Kúpanie v Diablovom bazéne: Úžasný zážitok na hrane vodopádov

2017-01-09 00:00:01 |   |    | 

Nekonečné lesy a kroviny, dva vysoké útesy a z jedného z nich s dĺžkou 1700 metrov padá dych berúca masa vody. Každú sekundu sa dole valí ohromný prúd viac než 1000 litrov. Pohľad zhora do vyše stometrovej hĺbky na dravý prúd rieky Zambezi je úchvatný. A na hrane vodopádu je navyše bazén, v ktorom sa odvážlivci kúpu.



 

Najvyššia hora sveta Mount Everest, najväčší systém koralových útesov – Veľký bariérový útes, oslnivá polárna žiara, to sú tri zo siedmich unikátnych prírodných krás, ktoré sa v roku 2008 v ankete americkej televízie CNN dostali medzi 7 prírodných divov sveta. Presadili sa medzi ne i Viktóriine vodopády. Máloktoré miesto totiž zanecháva taký silný dojem.

Najlepší výhľad na celú tú pôsobivú panorámu je z lietadla. Vyhliadkové lety nad vodopádmi sú najobľúbenejšou tunajšou atrakciou. Zhora vidia pasažieri úplne všetko včítane piatich vedľajších vodopádov a nádherného okolia, ktoré ako prvý zmapoval český cestovateľ Emil Holub.

Krásy Viktóriiných vodopádov nenechávajú chladných ani filmárov. Natáčajú tu väčšinou dokumenty, ale pôsobivá masa vody tvorí kulisy i nejednej hranej snímke. Pri slávnych vodopádoch sme mohli vidieť okrem iných aj geniálneho detektíva Sherlocka Holmesa.

Najväčšiu pozornosť na vodopádoch púta „Diablov bazén“ – miesto na hrane vodopádov, kde sa ľudia radi kúpu. Musia sa však zdržiavať len v určitých priestoroch, kde je to bezpečné. Na neopatrnosť tu už niekoľko neopatrných ľudí doplatilo.

 

Adrenalínové kúpanie na hrane

Stačí jeden nesprávny krok, pošmyknutie na klzkej skalnej stene a človek sa zrúti do stometrovej priepasti, v ktorej hučí voda. Napriek tomu kúpeľ v Diablovom bazéne niektorých turistov stále láka. Skočiť do vody len tesne nad hranou Viktóriiných vodopádov, zatajiť dych, zistiť, či vodný prúd nebude silnejší a potom si sadnúť na skalné „kresielko“, ktoré je priamo na ďalšej hrane vodopádu.

Slovenské a české vodopádové "naj"

Na Slovensku nájdeme najvyššie vodopády predovšetkým vo Vysokých a Nízkych Tatrách a v Malej Fatre. K tým úplne najväčším patrí napríklad Kmeťov vodopád na Nefcerskom potoku neďaleko poľských hraníc blízko Popradu.

Najvyšším českým vodopádom je Pančavský vodopád, ktorý šumí v Krkonošiach. Padá z výšky 145 metrov a do Anjelského vodopádu vo Venezuele by sa vošiel sedemkrát. Nasleduje nepríliš vzdialený o dvadsaťpäť metrov nižší Horní Úpský. V Krkonošiach, ktoré sú najväčšími českými horami, nájdeme hneď šesticu z prvej desiatky najvyšších vodopádov Českej republiky.

Najvodnatejším, teda vodopádom s najväčším prietokom, sa môže pochváliť beskydská Ostravica, ktorej najväčším vodopádom pretečie 3400 litrov vody za sekundu. Tomuto ojedinelému číslu sa žiadny český vodopád ani zďaleka neblíži.

 

Táto prírodná nádrž leží len kúsok od mini-ostrova Livingstone a miestne oficiálne agentúry vás k nemu a následne k bazénu vyvezú za zhruba 90 dolárov. V cene je jazda loďou, výhľad na vodopády z ostrova a v prípade, že je málo vody, i kúpanie priamo v Diablovom bazéne. A na záver je na programe luxusný piknik.

Pozrieť sa k Viktóriiným vodopádom za to stojí. Podivný nápad vybudovať priamo pri prírodnom klenote Afriky zábavný park našťastie nakoniec nikto neuskutoční, a tak si stále uchovávajú punc jedného z najkrajších miest sveta.

O Zimbabwe a Zambii u nás tak často nečítame a je to škoda, pretože vedľa Viktóriiných vodopádov v týchto končinách nájdeme úchvatné miesta. Napríklad národný park Chobe s najväčším stádom slonov v Afrike. Safari v Chobe sa dá s návštevou Viktóriiných vodopádov krásne spojiť. Na pôsobivú hučiacu stenu sa naladíte už po ceste. Vodnú triešť, ktorá ju obklopuje, je totiž vidieť z diaľky až 40 kilometrov.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Vychutnajte si pobyt v Afrike!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie, Áziu a Afriku, vyberá z ponuky exkluzívnych poznávacích zájazdov:

 

To najlepšie z Južnej Afriky

Kratší, avšak veľmi intenzívny poznávací zájazd, vďaka ktorému spoznáte tie najkrajšie miesta Južnej Afriky. Prezrite si Kapské Mesto z vrcholu Stolovej hory, vydajte sa do národných parkov alebo na Mys dobrej nádeje.

 

 

Viktóriine vodopády a lacná Južná Afrika

Spoznajte dych berúce vodopády! Pozriete sa i do ďalších úžasných miest juhu čierneho kontinentu. Nikdy predtým nebola Južná Afrika taká prístupná! Juhoafrická mena a s ňou namíbijský dolár dramaticky oslabili. Pobyt na mieste je lacný, ceny služieb priaznivé, cestovanie jednoduché, dobrodružné..., bezpečnostné riziká minimálne.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: Eso travel / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa