Ťaháky Južnej Afriky: Vystúpte k Božiemu oknu a potom si prezrite najväčší zelený kaňon sveta!

2015-04-05 09:00:00 |   |    | 

Juhoafrický kaňon v okolí rieky Blyde je vraj tretím najväčším kaňonom planéty. Vyzerá však úplne inak ako jeho slávnejší „brat“ Grand kaňon. Strmé steny, ktorými sa v priebehu desiatok tisícročí „prehrýzla“ rieka Blyde, sú porastené divokou vegetáciou, v korunách stromov sedia opice a celkom ľahko si tu môžete pomýliť lianu so štíhlym telom hada. A keď vás samotný kaňon omrzí, môžete sa o pár kilometrov ďalej vykloniť z Božieho okna.



 

Božie okno (God´s Window) je svetoznámou atrakciou Juhoafrickej republiky. Odohráva sa tu i posledná scéna filmu Bohovia sa museli zblázniť, kedy lovec Xi odhadzuje fľašu od CocaColy do hlbiny pod sebou. A od nej je to automobilom len kúsok do kaňonu, ktorý severovýchodne od Johannesburgu vytvorila rieka Blyde.

 

Najväčší zelený kaňon sveta

 

Blyde River kaňon je najväčším zeleným kaňonom planéty a v rebríčku všetkých kaňonov mu vraj patrí celkovo tretia pozícia. Zákruty, ktoré v priebehu vekov vytvorila rieka Blyde, sú miestami hlboké až 760 metrov. Od jej hladiny sa zdvíhajú červené skalné steny, ktoré pokrýva často nepreniknuteľná džungľa. Úplný opak v porovnaní s vyprahnutým Grand kaňonom.

 

Boží výhľad z Božieho okna

Vyhliadka Božie okno je súčasťou slávnej Panorama Route, rovnako ako vyhliadky pri Blyde River kaňone. Delí ich od seba len pár kilometrov. Božie okno je vyhliadka vo výške zhruba 2000 metrov nad morom, pod ktorou sa terén veľmi prudko a náhle zvažuje o tisíc metrov nižšie. Pohľad z nej do údolia je preto absolútne fascinujúci, pokiaľ má teda človek šťastie a nad povrchom neleží hmla. Jedinou chybičkou je platenie vstupného (mimochodom ako na väčšine vyhliadok) a množstvo predavačov suvenírov na parkovisku pod ňou.

 

Kaňon rieky Blyde sa dá najjednoduchšie preskúmať z automobilu. Po jeho okraji vedie cesta, súčasť slávnej juhoafrickej Panorama Route.  Najkrajšie vyhliadky sú značené, takže stačí len zastaviť na parkovisku, zaplatiť vstupné (ktoré nie je jednotné, ale platí sa zvlášť pri každej vyhliadke), vystúpiť na okraj kaňonu a potom sa už len kochať.

 

Autom alebo peši – podľa toho, čo vám je milšie

 

Pokiaľ má teda človek šťastie - v niektorých dňoch totiž leží v kaňone hmla a nie je vidieť takmer nič. Pri slabej viditeľnosti sa už skôr vyplatí peniaze určené na vstup investovať do nákupu suvenírov. Stánky tu stoja na každom frekventovanejšom parkovisku a predavači pri nich obvykle bývajú náchylní dohodnúť sa na cene.  

Druhou možnosťou ako kaňon a jeho blízke okolie spoznať, je pešia túra. Pravda, nie jeto také pohodlné ako cestovanie autom, ale cesta nedotknutou prírodou, ktorá môže trvať i niekoľko dní, je úplne iným zážitkom. Odporúča sa dohodnúť si trekking vopred, trebárs cez internet, ale existuje vraj aj možnosť dohody priamo v niektorom z kempov, ktoré sa v okolí kaňonu nachádzajú. 

Taký typ výletu je však dobré podniknúť v dobe, kedy je v Južnej Afrike „zima“, teda od apríla do septembra. Vtedy sú tu teploty „len“ okolo dvadsaťpäť stupňov a neprší, zatiaľ čo vo zvyšnej časti roka môže ortuť teplomera atakovať i štyridsiatku a človek sa čas od času môže dočkať dažďa.

 

Krugerov národný park

Blyde River kaňon je obvyklou zachádzkou pri návšteve Krugerovho národného parku, ktorý je hlavným lákadlom celej oblasti. Ide o najstarší park Afriky, ktorý vznikol už v roku 1902. Jeho veľkosť je úctyhodná - 20 tisíc kilometrov štvorcových. I preto sa sem cestuje na niekoľkodenné výpravy. Vo vnútri je vyše dvadsať kempov, niektoré z nich sú veľmi luxusné. Cestuje sa sem však samozrejme hlavne s cieľom pozorovať zvieratá – žijú tu stovky druhov, včítane veľkých afrických šeliem, slonov, zebier i antilop.

 

Prečítajte si tiež tipy ako prežiť a čo si so sebou vziať na africké safari

 

Menej zrážok a teda i nižší stav vody je navyše výhodný i pre návštevu jednej z tunajších najväčších atrakcií, miesta zvaného Luck Potholes. Rieka Blyde sa tu zlieva s riekou Treur (mimochodom – v preklade sa tu zlieva rieka Šťastia a rieka Smútku) a vírenie vodných más spolu so zložením podloží umožnilo vznik bizarných skalných útvarov, dier, ktorými sa valí voda. Dobre ich je vidieť práve pri nižšom stave vody.

 

Vyhliadky a vodopády

 

Menej vody síce úplne nepristane vodopádom, ktorých je v kaňone a v jeho okolí tiež dosť, i tak sú však desiatky metrov vysoké vodné „sprchy“ pre Stredoeurópana prekvapením. Trebárs vodopády Mac Mac majú výšku blížiacu sa k sedemdesiatim metrom, ale sú tu i ďalšie – Lisabon, Berlín alebo vodopád Kadishi, ktorý vďaka jeho vzhľadu prezývajú Plačúca tvár prírody.

Posledné fotky do albumu musí  každý  urobiť na vyhliadke U Troch rondavelov. Tri obrovské skalné útvary tu skutočne pripomínajú typické africké domčeky s guľatým pôdorysom a špicatou strechou a sú jedným zo symbolov tohto kaňonu, geologického fenoménu Južnej Afriky. 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Najlepšie z Južnej Afriky : Atraktívny zájazd, ktorý je vďaka dĺžke trvania obľúbený hlavne medzi klientmi so záujmom o kratší, avšak veľmi intenzívny poznávací program - v Afrike totiž strávia zhruba týždeň plný intenzívneho poznávania.
  • Vlakom Shongololo! : Strhujúca kombinácia jazdy v legendárnom vlaku a početných výprav za atrakciami, ľuďmi a divočinou exotického juhu Afriky. Spoznajte päť afrických štátov z kupé legendárneho expresu!
  • Do národného parku Serengeti! : Vydajte sa s nami aspoň prostredníctvom článku do jedného z najslávnejších národných parkov na svete. O Serengeti sme pre vás pripravili článok na portáli Cestovinky.cz, podobne ako o ďalších destináciách, do ktorých lieta CK ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa