Egypt nie sú len pyramídy, tieto miesta sa im krásou vyrovnajú

2018-07-05 00:00:01 |   |    | 

Egyptské pyramídy patria medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie na svete. Niektorí dovolenkári si dokonca vyberajú túto krajinu len kvôli nim. Lenže po jednom fakultatívnom výlete sa môžete trochu nudiť. V týchto končinách je pritom veľa iných zaujímavostí, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. O Luxore, Abú Simbel či Údolí kráľov ste už určite počuli, teraz nastal čas spoznať aj ďalšie egyptské poklady.



 

Marsa Matruh

Krásne pláže nenájdete len v tradičných dovolenkových destináciách. Marsa Matruh má veľmi pekné pobrežie, na ktorom sa prelínajú pieskové oblasti s vysokými skalami. V tejto časti sa nachádza aj tajomný Kleopatrin kúpeľ. V blízkosti pobrežia je jaskyňa, do ktorej sa dostala morská voda. Tá vytvorila skrytý bazén, ktorého atmosféru umocňujú prílivové vlny. Pri pohľade na toto unikátne miesto nebudete ani na chvíľku pochybovať o legende, podľa ktorej sa tam Kleopatra chodila pravidelne kúpať a aj tomuto miestu vraj vďačila za svoju krásu.

 

Chrám bohyne Eset, ostrov Agilkia

Eset patrila počas nadvlády Rimanov nad Egyptom k najviac uctievaným bohyniam. Ľudia verili v jej ochrannú silu a v tom čase na vyjadrenie úcty k nej postavili niekoľko stavieb. Chrám v Asuáne patrí k tým najkrajším. Pôvodne sa nachádzal na ostrove Philae, potom ho však museli presunúť na menšiu Agilkiu. Na pôvodnom mieste bol totiž vždy v čase zdvihnutia rieky zaplavený, preto mu museli nájsť nový priestor. Našťastie sa ho podarilo presunúť bez väčších problémov a táto budova patrí k najzachovalejším historickým stavbám v tejto oblasti. Dostanete sa tam počas výletných plavieb.

 

Jaskyňa Sannur

Málokto vie o tom, že aj v Egypte nájdete zaujímavé jaskyne. Viaceré z nich sa nachádzajú pri mori, ale nemôžu sa pochváliť až tak zaujímavým interiérom. Sú skôr príjemným miestom na oddych počas plávania a romantickým zákutím pre zamilované páry. Sannur je klasickou podzemnou jaskyňou, ktorá vďačí za bohaté kvapľové zdobenie podzemným vodám. Nachádza sa dve hodiny od Káhiry a dovolenkové rezorty tam ponúkajú celodenné výlety.

 

Pevnosť Shali, Sívska oáza

Niektoré pamiatky by ste mali navštíviť skôr, ako túto možnosť stratíte. Pevnosť Shali patrí medzi najfotogenickejšie miesta v krajine, napriek tomu o nej vie málo turistov. Nachádza sa v Sívskej oáze a postavená bola z veľkých soľných kamenných blokov. Tie zlepili dokopy pomocou blata. No preto vždy, keď sa rozprší, ubúdajú z nej ďalšie centimetre. Keďže dažde v tejto oblasti nie sú až natoľko časté, zatiaľ sa podarilo uchovať veľkú časť pôvodnej budovy. Napriek tomu na nej vidieť, že ju už poznačil zub času. Pre verejnosť je stále prístupná a z najvyššej časti je perfektný výhľad na celé okolie.

 

Tunis, Fayoum

Malá dedinka Tunis je súčasťou väčšej oázy. Okolo nej sa nachádza púšť a v jej blízkosti môžete vidieť menšie jazero. Keď sa postavíte na vrchné poschodia budov v Tunise, vidíte krásny kontrast medzi týmito dvoma prírodnými krásami. V osemdesiatych rokoch 20. storočia sa do dediny spolu s manželom prisťahovala švajčiarska hrnčiarka, ktorá tam založila silnú tradíciu tohto remesla. Vďaka tomu si dnes môžu turisti sami vyskúšať, ako náročné je vytvárať rôzne nádoby týmto pôvodným spôsobom. Uličky sú plné nádherných farebných budov a pozrieť sa môžete aj do menšieho múzea umenia.

 

Núbijská dedina, Asuán

Časť územia dnešného Sudánu a Egypta patrila kedysi Núbii, ktorá mala formu kráľovstva. To sa rozprestieralo v okolí rieky Níl. Časom však stratilo svoju silu a postupne sa rozpadlo. Zvyšky územia potom prešli pod správu Egypta, ktorý sa v týchto miestach rozhodol postaviť priehradu. Kvôli tomu odtiaľ muselo ujsť mnoho rodín a dnes už nájdete len pozostatky niekoľkých malých dedín, ktoré sa snažia uchovať aspoň časť pôvodnej kultúry ich kedysi hrdého národa. Tour operátori organizujú výlety do týchto oblastí, kde sa môžete stretnúť s potomkami Núbijcov a dozviete sa viac o ich zvyklostiach. Dostanete sa tam pomocou lode a súčasťou tohto dobrodružstva je aj krátka plavba po legendárnom Níle.

 

Great Sand Sea

O túto časť púšte sa delí Egypt s Líbyou. V blízkosti hraníc sa nachádza veľmi zaujímavá oblasť, ktorú nazývajú sklenenou púšťou. Pomedzi piesok môžete totiž vidieť malé ligotavé kúsky, ktoré pripomínajú sklo. V skutočnosti však ide o ložiská priehľadnej silice, ktorá vytvára takýto zaujímavý jav. Do tejto oblasti sa môžete pozrieť v prípade, ak si rezervujete tour do Sivskej oázy. Väčšinou ide o dvoj- a viacdenné výlety, počas ktorých si pozriete viacero historických miest v Egypte.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa