Maroko vás opantá magickými vôňami a krásnou architektúrou

2014-10-26 10:00:00 |   |    | 

O Maroku ako o ďalšej destinácii, ktorá by mohla zaujať turistov, sa začalo hovoriť už počas minulého roka. Malo slúžiť ako náhrada za Egypt a Tunisko, ktoré museli čeliť neľahkej politickej situácii. Maroko si začalo hľadať cestičku k turistom opatrným spôsobom. Napriek tomu sa im darí pritiahnuť do ich krajiny čoraz viac návštevníkov a presvedčiť ich, že i oni im dokážu ponúknuť toľko možností na cestovanie, ako ich známejší kolegovia.



 

Praktické rady pred odletom

 

V prvom rade treba vyriešiť očkovanie. Mali by ste sa nechať zaočkovať proti žltačke, brušnému týfusu a majte pri sebe aj lieky na črevné ťažkosti a antimalariká. Taktiež si do lekárničky pribaľte niečo proti bolesti, inak môžete mať problém zohnať ich. Ide o africký štát, ktorý sa síce rýchlo vyvíja, no mali by ste byť tolerantní k ich hygienickým návykom. S tými horšími sa stretnete v prípade, ak sa rozhodnete cestovať po krajine. Vodu sa odporúča kupovať v baleniach s pevným uzáverom. Peniaze si radšej zameňte ešte doma, v krajine si za to účtujú vysoké poplatky. Majte sa na pozore, pretože domáci sú typickí podnikavci a za pár grajciarov by vás dokázali povodiť všelikde, len nie tam, kde by ste túžili ísť.

 

V zime sa môžete stretnúť s dažďami

 

Táto krajina ponúka výborné počasie prakticky počas celého roka. Dokonca i teplota mora je veľmi príjemná a tak sa tam môžete vybrať naozaj kedykoľvek. S istými obmedzeniami však musíte počítať v zimnej sezóne. Vtedy sa totiž môže stať, že vás v niektorých oblastiach stretnú dažde, ktoré vám zmenia plány. V dovolenkových rezortoch však takéto problémy nezvyknú byť, pretože je tam stálejšie počasie. Horšie je to vo vnútrozemí. V pohorí sa nachádza aj sneh.

 

Sledujte najmä architektúru

 

Celé Maroko miestami vyzerá, ako keby sa tam vyliala celá farebná paleta. Nádherné farby zdobia všetko okolo vás a ich architektúra sa vďaka tomu stáva veľmi ľahko rozpoznateľnou a úžasnou. Typické domčeky, ktoré sú zdobené vždy trošku iným spôsobom, sú okrem prírody jedným z najväčších lákadiel. Veľmi zaujímavý je v tomto smere Marakeš a taktiež Fez. Obrovské mestá, vyzerajú v každej štvrti trošku inak. A keby vám bolo tej nádhery málo, tak si ich pozrite z vyhliadky aj počas noci. Vyzerajú ako tisíce jagavých svetlušiek, ktoré chránia všetky tajomstvá.

 

Pre milovníkov bazárov

 

Samostatnou kapitolou sú tunajšie trhy a bazáre. Nájdete ich buď také zmiešané, alebo niektoré z nich sú aj tematicky smerované. Vždy vám ponúkajú niečo zaujímavé a exotické. Žijú si vlastným životom, dokážete tam ochutnať naozaj netradičné jedlá a perfektne si nakúpiť. Na toto si však dávajte zároveň pozor. Pretože ceny pre turistov dokážu flexibilne meniť a na mieste je preto i vyjednávanie. Pre ženy bude určite veľmi zaujímavé aj nakupovanie oblečenia. Ak vám domáci po nákupe nevydá drobné, nečudujte sa. Veľmi často to zahrajú do autu a tvária sa, že ste im chceli dať tak veľký sprepitné. Majte pri sebe vždy rozličné koruny a snažte sa platiť čo najmenšou bankovkou.

 

Tipy na výlety

 

Na záver vám prinesieme tri tipy na výlety, ktoré si môžete urobiť v Maroku. Je to naozaj len maličký zlomok, pretože táto krajina ponúka v každom kúte niečo zaujímavé.

 

Volubilis

 

Prvou zastávkou bude Volubilis, ktoré sa nachádza v blízkosti Fez. Ide o bývalé rímske mesto, ktoré je postavené v antickom štýle. I keď z neho zostali len ruiny, stále má úžasnú atmosféru. V minulosti sa tam pestovali olivy a olivový olej sa prenášal do Európy.

 

Todra Gorge

 

Ide o úžasné kaňony v pohorí High Atlas Mountains. Vysoké červeno sfarebené skaliská. Podľa dohadov tadiaľ mala v minulosti pretekať veľká rieka. Dnes ponúka úžasné miesto na turistiku, z ktorého sa vám nebude chcieť odísť. Bude to totiž niečo celkom iné, na čo ste zvyknutí v Európe.

 

Ait Benhaddou

 

Obľúbené miesto filmárov, ktorému neuškodilo ani to, že má čoraz menej obyvateľov. Naopak, exoticky pôsobiace domčeky takto majú krajšiu atmosféru a môžete si ich lepšie pozrieť. Ait Benhaddou je historické opevnené mesto, ktoré sa nachádza medzi Marakešom a Saharou. Je vystavané uprostred ničoho a pôsobí ako nádherná oáza. Má kaskádové usporiadanie, pretože je vystavené na malom kopci. Tunajší ľudia sú veľmi príjemní a radi privítajú všetkých turistov.

 

Zdroj/autor: touropia.com, visitmorocco.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa