Mafate na Réunione – nedotknutá krása, ktorá vznikla po erupcii sopky

2021-08-09 12:00:00 |   |    | 

Ostrov Réunion sa nachádza v Indickom oceáne a patrí pod správu Francúzska. Medzi cestovateľmi je známy najmä vďaka prírodným zaujímavostiam. Jedným z najväčších klenotov je pohorie Mafate alebo tiež Cirque de Mafate, ktoré vzniklo po erupčnej činnosti sopky. Ideálne je najmä pre dovolenkárov, ktorí radi chodia na túry a túžia vidieť nádherné prírodné miesta.



 

Pešo alebo s helikoptérou

Kaldera vzniká po výbuchu sopky, keď sa jej steny prepadnú, horúca magma vychladne a vytvorí sa niečo, čo pripomína pohorie s dolinami. Na Réunione nájdete tri takéto útvary, ktoré vznikli po erupcii Piton des Neiges. Najslávnejšia kaldera sa nazýva Mafate a patrí medzi hlavné turistické atrakcie na ostrove. Na život náročné, ale o to krajšie prostredie patrí medzi ťažko prístupné oblasti. Dostanete sa tam len pešo po niektorom z chodníkov alebo poletíte na vrtuľníku priamo ku niektorej z turistických trás. V súčasnosti je tam len jedna hlavná dedinka, kde sa nachádza aj škola a pekáreň. Keďže je tam taktiež náročný terén, dlho nebola táto oblasť elektrifikovaná. Pomoc nakoniec prišla v podobe solárnych panelov, ktoré zjednodušili život tunajších obyvateľov.

 

Útočisko otrokov

Táto oblasť bola vždy ťažko dostupná. No práve takýto terén bol nakoniec veľkou pomocou pre skupinu otrokov. Tí sa v 18. storočí rozhodli utiecť od svojich pánov, pretože už nezvládali nátlak, ktorý museli trpieť počas prác na plantážach. Preto viacerí z nich zosnovali plán a ušli sa skryť do oblasti, ktorá sa v súčasnosti nazýva Mafate. Tam sa usadili a i keď museli žiť v nehostinnom prostredí, stále to bol pre nich raj na zemi, pretože tam získali slobodu. Páni ich už viac nehľadali a radšej si kúpili nových otrokov. Potomkovia týchto pôvodných obyvateľov žijú na Réunione až dodnes. Neskôr sa do oblasti Cirque de Mafate presťahovali chudobní robotníci. V súčasnosti tam býva približne 800 obyvateľov.

 

Dokonalá divočina

Ak vás niektoré destinácie lákajú preto, že tam zažijete počas dovolenky dokonalý pokoj, ani jedna sa nebude dať porovnať s Mafate. Hneď ako vstúpite na niektorý z chodníkov, ocitnete sa v úplne inom svete. Všade vládne dokonalá harmónia a počuť budete len príjemné zvuky prírody. Vodopády, šum lístia a spev vtákov budú ako pohladenie po duši. Potom sa už dostanete hlbšie a tam už budete v obklopení pralesov. Tunajšie stromy sú staré, s hrubými alebo za dlhé roky zvláštne tvarovanými kmeňmi a konármi. Vďaka tomu sa vám naskytne nádherné prírodné divadlo, ktoré nemá konkurenciu. Táto divočina si však vyžaduje opatrnosť. Na túru sa vyberte dobre zabezpečení. Vezmite si pevnú turistickú obuv, nepremokavé oblečenie a dostatok tekutín. Napriek tomu, že sa v tejto oblasti nachádzajú vodopády, domáci neodporúčajú konzumovať vodu z nich, aby vám nespôsobila tráviace ťažkosti.

 

Výlet so sprievodcom je istotou

I keď sa to na prvý pohľad nezdá, Cirque de Mafate sa rozprestiera na veľkej ploche a turistom ponúka až desiatky kilometrov chodníkov. I kvôli tomu neodporúčajú, aby ste sa na náročnejšie trasy púšťali sami. Pokiaľ vojdete iba do okrajových častí a do nižších polôh, to zvládnete bez problémov, no ak plánujete niečo náročnejšie, jednoznačne si objednajte služby sprievodcu. Môžete využiť aj lacnejšiu alternatívu, keď si zaplatíte skupinový výlet, ktorý stojí podstatne menej. Ak si chcete dopriať dobrodružstvo, tak si môžete priplatiť za prehliadku na helikoptére. Počas nej absolvujete najprv vyhliadkový let nad celou oblasťou a potom pristanete v najťažšie dostupných miestach, kde sa môžete úplne sami prejsť v obklopení nádhernej prírody. Jedným z dôvodov, prečo by ste si mali rezervovať túru so sprievodcom, je práve náročný terén. Ak nenájdete správnu trasu a netrafíte napríklad do hlavnej dediny, tak budete nútení prenocovať v divočine. Domáci taktiež upozorňujú na to, že väčšina ich turistických chodníkov je určená najmä pre fyzicky zdatných a skúsených turistov.

 

Jedinečné druhy vtákov a rastlín

Mafate vyhľadávajú nielen turisti, ale aj odborníci z oblasti botaniky a ornitológie. Keďže sa túto oblasť podarilo uchovať v takmer nedotknutom stave, darí sa tam rôznym vzácnym drevinám a rastlinám. Nájdete tam najmä vzácne exotické kvety, spomedzi ktorých vyniká orchidea Eulophia borbonica, ktorá rastie len v tejto oblasti. Keďže je na Réunione celoročne príjemné teplé počasie, nech sa tam vyberiete kedykoľvek, vždy tam uvidíte rozkvitnuté nejaké iné zaujímavosti. Taktiež sa tam darí aj exotickým zvieratám, spomedzi ktorých vynikajú najmä vtáky. Počas výletu v Cirque de Mafate uvidíte až dvadsať rôznych druhov vzácnych operencov.

 

Návrat k prírode a život ako v minulosti

Hlavným lákadlom na tejto dovolenke je návrat do minulosti. Pri potulkách v tomto regióne si pripomeniete, ako kedysi žili naši predkovia. Tí fungovali v harmónii s prírodou a neustále objavovali jej čaro a silu. Môžete sa tam vybrať aj na viacdenné túry. Tie si však musíte naplánovať tak, aby ste vždy večer prišli do malých provizórnych chalúpok, ktoré sa používajú na prenocovanie turistov. Počítajte s tým, že nie sú veľké a keďže sa do Mafate každý rok vyberie na túry v priemere stotisíc dovolenkárov, môžete tam stráviť noc aj s ďalšími spoločníkmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa