Tisícročné kvety uprostred púšte: V Sossusvlei sa zastavil čas

2016-06-26 00:00:00 |   |    | 

Pohyby kurzov juhoafrického randu a namíbijského dolára spôsobili, že ceny na juhu Afriky sú teraz pre Európanov nízke ako nikdy predtým. I preto počet turistov mieriacich do týchto končín rastie geometrickým radom. Týka sa to i cestovania do namíbijskej púšte Sossusvlei, južného okraja púšte Namib. Tam sa stáva i to, že piesok časom skamenie. V Sossusvlei sa skrátka zastavil čas.



 

S absolútnou istotou to síce vedci nevedia, ale veľmi pravdepodobne je Sossusvlei najstaršou púšťou na planéte. Duch dávno minulých dôb sa tu zachováva i vďaka rastline welwitschii podivnej. Tá sa do oblasti dostala už pred tristo miliónmi rokov a prežíva dodnes.

Okolitá krajina vtedy vyzerala úplne inak, ale kvet si dokázal poradiť aj so zložitými podmienkami vyprahnutej púšte. Keď nie sú vhodné podmienky, dokážu semená prežiť v pôde v pokoji niekoľko rokov. Rastlina sa z nich stane až keď to priaznivejšie počasie dovolí.

Nikde inde na svete nenájdeme ďalších zástupcov welwitschie, ktorá tak trochu pripomína chobotnicu. Táto živá fosília má naozaj tuhý korienok, dožije sa v púšti až tisíce rokov. Neohrozujú ju ani blázniví zberatelia, ktorých zlodejské aktivity ohrozujú prežitie množstva rastlinných druhov. V Angole, kam jej výskyt z Namíbie čiastočne presahuje, totiž stále zostáva veľký počet nášľapných mín brániacich vstupu do niektorých oblastí výskytu rastliny. Vojna, ktorá si vyžiadala množstvo životov, tak paradoxne pomohla chrániť celý jeden druh.

 

Púšť, kde sa zastavil čas: piesočné duny skameneli

Unikátne endemické kvety nie sú zďaleka to jediné, čo robí cestovanie po Sossusvlei zaujímavým a krásnym. Spomenúť musíme i skamenené duny. Za miliardy rokov stvrdli a stal sa z nich kameň, ktorým nepohne ani silný vietor. V celej púšti ich nájdeme niekoľko.

Tie najvyššie duny však kamenné nie sú, a tak ich presnú výšku upravujú poryvy vetra. V súčasnosti vedie Big Daddy, teda „Veľký ocino”, s výškou okolo 325 metrov.

 

Kde uvidíte gazelu na púšti?

Zarytí odporcovia klasickej dovolenky na ležadle či na deke pri vode v Sossusvlei zajasajú, rieka tadiaľto totiž preteká raz za päť až desať rokov. Vďaka tomu sa tu udržuje na tunajšie podmienky pestrý život. Po pieskoch juhu Namíbie sa preháňajú antilopy, gazely a množstvo chrobákov.

Namíbia a jej susedia

Namíbia oficiálne susedí so štyrmi štátmi, ale pri bližšom skúmaní zistíme, že to tak úplne neplatí.

Namíbia

Okrem Sossuvlei a jej bezmála dvestometrovej Duny 45 pozostávajúcej z oranžových nánosov z púšte Kalahari, ktoré priniesla Oranžová rieka, sa krajina hrdí trebárs domorodými trhmi vo Windhoeku alebo národným parkom Etosha. Európanov zaujmú i kmene ako Himba, ktorého ľud si dodnes uchoval v oblasti tradičný spôsob kočovného života.

Angola

Zaráža vás pri sledovaní športových prenosov, že mnohí angolskí športovci majú portugalské mená? Žiadny div, keď uvážime, že Angola kedysi patrila k portugalským dŕžavám. Strety modernej európskej kultúry s pozostatkami tradícií sú všadeprítomné. Kúsok od pobrežia teda možno sledovať prípravu jedla v starobylej hlinenej peci, zatiaľ čo obďaleč v mori pracuje na plný výkon ropná veža.

Zambia

V Zambii, konkrétne v mestečku Mukuni’s, žije jedna z najväčších od civilizácie odtrhnutých skupín na svete. Asi päťtisíc ľudí tu i na začiatku dvadsiateho prvého storočia žije podľa dávnych tradícií.

Neďaleko nájdeme mesto Livingstone, pomenované po legendárnom cestovateľovi, ktorý v oblasti urobil niekoľko významných objavov a otvoril Afriku ďalším generáciám. Navštíviť pochopiteľne možno i Livingstonovo múzeum.

Botswana

Na rozdiel od veľkých susedov Juhoafrickej republiky a Namíbie nemá Botswana more, ale na nedostatok vody sa sťažovať nemusí. V percentuálnom vyjadrení je vody o niečo viac než na Slovensku, a to i napriek extrémne horúcej klíme. Zem zachraňuje rieka Okavango s mohutnou deltou, v ktorej žijú rozmanité druhy zvierat i rastlín.

Juhoafrická republika

Vybrať niečo z magnetov Juhoafrickej republiky zároveň znamená obísť mnoho iných miest. Pre milovníkov divočiny a prírodných krás teda zdôrazníme aspoň Krugerov národný park alebo mys Dobrej nádeje.

Zimbabwe

Možno vás zarazí, že považujeme Zimbabwe, napriek všetkým faktom, za suseda Namíbie. Oficiálne nemajú tieto krajiny spoločnú hranicu, ale na rieke Zambezi nájdeme miesto dlhé dvesto metrov, na ktorom na jednom brehu leží Namíbia a na druhom Zimbabwe.

V tejto krajine možno vidieť množstvo prírodných krás, ale všetky blednú pred Viktóriinými vodopádmi, ktorých návšteva je takmer povinnosťou pre všetkých turistov, ktorí oblasťou prechádzajú.

 

Obrovské vtáčie hniezda oživujú stromy, ktoré majú z úsporných dôvodov vždy len málo listov. Vďaka hniezdam sú košatejšie.

O košatých stromoch a pestrej faune sa naopak nedá hovoriť v oblasti Deadvlei, hoci v celom Sossusvlei patrí k najnavštevovanejším atrakciám. Kedysi tadiaľto pretekala životonosná rieka, ale časom zmenila koryto a tunajšie rastliny začali vysychať. Zo zeme tak teraz čnejú mŕtve pahýle a pláň vyzerá ako stromový domov dôchodcov. Napriek všetkej úcte ku chradnúcim velikánom musíme uznať, že miestny stromový cintorín vyzerá skvele, obzvlášť pri západe a východe slnka. Rozhodne stojí za fotku.

 

Dáte si natural, diesel alebo jedlo?

Obľúbený cieľ všetkých fotografov nájdeme tiež na Dune 45. Nie snáď, že by miestne úrady starostlivo číslovali každý piesočný presyp. Číslo 45 si duna vyslúžila tým, že stojí na štyridsiatom piatom kilometri cesty zo Sesriem, najbližšieho kusu civilizácie v mieste, kde bývalo vždy ťažké kohokoľvek stretnúť.

Kto si chce odpočinúť od každodenného zhonu a stresu, má k tomu v namíbijských pieskoch najlepšiu príležitosť. Tu si v krajine snov vychutnáte pokojné rozjímanie ažaž. Mimochodom, cestovateľské magazíny ako National Geographic radia fotografie zo Sossusvlei k tým najlepším zo všetkých možných kútov sveta.

 

Inzertné oznámenie:

Vyberte si z ponuky zájazdov do Namíbie. Pripravila ich pre vás cestovná kancelária ESO travel, špecialista na cestovanie za exotikou.

 

Precestujte Namíbiu!

Namíbia nie je len piesok. Presvedčte sa a uvidíte levy, žirafy alebo nosorožce v prirodzenejšom prostredí, ako je to, ktoré poznáme z výbehov zoo. Milovníci drahokamov sa môžu kochať produktmi  juhoafrických dolov. Tiež sa pozriete na piesky Sossusvlei a vyšplháte sa na vysokú dunu. Vydajte sa s nami do Afriky!

 

Röntgen a diamanty?

Púšť Namib ukrýva mnoho zaujímavostí – vďaka drahým kameňom sa tu písala zaujímavá história a vznikali tu osady s európskymi prisťahovalcami . Prečítajte si, ako vznikla uprostred horúcej púšte osada Kolmanskop a kde presne ju nájdete – pozývame vás na cestu prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Diamanty Afriky: Krajiny Južného kríža

Využite ideálny menový kurz randu a pozrite sa na juh Afriky, dokiaľ je tam lacno! Špičkový program pre najnáročnejších cestovateľov zahŕňa neopakovateľné safari a návštevu prírodných ikon Zimbabwe, Botswany, Namíbie a JAR. To najlepšie z juhu Afriky vtesnané do dvoch týždňov

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa