Za snehom do Afriky: Aj na horúcom kontinente zažijete pravú lyžovačku

2015-11-05 08:00:00 |   |    | 

Myslíte si, že svoje lyžiarske chúťky uspokojíte iba v Európe či v Amerike? Opak je pravdou, pretože dobre zalyžovať si môžete napríklad aj v Afrike. Možno je to trochu ďalej, ale exotika ktorú zažijete bude isto stáť za tú cestu.



 

Africké svahy

 

Medzi popredné africké strediská patrí Afri-Ski, nachádza sa v kráľovstve Lesotho. Nájdete tu päť kvalitne upravených zjazdoviek a ideálne lyžiarske podmienky sú od mája až do augusta. Okrem domácich lyžiarov tu stretnete aj Juhoafričanov, pretože to tu majú z Johannesburgu priam „na skok.“ Cesta sem  trvá približne 4 hodiny. Prepadnúť tu však nemusíte iba lyžovaniu či snowbordovaniu, ale i horskej cykloturistike a aj lopatovaniu a sánkovaniu.

 

Na lyžovačku uprostred leta?

 

Svetové lyžiarske stredisko nájdete i v Juhoafrickej republike, konkrétne v Dračích horách. Nesie názov Tiffindell a vzniklo v roku 1993 nadšencami zimných športov, medzi nich patrili aj potomkovia prisťahovaných Slovákov a Čechov, ktorým sneh evidentne chýbal. Leží v nadmorskej výške 2720 metrov nad morom neďaleko vrchu Ben Mc Dhui (3001 m n. m.). Juhoafrickí „lovci pokladov“ si môžu vychutnať stredisko fungujúce počas celého roka. Kvalitná lyžovačka na vás čaká v mesiacoch jún, júl, august, takže si môžete zalyžovať aj počas letnej dovolenky. Stredisko sa môže pochváliť 19. priečkou v rebríčku 100 najlepších lyžiarskych stredísk sveta. Ubytovanie je zabezpečené v apartmánoch a priľahlých chatkách. Zaujímavosťou je aj informácia, že na svahu môžete stretnúť slovenských inštruktorov. Radi absolvujú zimnú sezónu najskôr v Afrike, a potom na Slovensku.

 

Lyžovanie na skok od Sahary

 

Ak sa vám lyžovanie v južnej Afrike zdá málo atraktívne, môžete si ho vyskúšať aj na opačnom konci tohto kontinentu, v jeho severnej časti. Raritou je, že sa budete nachádzať neďaleko piesočných dún Sahary. V Maroku sa nachádza jedno z najkrajších lyžiarskych stredísk na africkom kontinente, volá sa Oukaimeden. Leží len 72 km od Marakéšu v pohorí Atlas a je tiež jedno z najvyššie položených. Na vrchol Jebel Attar v nadmorskej výške 3258 metrov nad morom vedie sedačková lanovka, vďaka ktorej sa môžete pokochať nádhernou scenériou. Nájdete tu požičovne lyží, nečakajte však európsky štandard ale niečo jednoduchšie. Cena skipasu sa pohybuje okolo 13 eur a lyžiarsky kurz stojí do 15 eur. Ak si myslíte, že miestne zjazdovky zvládnete „ľavou zadnou“ opak môže byť pravdou. Miestne trate sú pomerne nedokonale upravené, a tak vás môžu ľahko prekvapiť a zaskočiť. Medzi hlavné trate patrí Grand Combe a Des Mouflons. Druhá z menovaných je preslávená obrovským balvanmi, ktorými je priam posiata. Práve preto je vhodné využiť miestne požičovne, aby ste si z dovolenky nepriniesli namiesto lyží iba „triesky“. Tunajší obyvatelia si tak zamilovali sneh a zimné športy, že sa stali horlivými lyžiarmi. Práve preto tu nájdete veľa začínajúcich lyžiarov učiacich sa v dolných častiach zjazdovky, táto časť je vyhradená aj na sánkovanie. Vyznávači tzv. freeride si určite prídu na svoje hlavne vo vyšších častiach zjazdovky. Keď tu už budete, určite si nezabudnite pozrieť miesta ako Marakeš, Casablanca, Fes a Rabat. Veď bol by priam hriech nenavštíviť skvosty starovekej kultúry.

 

Nie je veľa Slovákov, čo vyskúšalo podobný typ dovolenky. Ak máte radi extrémy a adrenalín, vrelo vám odporúčame tieto destinácie, môžete ich zároveň spojiť so spoznávaním nových kultúr. Zaručene budete jediní z vášho okolia, čo niečo podobné vyskúšal „na vlastnej koži.“

 

Zdroje/autor: afriski.net, dromedar.zoznam.sk, fiffindell.co.za, completemorocco.com/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa