Biele pláže a nekonečné more: Navštívte Zanzibar a nechajte sa ním podmaniť

2015-04-12 09:00:00 |   |    | 

Maximálny zážitok v Indickom oceáne s fascinujúcim historickým kamenným mestom (Stone town), o ktorom sa hovorí, že je jediným fungujúcim starobylým mestom vo východnej Afrike, a s veľkolepými plážami. More je plytké a tropické s koralovými útesmi ako stvorenými na šnorchlovanie a potápanie. Zanzibar to je aj dlhá história a bohatá kultúrna zmes. Väčšie ostrovy súostrovia sú pokryté malými farmami a všade je hustý vzduch s arómou korenia, čo dotvára exotickú atmosféru.



 

Zanzibar je najznámejší ostrov zo súostrovia, ktoré sa skladá z 50 ostrovov o rozlohe 2 650 km². Autonómny štát má viac ako 1 milión obyvateľov a hlavné mesto je Zanzibar.

 

Pláže ako z raja

Brilantné biele pláže Zanzibaru sú obmývané teplými tyrkysovými vodami Indického oceánu a poskytujú ideálne miesto na relax, opaľovanie sa a odpočinok od rušnej prehliadky pamätihodností. Pláže v Zanzibare sú rajom, striedajú sa s malebnými rybárskymi dedinkami, kde ľudia žijú jednoduchým spôsobom života, ktorý sa nezmenil v priebehu rokov. Existuje tu viac ako 25 fantastických pláží a niektoré z nich sú tak pokojné a vzdialené, že jediný hluk, ktorý by mohol prerušiť ticho je oceán.

Na severnom cípe ostrova je Nungwi prístupná cestou lemovanou banánovníkmi, kokosovými palmami a mangrovníkmi. Na západnom pobreží ostrova za návštevu stojí pláž Mangapwani, no a na východe sú to Matemwe, Pwani Mchangani, Kiwengwa, Uroa, Bwejuu a Jambiani - všetky s prekrásnymi úsekmi s bielym pieskom.

 

Ostrovy

Zatiaľ čo väčšina návštevníkov súostrovia navštívi Unguja (ostrov Zanzibar), len málo turistov využije fakt, že ide o súostrovie s početnými ostrovčekmi.

Len pár kilometrov od Stone Town je niekoľko ostrovčekov, ako Chumbe a Chapwani, kde je k dispozícii dobré ubytovanie. Bawe a Changu sú vhodné pre denné výlety s vynikajúcimi podmienkami na šnorchlovanie. Tumbatu, nachádzajúci sa severozápadne od pobrežia Unguja, je jedným z tých najväčších, no nemá žiadne zázemie pre turistov. Ostrov Mnemba sa nachádza v blízkosti severovýchodného pobrežia a ponúka luxusné ubytovanie. Hoci Mnemba je súkromný ostrov, je obklopený bohatým koralovým útesom, ktorý je ideálny pre potápanie a šnorchlovanie.

Pemba je sesterský ostrov Zanzibaru. Napriek mnohým rokom izolácie od vonkajšieho sveta, prijíma malý, no rastúci počet zahraničných návštevníkov. Infraštruktúra je oveľa menšia ako na Ungujae a prichádza sem menej turistov, no mnohí to vidia ako plus. Krásne pláže, prírodné lesy a vynikajúce potápanie sú len niektoré z atrakcií, ktoré Pemba ponúka.

Mafia je ďalší ostrov bez davu turistov a hoci je blízko Zanzibaru, riadi ho Tanzánia.

 

Atrakcie ostrova

Stone Town

Spletité uličky, rušné bazáre, mešity a veľkolepé arabské domy, ktorých pôvodní majitelia sa predbiehali v extravagancii svojich obydlí. V meste môžete stráviť hodiny prechádzaním sa fascinujúcim labyrintom úzkych uličiek. Väčšina domov bola postavená v 19. storočí, kedy bolo mesto jedným z najdôležitejších obchodných centier oblasti Indického oceánu. Koralová skala bola dobrým stavebným materiálom, no tiež môže ľahko erodovať – vidieť to na veľkom počte domov, ktoré sú v zlom stave. Stone Town bol nedávno ale zaslúžene vyhlásený za Svetové dedičstvo UNESCO. Arabská pevnosť, katedrála, mešity, množstvo múzeí a zaujímavých historických budov stoja za vašu pozornosť, no nevynechajte ani návštevu trhoviska – vibrujúce miesto ponúkajúce produkty z celého ostrova.

Čítajte tiež: Vôňa korenia, vintage kúsky, zberateľské poklady: Najlákavejšie tržnice sveta

 

Plantáže korenín

História Zanzibaru by bola neúplná bez klinčekov, muškátového orieška, škorice, čierneho korenia a mnohých ďalších korenín, ktoré priniesli sultáni z Ománu. Plantáže môžete vidieť blízko mesta Zanzibar a prehliadka zahŕňa príležitosť oslniť si zmysly čerstvými koreninami. Dostanete podrobný popis niekoľkých druhov s možnosťou ich využitia v kuchyni či v kozmetike. Je to ideálne miesto na kúpu lacného korenia a olejov.

 

Jozani Forest

Prírodná lesná rezervácia Jozani sa nachádza v centrálnej východnej oblasti ostrova Zanzibar a je domovom vzácnej opice Red Colobus, ktorá je endemitom na Zanzibare. Tieto opice sú priateľské, mimoriadne fotogenické a voľne sa tu pohybujú. Jozani je domovom ďalších druhov, vrátane opice Syke, malých chrobákov a diviakov. Jozani má vynikajúci náučný chodník a sprievodcovia sú dobre vyškolení a informatívni.

 

Severné pobrežie

Zájazdy na nedotknuté severné pobrežie vždy skončia v Ras Nungwi – tichej rybárskej dedinke. Ide o hlavné miesto stavania špeciálnych plachetníc, takže budete mať možnosť vidieť tradičné metódy výroby. Táto oblasť Zanzibaru má niektoré fantastické pláže a koralové útesy v blízkosti ideálne na potápanie a šnorchlovanie. Miestni dedinčania tu postavili korytnačiu rezerváciu, kde ošetrujú zranené korytnačky, ktoré potom vypustia späť do oceánu.

 

Kizimkazi

Kizimkazi je rybárska dedinka a je tiež domovom niekoľkých škôl delfínov, ktoré môžete uvidieť, ak absolvujete krátku plavbu loďou z obce. Nachádza sa tu aj mešita z 12. storočia, najstarší dôkaz islamu vo východnej Afrike. Kizimkazi teda stojí za návštevu pre prírodné aj kultúrne krásy.

 

Prison Island

Väzenie (alebo Changu) je najviac obľúbeným ostrovom turistov, pretože je to len krátky výlet od Stone Town. Pôvodne bol používaný Arabmi, ktorí zadržiavali vzdorujúcich otrokov a potom tu bolo postavené väzenie Britmi, no nebolo vlastne nikdy použité. Ostrov je  lemovaný krásnymi koralovými útesmi vhodnými na šnorchlovanie a má krásnu pláž s bielym pieskom. Je tiež domovom obrích korytnačiek dovezených zo Seychel na konci 19. storočia. Tento ostrov je ideálny pre jednodenný výlet s občerstvením po celý deň. K dispozícii je tiež malá reštaurácia, kde si môžete pochutnať na čerstvo ulovených rybách.

 

Potápanie

Zanzibar je pokladaný za jedno z najlepších potápaní na svete. Je tu dobrá viditeľnosť  (20 - 60 m) a celoročná priemerná teplota vody 27 ° C Nachádzajú sa tu potápačské centrá, kde po výcviku získate certifikát použiteľný kdekoľvek na svete.

Mohlo by vás zaujímať: Karibský ostrov Cozumel: pre milovníkov potápania a nádherných pláží

Zdroj/autor: zanzibar.net, Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa