Veľký manuál pre dovolenku v Egypte: 4 najlepšie pláže, výlety, jedlá a praktické tipy

2020-07-27 12:00:00 |   |    | 

Egypt patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie destinácie slovenských dovolenkárov. O ich priazeň bojuje najmä výhodnými cenami a vynikajúcimi službami. Navyše sa tak dostanete do kontaktu s jednou z najstarších kultúr na svete a môžete si pozrieť rôzne jedinečné pamiatky.



 

4 najkrajšie pláže v Egypte

Agiba, Marsa Matrouh: Rozlohou síce nie veľká pláž Agiba zaujala cestovateľov vďaka nádhernej prírodnej oblasti. Opäť sa nachádza v malej zátoke medzi dvoma útesmi. Vďaka tomu je vstup do mora miernejší a ideálny aj pre menej zdatných plavcov. Voda je nádherne priezračná a ideálna na kúpanie takmer počas celého roka. Na pláži sa nenachádzajú žiadne podniky, ale ak sa chcete občerstviť a dopriať si príjemne chladený drink, vyberte sa na vychádzku na jeden z útesov, kde je situovaný menší bufet.

Fjord Bay, Taba: Opustená pláž Fjord Bay je skutočným pohladením pre dušu. Voda v tejto časti je tyrkysová a tak priezračná, že v nej aj voľným okom uvidíte malé rybky. Obklopená je menším pohorím pieskovej farby, čo vytvára nádherný kontrast. Turisti ju milujú najmä kvôli vynikajúcim podmienkam pre potápanie. Tunajší podmorský svet je nádherný a nachádza sa tam množstvo koralov. Taktiež sa môžete tešiť na vynikajúce pláže, na ktorých vás čaká skvelé opaľovanie.

Soma Bay: V minulosti využívala túto časť Egypta armáda na vojenské účely. Dnes tam sídli jedno z najnovších dovolenkových stredísk, ktoré nazývajú tiež raj na zemi. Piesok je jemný, služby vynikajúce a navyše domáci sľubujú 365 slnečných dní počas roka, takže sa nemusíte obávať toho, že by ste si tam spokojne nepoleňošili na pláži. Ak budete mať dosť oddychu, sú tam aj ideálne podmienky na vodné športy.

Ostrovy Giftun: V blízkosti jedného z najznámejších stredísk Hurghada sa nachádza dvojica ostrovov Giftun. Ide o oddychové lokality, kam robia pravidelné výlety loďou. Počas celého dňa sa tam môžete opaľovať, plávať a užívať si toto pokojné miesto. K dispozícii máte aj podniky s občerstvením. Ideálne podmienky na plávanie sú tam od apríla do konca novembra.

 

4 najlepšie výlety, na ktoré môžete zájsť v Egypte

Údolie kráľov a Údolie kráľovien: V minulosti v Egypte pochovávali predstaviteľov vládnucich dynastií na dve rôzne miesta. V Údolí kráľov našli posledné miesto odpočinku výsostne bývalí panovníci. Ich manželky a deti, ktoré sa nedostali k trónu, mali hrobky v Údolí kráľovien. Tešiť sa môžete na unikátne historické hroby s bohatou nástennou výzdobou. Na tomto mieste sa nachádza aj najznámejšia Tutanchamonova hrobka.

Luxor: V blízkosti Údolia kráľov leží mesto Luxor, ktoré patrí medzi najstaršie osídlené oblasti v Egypte. Nájdete tam niekoľko unikátnych starobylých chrámov, zrúcaniny, známe obelisky, ale aj múzeum. Ak si chcete dobre obzrieť obe tieto známe lokality, vyberte sa tam na dvojdenný výlet alebo si rozdeľte ich návštevu na dva samostatné výlety, pretože ide o archeologicky skutočne bohatú oblasť.

Pyramídy a sfinga v Gíze: Kto sa vyberie na dovolenku do Egypta, väčšinou chce najviac vidieť slávne pyramídy. Tie najznámejšie sa nachádzajú v Gíze, kde stojí aj legendárna Sfinga. Práve na tomto mieste navštívite aj Chufuovu pyramídu, ktorá je najväčšia objavená a zároveň sprístupnená v Egypte. Hrobky bývalých panovníkov sa nachádzajú v blízkosti mesta Káhira a výletné spoločnosti často kombinujú zastávky na oboch miestach.

Výlety do beduínskych dedín: Beduíni boli pôvodnými obyvateľmi púšte a často im boli pripisované zvláštne schopnosti. Dokázali prežiť v mimoriadne ťažkých podmienkach a boli veľmi uzavretí pred okolitým svetom. Až zvýšený počet turistov v krajine im ponúkol novú možnosť na biznis. Dnes už z každého väčšieho strediska robia výlety do púšte na terénnych autách, chrbtoch tiav alebo adrenalínové jazdy na štvorkolkách. Priamo v beduínskych dedinách sa potom dozviete viac o ich spôsobe života.

 

4 najzaujímavejšie jedlá, ktoré môžete ochutnať v Egypte

Kushari: Ide o mix viacerých potravín. Základ tvoria dva druhy cestovín – špagety a makaróny, ktoré sa podávajú spoločne s ryžou, praženou cibuľkou, čiernou šošovicou a hummusom. V niektorých oblastiach pridávajú do jedla aj jahňacie mäso. Na záver sa všetko poleje paradajkovou omáčkou.

Hawawshi: Obľúbené „pouličné“ jedlo sa v každom regióne pripravuje trochu iným spôsobom. No základ je všade rovnaký, pretože ide o jahňacie alebo hovädzie mäso, ktoré sa pečie v chlebovom ceste v tvare plochého bochníka v peci na drevené uhlie. Mäso sa môže miešať aj so zeleninou a koreninami.

Kunafa: Tento dezert pečú Egypťania počas slávnostných udalostí. Robí sa z dvoch vrstiev tenučkých rezancov, ktoré sú naplnené ricottovou plnkou. Na vrchu sa husto polievajú sladkým sirupom a pečú sa dovtedy, kým sa neurobí chrumkavá kôrka.

Mulukhiya: Typická egyptská listová zelenina, ktorá sa vždy servíruje na teplo. Pomaly sa dusí s cesnakom, citrónovou šťavou a koreninami. Podáva sa buď vo forme ochutených listov, alebo rozmixovaná na pastu. Môžete ju jesť s mäsom alebo s čerstvým chlebom.

 

4 praktické tipy pred cestou do Egypta

Takmer vo všetkých pamiatkach či historických komplexoch si vyžadujú poplatky za fotenie, ktoré musíte uhradiť hneď pri vstupe. Ak nepôjde o oficiálne poplatky, očakávajte, že sa nájdu rôzni podnikavci, ktorí od vás budú chcieť za fotky vytiahnuť nejaké peniaze navyše.

Pripravte sa na veľké zjednávanie. Egypťania sú v tomto smere pomerne otravní a nedovolia vám, aby ste od nich odišli bez dohody na nejakej dobrej cene.

Pokiaľ sa chcete v Egypte najmä kúpať a oddychovať, tak tam choďte počas leta, keď panujú skutočne veľké horúčavy. No ak chcete navštíviť čo najviac pamiatok, choďte tam na jar, keď sú tam pomerne nízke teploty.

Podľa odporúčaní ministerstva zahraničných vecí by ste mali cestovať do klasických dovolenkových stredísk pri Červenom mori, ktoré sú najbezpečnejšie. Na výlety choďte v organizovaných skupinách a v nočných hodinách sa nepohybujte osamote v nebezpečných lokalitách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa