Veľký manuál pre dovolenku v Tunisku: 4 najlepšie pláže, výlety, jedlá a praktické tipy

2020-07-15 00:00:00 |   |    | 

Od konca júna otvorilo svoje hranice pre cestovateľov aj Tunisko. Turizmus v tejto krajine mierne opadol po teroristických útokoch. No situácia je opäť pod kontrolou a domáci hotelieri lákajú dovolenkárov na ešte kvalitnejšie služby a spoznávanie ich kultúry. Možno vás na výlet do týchto končín zlákajú aj ich „4 naj“.



 

4 najkrajšie pláže v Tunisku

Hammamet: V tuniskom meste Hammamet sa dočkáte všetkého, čo očakávate od kvalitnej pláže. Na prvý pohľad vás bude vábiť jemnučkým bielym pieskom. Potom sa už zameriate na vodu, ktorá je počas väčšiny roka príjemne teplá, čistá a ideálna aj pre sviatočných plavcov. Taktiež si prídu na svoje tí, ktorí milujú potápanie, pretože sa tam nachádza nádherný podmorský svet. V okolí máte k dispozícii vynikajúce služby a pokiaľ máte chuť na výlet, tak hlavné mesto sa nachádza hodinu jazdy autom.

Monastir: Oproti Hammametu je Monastir známy oveľa rušnejším spôsobom života. Má ideálne podmienky pre mladých ľudí a pre rodiny s deťmi, ktoré sa nechcú nudiť. Piesok je v tomto prípade zlatistý a v tesnej blízkosti sa nachádza niekoľko rezortov s množstvom zaujímavých služieb. Či si chcete vyskúšať windsurfing, zažiť bláznivú jazdu na plávajúcom banáne alebo sa prejsť po pláži na chrbte ťavy, vždy tam nájdete množstvo zaujímavostí, ktorými si vyplníte voľný čas.

Kerkennah: Pokiaľ máte radšej opustené pláže, na ktorých si oddýchnete v lone prírody, potom si zájdite na ostrov Kerkennah. Ide o ideálne miesto, ktoré vám pripomenie dovolenku v štýle Robinsona. No pokiaľ sa už budete chcieť vrátiť do reality, zájdite na opačnú časť pláže, kde budete mať k dispozícii obľúbenú reštauráciu s morskými rybami a plodmi.

Džerba: Podľa viacerých dovolenkárov sú pri Džerbe tie najkrajšie pláže v krajine. Ich výhodou je, že tam nájdete pokojné lokality ďaleko od davov iných turistov, ale aj vynikajúce služby v spojení s tými najkrajšími výhľadmi na západ slnka z pláží s jemným bielym pieskom. Z Džerby taktiež organizujú rôzne zážitkové plavby po okolí, z ktorých sú najobľúbenejšie výlety na pirátskej lodi.

 

4 najlepšie výlety, na ktoré môžete zájsť v Tunisku

Tunis: Sú dva dôvody, prečo turisti vyhľadávajú fakultatívne výlety do Tunisu. Prvým je, že chcú vidieť niektoré z archeologických múzeí a v nich dôležité vykopávky z tejto krajiny. Tým druhým sú samotné historické uličky hlavného mesta, ktoré prezentujú nádhernú arabskú architektúru.

Kartágo: Legendárne mesto Kartágo bolo v minulosti dôležitým ekonomickým a kultúrnym bodom v tomto regióne. Po jeho zničení sa podarilo uchovať niekoľko ruín, z ktorých najzachovalejšie sú bývalé Antóniove kúpele. V súčasnosti už Kartágo nie je samostatným mestom, ale súčasťou metropoly Tunis. Tour operátori často spájajú výlety do oboch týchto lokalít.

Dukka: Tunisku sa podarilo uchovať osobité čaro aj vďaka tomu, že na ňom zanechalo pečať hneď niekoľko významných kultúr. Tá rímska je najvýraznejšia v bývalom meste Dukka, ktoré pôvodne slúžilo miestnemu kráľovi. Dodnes sa podarilo uchovať viacero typických stavieb s antickými prvkami a jedným z vrcholov prehliadky je návšteva amfiteátra.

Sidi Bou Said: Do tohto mesta sa musíte zamilovať. Miestami nebudete vedieť, či sa nachádza niekde v Grécku, alebo ste naozaj v Tunisku. Sidi Bou Said má typickú architektúru, ktorá na fasádach kombinuje bielu a modrú farbu. Ide o menšie mestečko so starobylými uličkami, ktoré sú plné obchodov so suvenírmi a tradičnými kaviarňami či reštauráciami. Z jednotlivých štvrtí budete mať nádherný výhľad aj na more. Ten sa naskytol tiež filmárom, ktorí tu nakrúcali Angeliku a sultána.

Soľné jazero Chott el Jerid: V juhozápadnej časti Tuniska leží najväčšie soľné jazero Afriky. V jeho okolí sa rozkladá niekoľko miest a oáz. Jednou z nich je Nefta, púštne mestečko a dôležité náboženské centrum s 24 mešitami, kde môžete sledovať nomádov pri tradičných činnostiach.

 

4 najzaujímavejšie jedlá, ktoré môžete ochutnať v Tunisku

Šalát mechouia: Počas horúcich dní vám padne vhod práve takýto osviežujúci šalát. Jeho základ sa pripravuje na teplo z grilovanej zeleninovej zmesi, ktorá pozostáva z cibule, paprík a paradajok, ku ktorým sa pridávajú bylinky a olivový olej. To sa potom rozmixuje na hustú kašu, ktorá sa podáva s vareným vajcom, olivami a grilovaným tuniakom.

Harissa: Pasta harissa je základom mnohých tuniských jedál. Má typickú pikantnú chuť, ktorá vám už pri prvom súste pripomenie návštevu tejto krajiny. Vyrába sa z grilovanej červenej papriky, cesnaku, olivového oleja a zmesi tunajších korenín.

Makroudh: Sladká pochúťka makroudh sa pripravuje z cesta zo semolínovej múky, ktoré sa plní datľovou plnkou. Potom sa to zroluje, nakrája na menšie kúsky a vypráža, alebo pečie. Pri podávaní sa makroudh namáča do sirupu s medom a citrónovou či pomarančovou kôrou.

Shakshouka: Vo svojej podstate veľmi jednoduché, ale o to obľúbenejšie jedlo. Pripravuje sa z hustej paradajkovej omáčky, na ktorej vrch vyklepnete a pomaly uvaríte vajíčka. Servíruje sa s čerstvým tuniským chlebom, ktorý sa namáča tak, že ním naberiete všetky ingrediencie.

 

4 praktické tipy pred cestou do Tuniska

Aj v Tunisku sa pestuje zvyk kúpeľnej procedúry hammam, takže si istotne nenechajte ujsť príležitosť vyskúšať ju.

Pokiaľ máte radi historické pamiatky a starobylé stavby, pri návšteve každej lokality sa pýtajte, kde nájdete medinu. Týmto pomenovaním označujú najstaršie časti miest, ktoré boli väčšinou oddelené múrmi od zvyšku tohto regiónu.

Viaceré hotely ponúkajú ako zaujímavosť jazdu na koňoch cez púšť. Ide o ešte obľúbenejšiu atrakciu ako výlet na chrbte ťavy.

Tunisko je silne náboženská krajina, takže sa pripravte na to, aby ste mali dlhé oblečenie a šatku na zahalenie, inak vás nepustia do niektorých ich atrakcií.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa