Najznámejšie mýty o cestovaní do Afriky vyvrátené: Nenechajte sa odradiť od dovolenky snov

2020-07-07 00:00:00 |   |    | 

Napriek tomu, že Afrika je nádherný kontinent so vzácnou históriou a najmä úžasnou nedotknutou prírodou, stále má veľa cestovateľov určité predsudky, ktoré im bránia vybrať sa na dobrodružnú dovolenku do týchto končín. Pritom veľa ľudí priznáva, že pri troche rešpektu k tradíciám môžete viaceré z týchto krajín precestovať aj na vlastnú päsť. Stačí zbúrať deväť najväčších mýtov o tomto kontinente a môžete sa smelo pustiť do spoznávania.



 

1. Afrika je ako jedna veľká krajina, stačí navštíviť jeden štát

Takéto zovšeobecňovanie by škodilo nielen Afrike, ale aj ktorémukoľvek inému kontinentu. V podstate sú si kultúrou alebo dejinami blízke aj krajiny v Európe, Ázii či Amerike. Lenže keď sa pozriete zblízka na jednotlivé štáty, odhalíte ich jedinečnosti a zaujímavosti. To isté máte aj v Afrike, kde navyše každá z krajín má pestré regióny s netradičnými zvykmi, ktoré ovplyvnili napríklad aj architektúru. Takže nech sa pozriete do ktorejkoľvek časti, čaká tam na vás nielen nádherná príroda, ale aj jedinečná kultúra.

 

2. Jedlo je len veľmi jednoduché

Po príchode do Afriky budete veľmi milo prekvapení, v akom gurmánskom raji ste sa ocitli. Mýtus o jednoduchých a málo originálnych jedlách vznikol zrejme kvôli tomu, že v mnohých regiónoch vládne chudoba. To však neznamená, že by ich pôvodná gastronómia bola nudná. Mekkou labužníkov je najmä Južná Afrika a najmä Kapské mesto, kde už nájdete mnoho zaujímavých, moderných a trendových reštaurácií, ktoré ponúkajú tie najzaujímavejšie jedlá z celého kontinentu. Zabudnúť nemožno ani na street food, ktorý v tomto prípade znamená zmes pestrých nových chutí.

 

3. Afrika je nebezpečná

Tak ako v iných končinách sveta, aj v Afrike nájdete oblasti, ktoré nie sú bezpečné na pohybovanie sa na vlastnú päsť. No keďže na tomto kontinente je ich viac, tak sa opäť dostavilo zovšeobecňovanie. Ak však budete dodržiavať cestovateľské rady a navštívite bezpečné krajiny a oblasti, nemáte sa čoho báť. Dosvedčujú to aj štatistické údaje, podľa ktorých zaznamenali v roku 2018 najväčší nárast počtu turistov na svete v porovnaní s rokom 2010. Stačí zájsť do Afriky len raz a istotne si ju zamilujete a budete sa tam vracať tak, ako aj títo cestovatelia.

 

4. Vždy je tam veľmi horúco

Ani táto informácia nie je pravdivá. V južnej časti kontinentu sú krajiny, kde sa striedajú štyri ročné obdobia a nájdete tam aj horské oblasti, kde je chladnejšie počasie a v zime tam napadne sneh. Nachádzajú sa tam tiež oblasti, kde letá nie sú až tak extrémne. Dokonca v niektorých miestach ako napríklad Keňa alebo Rwanda zažijete počas noci a ráno príjemne svieže počasie.

 

5. Afrika je technologicky pozadu

Cestovatelia sa najviac obávajú možnosti používania internetu, ktorý v dnešnej dobe výrazne uľahčuje spoznávanie nových krajín. Nemusíte mať strach, v Afrike neprídete ani o túto výhodu. Na wi-fi pripojenie na internet sa môžete spoľahnúť vo všetkých kvalitných hoteloch alebo penziónoch. Veľká časť kontinentu má aj dobré pokrytie mobilného signálu, takže aj keby vám náhodou nefungovalo online pripojenie, dokážete veľa vecí vybaviť pomocou telefonátov.

 

6. Divoké zvieratá sa voľne túlajú

Niektoré videá alebo fotografie zo safari môžu navodiť mylnú predstavu o tom, že môžete zájsť kamkoľvek do voľnej prírody a hneď tam stretnete divoké zvieratá. To môže v niektorých cestovateľoch vyvolať obavy, pretože akokoľvek vznešene môže vyzerať taký lev, istotne by ste nechceli stáť zoči-voči tomuto predátorovi. No pravda je taká, že tieto exotické zvery žijú najmä v národných parkoch a pri potulkách krajinou na nich nenarazíte na každom kroku.

 

7. Keď nemá auto strechu, môžu vám zvieratá počas safari skočiť dnu

Najlepší spôsob, ako si vychutnať divokú africkú prírodu, je z otvoreného auta bez strechy, keď pocítite to najlepšie prepojenie s krásou okolo vás. No kvôli tomu vznikajú u niektorých ľudí obavy, že by ich takto mohli napadnúť divoké zvery. V skutočnosti je pre nich auto veľmi veľké, neponímajú ho ako korisť, preto na neho neútočia.

 

8. Nemôžete piť tunajšiu vodu

Toto je len čiastočná pravda. Juhoafrickej republike s tým až taký problém nie je a na väčšine miest sa môžete pokojne napiť aj z verejných zdrojov. V ostatných častiach tohto kontinentu už buďte opatrnejší, ale väčšinou platí pravidlo, že priamo v hoteloch býva voda pitná a nemusíte sa jej obávať. Riaďte sa radami personálu, ktorý vám o tom poskytne viac informácií.

 

9. Všetko, čo vám Afrika poskytne, je safari

Je pravdou, že najväčším turistickým lákadlom v Afrike je safari, ale na tomto kontinente je oveľa viac zaujímavostí. Či už sú to prírodné atrakcie ako napríklad Viktóriine vodopády alebo množstvo historických pamiatok, ktoré sa už v tejto súvislosti obvykle nespomínajú. Môžete navštíviť napríklad múzeum apartheidu, galériu s dielami domácich umelcov alebo historicky cenné mesto Aksum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa