Trojuholník luxusu: Pozrite sa na tri ostrovné raje, ktoré vám vyrazia dych

2015-01-24 09:00:00 |   |    | 

Sú tri a na východ od Afriky vytvárajú pomyselný trojuholník luxusu, krásnych pláží a neuveriteľných prírodných scenérií. Seychely, Réunion a Maurícius. Tri miesta, kde dovolenka pre dvoch môže stáť i priemerný ročný plat. Zároveň však tri lokality, o ktorých snívajú tisíce turistov. Poďte sa na ne s nami pozrieť.



 

Réunion a Maurícius v Indickom oceáne delí vzdialenosť asi 150 kilometrov, k súostroviu Seychely je to podstatne ďalej. Tie ležia severovýchodne od ostrova Madagaskar. Všetky tri miesta sa však zhodne môžu pochváliť označením „Perly Indického oceánu“.

 

Seychely – romantika, nápoje lásky i Šalamúnove orechy

 

Sú ideálnym miestom pre útek pred svetom. Seychely sú považované za jedno z najkrajších miest sveta, no dovolenku si tu však nemôže dopriať každý. Týždeň v luxusnom stredisku v hlavnej sezóne tu stojí približne 6000 eur. „Seychely nie sú pre každého,“ odkázala dokonca pred pár rokmi seychelská vláda a obmedzila počet turistov, ktorí môžu ročne do oblasti pricestovať.

Aj vďaka tomu je tu však božský. Mimochodom, vedeli ste, že viac než polovica územia celého súostrovia je národným parkom, alebo aspoň chráneným územím? Vrátane rezervácie Valleé de Mai, kde rastú slávne coco de mer, Šalamúnove orechy, plody, ktoré vážia i 30 kilogramov a podobajú sa ľudskému pozadiu, alebo ženskému lonu.

Traduje sa, že prví námorníci, ktorí na ne na ostrove Praslin narazili, si mysleli, že pristáli v Rajskej záhrade, z ktorej boli vyhnaní Adam a Eva. A týmto plodom sa dodnes pripisujú silné afrodiziakálne účinky. Prečo asi…? Odviesť si tento orech ako suvenír je však poriadny „oriešok“. Ročne sa ich totiž pozberálen okolo troch tisíc, záujem o ne je obrovský a cena sa šplhá i nad 250 dolárov. Turista navyše musí mať doklad o kúpe, inak mu úlovok na letisku zabavia colníci.

Lepšie než tridsaťkilový orech sa domov vezie niektorý z drobných vyrezávaných talizmanov, ktoré môžete zohnať na trhovisku v hlavnom meste Victoria. Miestni obyvatelia dodnes (minimálne pred turistami) veria v silu mágie Gris Gris. A kúpou talizmanu si vraj človek zaistí šťastie. Šťastie v láske zas zaistí nápoj lásky – i ten vám tu namiešajú.

 

Maurícius – farebné duny, krásne pláže i súkromné ostrovčeky

 

I dovolenka na Mauríciu človeku poriadne prevetrá bankový účet. Malý ostrovček nedokáže pojať stotisíce turistov, stredísk tu toľko nie je, záujem je obrovský a ceny poriadne vysoké. „Človek si tu však neplatí len luxusné zázemie, ale i súkromie,“ hovoria v miestnych strediskách. „Chcete vlastného komorníka? Tu ho budete mať. Radi byste si dopriali masáž alebo romantickú večeru vo dvojici na súkromnom ostrovčeku? Nie je to problém!“

Bola by však škoda vyraziť na Maurícius a detailne poznať len cestu z pláže do bungalovu. Veď tu majú trebárs najstaršiu botanickú záhradu na južnej pologuli. S unikátnou palmou, ktorá kvitne len raz za šesťdesiat rokov a so slávnymi leknami, ktoré unesú i malé dieťa. Alebo trebárs krokodíliu farmu La Vanille, kde sa človek stretne s krokodílmi, korytnačkami, leguánmi i chameleónmi. „A potom si v miestnej reštaurácii môže dať na obed krokodílie menu,“ dodávajú v miernom údive návštevníci.

Najväčšou atrakciou je – okrom ikonického masívu Le Morne – oblasť Chamarel. Zem je tu zvlnená a sfarbená do siedmich, pre prírodu netypických, farieb. Farebný zázrak, ktorý láka väčšinu turistov na ostrove, majú vraj na svedomí postupné tuhnutie lávy a prítomnosť hliníka a železa.Človeku to však nedá a tvárou v tvár tomuto prírodnému zázraku mu napadajúaj iné, divokejšie alternatívy vzniku.

Premýšľať o nich môže trebárs pri výbornom jedle. Maurícijská kuchyňa je taviacim kotlíkom francúzskej, indickej, africkej a čínskej kuchyne a vyraziť do miestnej reštaurácie znamená navštíviť festival vôní, chutí i farieb.

 

Réunion – divoké kaňony, romantika i adrenalín

 

Menší brat ostrova Maurícius a miesto, kde môžete prežiť veľkú romantiku, ale i bláznivý adrenalín. To je Réunion. Niektorí ho prezývajú „Havaj na jednom ostrove“ a do istej miery majú pravdu. Na Réunione sa stretáva európsky luxusfrancúzskou eleganciou a africkou živelnosťou. Dopriať si tu môžete luxusný pobyt na pláži, ale i náročnú túru vnútrozemím.

Hlavnou dominantou ostrova je sopka Piton des Neotes, dnes je našťastie neaktívna. Práve jej činnosťou však kedysi vznikol kaňon Trou de Fer, Železná diera, jeden z najnáročnejších terénov pre lezcov a vyznávačov canyoningu vôbec. Obrovská a pôsobivá „diera“ do hlbín zeme je následkom dávnej sopečnej činnosti, povrch tu strmo padá do hĺbky niekoľkých stoviek metrov a vo vnútri sa stráca i šesť riek. Tie vytvárajú až 220 metrov vysoké vodopády.

Poprvý raz ho lezci zdolali až v roku 1989, kedy sa im podarilo dosiahnuť dno, a tak vlastne niet divu, že ho dnes prezývajú i „Mount Everest medzi kaňonmi“, akokoľvek nelogicky to znie. O ostrove Réunion sa zas často hovorí ako o mieste, ktoré čaká na skrotenie. Mnohí však bojujú za to, aby tejto perle práve povesť divokého a divoko krásneho miesta zostala.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:
  • Constance Ephelia, Seychely : Päť hviezdičiek, štyri veľké bazény a okrem toho hneď dve nádherné pláže s bielym pieskom. To je v skratke luxusné stredisko Constance Ephelia na ostrove Mahé. Výborná reštaurácia, luxusné butiky a kúpeľné centrum, kde môžete relaxovať. K tomu i perfektné podmienky pre vodné športy. Užite si naozaj luxusnú dovolenku!
  • Resort La Piroque, Maurícius : Štvorhviezdičkové stredisko, ktoré leží v palmovom háji v tesnej blízkosti nádhernej bielej pláže. Veľký členitý bazén, dve vynikajúce reštaurácie a štyri bary. Pláž je chránená koralovým útesom, kde môžete šnorchlovať. K dispozícii je i šesť tenisových dvorcov. Do raja odlietame každý týždeň, tak leťte s nami!
  • Zistite viac i o Zanzibare!: Krásne je i na ostrove Zanzibar, ktorý tiež leží len kúsok od brehov Afriky. Prečítajte si o ňom viac na portáli Cestovinky.cz, ktorý spolupracuje s CK ESO travel. Vznikli tu články napríklad o meste La Paz, o božskom Havaji, alebo o slávnej Route 66.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa