Pustatiny ako z Marsu a nedotknutá príroda: Réunion stojí za návštevu

2017-02-14 00:00:01 |   |    | 

Ostrov Réunion nájdete v Indickom oceáne, jeho najbližším susedným štátom je Madagaskar. Až do 17. storočia bol neobývaný, potom ho však objavili ľudia z Francúzska, Madagaskaru a Afriky. Tí ho začali postupne osídľovať a v 20. storočí prešiel ostrov pod francúzsku správu. Na Réunione žije menej ako milión obyvateľov. Veľkú časť preto stále tvoria aj turisti, ktorí sa tam vyberajú hľadať najmä krásnu prírodu a pokoj.



 

Pristátie na Marse

Na Réunione sa nachádza jedna z najčinnejších, no nie najnebezpečnejších sopiek na svete. Piton de la Fournaise má jeden hlavný kráter a niekoľko vedľajších. Tie neustále pracujú, no len málokedy vyvrhnú malé množstvo lávy. Kvôli nehostinnému prostrediu sa však práve v tejto lokalite podarilo udržať jedinečnú nedotknutú prírodu. Ľudská ruka nikdy nezasiahla pri jej kultivovaní a jedine činnosť tejto sopky vytvorila unikátne prostredie takmer identické tomu, ktoré môžu nájsť kozmonauti na Marse.

Kvôli unikátnemu zloženiu pôdy podlieha tento priestor neustálemu skúmaniu a testovaniu. V niektorých lokalitách sa môžete v sprievode školených sprievodcov vybrať aj do podzemia, kde si môžete priamo pozrieť stuhnuté časti lávy a to, čo dokázala urobiť len vďaka svojej neskutočnej sile.

 

Najzaujímavejší vodný svet

Indický oceán je pre vášnivých potápačov hotovou pastvou pre oči. Okolo ostrova preto nájdete mnoho turistov, ktorí skúmajú jeho podmorský svet. Nie všetci sú však natoľko odvážni, aby si obliekli potápačskú kombinézu a pustili sa do morských hlbín. Pre nich je určené veľké podmorské centrum Réunion, ktoré nájdete v prístave Saint Gilles Les Bains. Akvária najmä s domácimi živočíchmi sa striedajú s interaktívnymi hrami a stanovištiami, vďaka čomu je centrum atraktívne hlavne pre rodiny s deťmi. Na svoje si však prídu aj dospelí, ktorí sa chcú zábavnou formou naučiť nové informácie z tejto oblasti.

 

Vodopád Voile de la Mariée

Pri dedinke Hell-Bourg sa začína turistický chodník k jednému z najkrajších vodopádov na svete. Volá sa Voile de la Mariée a vytvorený je z niekoľkých menších vodopádikov. Tie postupne prechádzajú po 500 metrov vysokom brale, ktoré je zarastené malým lesným porastom a trávou. Voda popri nich preteká ako malá tenká nitka, ktorá postupne prechádza do väčších vodopádov. Tie sa nakoniec stretávajú nad veľkým prírodným bazénom, do ktorého už po spojení svojich síl vtekajú s plnou intenzitou.

 

Saint-Paul s nezabudnuteľným trhom

Po hlavnom meste Saint-Denis je druhým najväčším Saint-Paul. To je známe vďaka väčšiemu prístavu, ktorý ponúka skvelú východiskovú pozíciu pre jachtárov. Na požiadanie sa môžete s domorodcami dohodnúť na plavbách pri okolitom pobreží. Cena závisí vždy od dohody medzi vami. Druhou zaujímavosťou je veľký trh, ktorý sídli neďaleko mora. Podľa turistov je práve on najlepším na ostrove a dostanete tam najväčší výber domácich potravín. Koná sa vždy v piatok a v sobotu a všetky pochúťky pochádzajú od malých farmárov.

 

Najkrajšia pláž Ermitage

Tými najlepšími plážami na ostrove sa môže pochváliť región Saint-Paul v jeho západnej časti. Nádherný žltý piesok v spojení s priezračným morom prilákal aj prvé hotelové reťazce. Časť pláže preto spadá pod väčšie komplexy a nie je voľne prístupná verejnosti, iba hotelovým hosťom. No veľký úsek prechádza aj popri samotnom meste, kam chodia oddychovať po náročnom pracovnom dni domáci obyvatelia. Na svoje si prídete aj v tichších zákutiach v okolí, kde s trochou šťastia nájdete aj úplné súkromie.

 

Cilaos

Takmer v srdci ostrova sa nachádza mesto Cilaos, ktoré je obklopené krásnym pohorím. Práve to býva pre aktívnych turistov hlavnou atrakciou Réunionu. Nádherné hory sopečného pôvodu ponúkajú niekoľko turistických chodníkov. Viaceré z nich sú spojené s pozorovaním ojedinelých rastlín a stromov, čo ešte viac zvyšuje popularitu. Z niektorých bodov je dokonca dovidieť až na oceán.

 

Tipy a triky:

Cesta: Na výber máte z dvoch možností. Buď si zvolíte kratšiu cestu s jedným prestupom, ale za vyššiu cenu, alebo absolvujete dva prestupy s dlhším čakaním, no môžete ušetriť aj stovky eur. Pri prvej alternatíve sa väčšinou prechádza cez Francúzsko, odkiaľ ich národná spoločnosť lieta už priamo na Réunion. Jedna cesta v závislosti od prestupov môže trvať od 10 hodín vyššie. Pri dvoch prestupoch sa prechádza cez Maurícius, na ktorý sa dostanete napríklad s prestupom cez Dubaj.

Mena: Na ostrove sa platí eurom.

Víza: Keďže je Réunion stále pod správou Francúzska, platia tam identické pravidlá ako v tejto európskej krajine. Na vstup na ostrov nebudete potrebovať víza, ako občanovi Európskej únie vám postačí občiansky preukaz.

Počasie: Od mája do novembra prevláda na ostrove chladnejšie a suché počasie. V ostatné mesiace majú horúce tropické teplá, ktoré sú sprevádzané častými dažďami.

Gastronómia: Ako na väčšine ostrovov, i v tomto prípade prevládajú v gastronómii najmä ryby, morské plody a čerstvé ovocie so zeleninou. Okrem toho v nej badať vplyvy pôvodných obyvateľov a teda kúsky z francúzskej, ázijskej a africkej kuchyne. Medzi najcharakteristickejšie jedlá patria samosas, teda malé vyprážané trojuholníčky s korenistou plnkou, kari na ich spôsob, do ktorého často pridávajú exotické ovocie, typické tenké francúzske palacinky s ovocnými plnkami a vyprážané listy kapusty alebo niektorých rastlín, ktoré si namáčate do pikantného dresingu.

Ceny: Ceny na Réunione sú veľmi podobné tým európskym. Lacnejšie ubytovanie v B&B zariadeniach nájdete už od 40 eur za dvojposteľovú izbu. Luxusné štvor- a päťhviezdičkové hotely stoja od 100 eur za izbu na noc. Obed v bistre alebo rýchlom občerstvení vás vyjde do desať eur, jedlá v lepších reštauráciách sa pohybujú od 15 eur vyššie. Turisti cestujú na ostrov hlavne za krásnou prírodou. Pár historických atrakcií má vstupy do desať eur.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa