Tajomná krajina faraónov a pyramíd: Spoznajte aj menej známe poklady Egypta

2019-10-29 12:00:00 |   |    | 

Dovolenka v Egypte má pre turistov tri hlavné ciele. Najprv si chodia obzrieť pyramídy, ktoré sú ešte stále opradené viacerými tajomstvami. Potom ich zaujímajú vzácne stavby v okolí rieky Níl a v neposlednom rade nezabúdajú na prírodnú atrakciu v podobe potápania a skúmania podmorského sveta. Okrem toho však môžu navštíviť aj niektorý z menej známych egyptských pokladov.



 

Great Sand Sea

Výlet na túto púšť vás privedie do blízkosti hraníc s Líbyou. I keď sa v Egypte nachádza menšia časť Great Sand Sea, napriek tomu je medzi turistami veľmi vyhľadávaná. Po zdolaní nekonečných dún sa dostanete až na miesto, kde sa piesok začne zvláštne trblietať, ako keby v ňom boli ukryté kúsky zlata. V skutočnosti ide o špeciálne zlúčeniny silice, ktoré vytvorili takéto malé alebo stredne veľké kamienky. Tie sú priehľadné, ale na slnku krásne žiaria a vytvárajú originálny pohľad. Podľa odborníkov môžu tieto kamienky pochádzať z padnutých meteoritov, alebo vznikli vďaka spojeniu rôznych špeciálnych zložiek, ktoré sa nachádzajú v okolí púšte.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V EGYPTE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Sharm El Naga

Pri egyptskom pobreží máte fantastické podmienky na šnorchlovanie a potápanie. Väčšina turistov zostáva len popri Hurgade, pritom jedno z najkrajších miest majú priamo na dosah. Len 40 kilometrov od tohto strediska sa nachádza zátoka Sharm El Naga. Tá je známa výbornou klímou, ktorá prospieva ľuďom s respiračnými chorobami. Okrem toho sa tam nachádzajú krásne koraly, ktoré vytvárajú nezabudnuteľný podmorský svet. Keďže tieto pekné časti sa nachádzajú blízko pobrežia a vo vode, ktorá nie je veľmi hlboká, na pozorovanie krásnych rybiek vám postačia aj pomôcky na šnorchlovanie. Tí odvážnejší si na seba môžu dať špeciálny oblek a pustiť sa aj do potápania.

 

Katakomby Kom El-Shoqafa

Hrobky patria medzi sedem stredovekých zázrakov sveta. Objavili ich náhodne, keď sa raz do podzemia prepadol osol, ktorý niesol ťažký náklad. V minulosti sa využívali na pochovávanie ľudí a na tento účel slúžili od 2. až po 4. storočie. Keďže už v tom čase žila v Egypte veľká zmes rôznych národností, to poznačilo aj pochovávanie ľudí. Jednotlivé hrobky sú prispôsobené ich vierovyznaniu a kultúre, z ktorej pochádzali. Sú pestro zdobené a ponúkajú ukážku precíznej kamenárskej práce. Rozdiely môžeme badať aj medzi jednotlivými vrstvami, keďže bežní obyvatelia tam kedysi mali len voľne otvorené pohrebiská a majetní šľachtici našli miesto posledného odpočinku v honosných hrobkách.

 

Ostrov Elephantine

Tento ostrov sa nenachádza na mori, ale na rieke Níl. Napriek tomu prináša pravú dovolenkovú atmosféru. Kedysi sa odtiaľ vyvážala do sveta slonovina, preto získal aj svoje pomenovanie Elephantine. V minulosti sa tam nachádzal dôležitý prístav a neskôr ho začali využívať aj ako strategické miesto počas vojen s nepriateľmi. V súčasnosti tam sídli niekoľko dobových stavieb, ktoré prezentujú pôvodnú egyptskú architektúru. Majú tam veľmi pekné záhrady a všetky dôležité informácie o ostrove nájdete v tunajšom múzeu.

 

Chrám Hathor

Dvetisícročný chrám je známy vďaka jedinečnej nástennej výzdobe. Na nej zachytávajú viacero momentov zo života vtedajších obyvateľov celého regiónu. Jednotlivé maľby a vyryté obrazce v sebe skrývajú aj mnoho záhad. Tú najväčšiu nájdete v podzemí Hathoru, kde sa nachádza reliéf, ktorý akoby zachytával muža s baterkou v ruke. Dlhé roky sa vedú spory o tom, čo táto podobizeň môže zobrazovať. Väčšina odborníkov sa zhodla v tom, že by mohlo ísť o vtedajší spôsob osvetlenia. Vstup do chrámu je náročný, pretože bol prispôsobený vtedajším nižším obyvateľom. Kvôli tomu sa musíte skrčiť a tak sa symbolicky pokloníte aj bohyni Hathor, ktorej je chrám zasvätený. Tá predstavovala lásku, sex, hudbu a tanec, čo sa odráža aj na výzdobe stien.

 

Kostol svätého Šimona

V Egypte nenájdete len mešity, ale aj kresťanské kostoly. Ten najväčší na Strednom východe postavili v blízkosti Káhiry. Pre jeho výstavbu využili priestory pôvodnej jaskyne, ktorá mala jednoduchú kamennú výzdobu. Do skál postupne vytesali kresťanské sochy, pridali tam sedenie a kostol zasvätili známemu egyptskému svätcovi. Nádherný interiér kostola svätého Šimona je poklonou prírode a prejavom úcty k Bohu a všetkému, čo stvoril na Zemi.

 

Opustené kino Sinaj

Sinajská púšť sa medzi cestovateľmi zapísala dvoma dôležitými atrakciami. Prvou je Kláštor svätej Kataríny, ktorý je zasvätený známej svätici. Podľa legendy mal o krásnu Katarínu Alexandrijskú záujem aj tunajší šľachtic. Ona ho však odmietla, pretože chcela zostať verná Bohu. Keď sa to cisár dozvedel, dlho ju mučil a potom ju nechal sťať a rozlomiť na kolese. Jej pozostatky údajne vyniesol anjel až na vrchol hory blízko tohto kláštora. Druhou zaujímavosťou je otvorené púštne kino, ktoré nebolo nikdy sprevádzkované. Nájdete v ňom inštalované sedadlá aj projektor, ale žiadne plátno. V dôležitý moment totiž technika zlyhala, preto sa tam nikdy nepodarilo premietnuť žiaden film. Namiesto toho sa teraz môžete symbolicky posadiť do jedného zo sedadiel a kochať sa majstrovským dielom okolitej prírody.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa