprievodcom a vychutnajte si krásu divočiny.

Zdvihnite hlavu

Nie len na zemi sa nachádzajú všetky tie najúžasnejšie zvieratá. Afrika je známa aj prekrásnymi vtákmi opicami, ktoré lozia po stromoch. Treba sa len obzrieť hore.

S tým je spojené aj nočné pozorovanie oblohy – hviezdy sú v Afrike žiarivejšie. Minimálne ich je lepšie vidno, keďže sa zvyčajne nachádzate uprostred savany, kam svetelné znečistenie nedosiahne. Venujte teda dostatok času pozorovaniu hviezd, ktoré už doma nemusíte vidieť.

Tak predsa ju skloňte

Ak totiž hlavu skloníte o niečo nižšie, uvidíte viac ako len tradičnú africkú „päťku.“ Pod levom, leopardom, slonom, nosorožcom a bizónom nájdete tenkonožce, nosorožtekov (chrobáky podobné skarabeom), korytnačky s pancierom sfarbeným ako leopard a mravcolevov. Že ich nepoznáte? Pozrite sa preto radšej nižšie.

Oddýchnite si

Aj napriek tomu, že ste prišli na safari, nemusíte tu stráviť všetok svoj čas. Naplánujte si jeden oddychový deň. Aj vaše telo sa vám odvďačí, keďže denno—denné trmácanie po africkej savane sa odrazí na stave vašej chrbtice a zadku.

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa