Úžasná esencia Afriky: 7 najväčších zaujímavostí, ktoré uvidíte v Gambii

2021-08-04 11:50:00 |   |    | 

Na západe Afriky sa nachádza najmenšia krajina tohto kontinentu. Gambiu milujú turisti práve kvôli tomu, že počas jednej dovolenky môžu preskúmať už tradične zaujímavú prírodu s jej krásnymi divokými oblasťami a potom sa jednoducho presunú do luxusných rezortov, kde si na nádhernej udržiavanej pláži užijú ten najvyšší komfort.



 

Prírodná rezervácia Abuko

Do Gambie cestuje najviac dovolenkárov kvôli výletom do exotiky. Tunajšie safari tour vám najčastejšie predstavia krásy prvej oficiálnej prírodnej rezervácie v krajine. Abuko získalo tento titul za kurióznych okolností. Jeden z miestnych farmárov sa nahneval, že mu leopard roztrhal a zožral prasatá z jeho chovu. Preto sa z pomsty vybral na lov a divoké zviera zastrelil. To nahnevalo tunajších aktivistov, ktorí chránili takéto postupne vymierajúce druhy. Preto podali na vládu oficiálnu žiadosť, aby sa z regiónu okolo Abuka stala chránená oblasť a lov takýchto zverov by tam bol úplne zakázaný. Odvtedy dokonca párkrát zväčšili jej rozlohu a uchovali tak viac nádherných prírodných oblastí. Abuko má aj jedno prvenstvo v súvislosti s Európou, pretože je najbližším dažďovým pralesom k nášmu kontinentu.

 

Banjul

Hlavnou metropolou krajiny je Banjul. Zároveň je najväčším mestom v Gambii, kde sa nachádza aj najvýznamnejší prístav. Založili ho v 19. storočí, ale pôvodne nemal tak dobré meno. Kedysi tam totiž prekladali vojenský tovar a najmä obchodovali s otrokmi. Nachádza sa tam najvyššia budova v krajine, ktorou je Oblúk 22. V ňom nájdete vyhliadku, z ktorej uvidíte väčšinu centra. Navštívte tiež veľké trhovisko, ktoré je situované priamo v prístave. Tunajší obchodníci milujú vyjednávať, takže sa v tomto smere pripravte na poriadnu zábavu. Navštívte tiež neďalekú farmu s krokodílmi a múzeum, v ktorom sa dozviete všetky zaujímavé informácie o krajine.

 

Rybí trh Tanji

Dedinka Tanji sa preslávila vďaka rybím trhom. Počas vašej dovolenky v Gambii nemôžete vynechať jej návštevu, pretože je to jeden z najzaujímavejších zážitkov, ktorý si odnesiete z Afriky. Ráno si musíte nastaviť budík na skorú hodinu. Rybári totiž vyrážajú na more ešte za tmy a s úlovkami prichádzajú na pobrežie za svitania. Vtedy tam už na pláži postávajú desiatky ľudí, ktorí sa snažia kúpiť tie najlepšie kúsky. Každý sa rozbehne za svojim obľúbeným rybárom a potom sa dohadujú, koľko sú ochotní zaplatiť za jeho ryby a morské plody. Často to tam vyzerá ako v jednom veľkom a rušnom mravenisku. Nakupovať sem chodia domáci, turisti, ale aj prevádzkovatelia lokálnych reštaurácií. Niektorí potom zostávajú na pláži, kde si ugrilujú voňavé a lahodné raňajky.

 

Rieka Gambia

Zaujímavým zážitkom je tiež plavba po rieke Gambia. Tá meria vyše 1000 kilometrov, prechádza cez západnú časť Afriky a v Gambii vteká do oceánu. Vyberte sa na výlet s tunajšími rybármi, ktorí vám ukážu tie najkrajšie zákutia a na vlastné oči uvidíte, aké náročné sú ich pracovné dni. V okolí je množstvo zelene a pobrežie je vyhľadávané aj medzi ornitológmi. Priamo na rieke sa totiž nachádza niekoľko malých ostrovov, kde žijú viaceré jedinečné vtáky.

 

Park Bijilo

Najnavštevovanejšou prírodnou atrakciou v krajine je park Bijilo. Ten sa totiž nachádza len pár kilometrov od hlavného mesta a prechádza popri pobreží. Vďaka tomu ponúka krásnu kombináciu pláží, oceánu a lesov. Rastie tam veľa exotických rastlín a park je obľúbený aj kvôli pestrej zmesi živočíchov. Najznámejšie z nich sú malé opice, ktorých je tam neúrekom. Časom stratili svoju plachosť a neustále dobiedzajú do návštevníkov, alebo im pózujú pred objektívom. Park by ste mali navštíviť radšej v spoločnosti sprievodcov, pretože vás prevedú bezpečnými miestami.

 

Najkrajšie pláže v Gambii

Aj v Gambii sa môžete tešiť na príjemné leňošenie pri vode. Tunajšie pláže sa nesú v znamení exotických stromov a pri niektorých z nich sa nachádzajú väčšie hotelové rezorty. Cape Point pozostáva zo zlatistého piesku a v jej okolí máte k dispozícii najviac kvalitných služieb. Kotu zase ponúka pokojnú atmosféru, kde si nájdete svoje súkromie. Pripravte sa na dlhé prechádzky s nohami ponorenými v horúcom piesku a čistej vode. Pri Kololi postavili niekoľko hotelov a tešiť sa tam môžete na viacero kvalitných reštaurácií. Na Bijilo je situovaný príjemný plážový bar a okrem toho tam často zájdu predavači s čerstvým ovocím, ktorí vám počas horúcich dní ponúknu príjemné osvieženie.

 

Tipy a triky pre dovolenku v Gambii:

Mena: Gambijskou menou je dalasi. Za sto dalasov zaplatíte necelé 2 eurá. V krajine majú málo bankomatov, spoliehajte sa preto najmä na hotovosť.

Cesta: Hlavné letisko sa nachádza v Banjule. Z Európy máte priame linky napríklad z Barcelony, odkiaľ trvá let niečo vyše päť hodín. Akciová cena jednej cesty vás vyjde na necelých 150 eur.

Klíma: Gambia sa nachádza v tropickom pásme, pripravte sa preto na veľké horúčavy. Dovolenku si neplánujte v čase od júna do októbra, pretože tam vtedy panuje obdobie dažďov. Potom sa už môžete tešiť na horúce letné dni s vysokou vlhkosťou.

Vstup do krajiny: Pre vstup do krajiny potrebujete víza. Tie dostanete po predložení minimálne 6 mesiacov platného pasu, vyplnení dotazníka, predložení leteniek, odovzdaní fotografie a zaplatení príslušného poplatku.

Bezpečnosť: Sledujte aktuálne podmienky politickej situácie, ktorá je niekedy nestabilná. Vo všeobecnosti sa neodporúča vychádzať von a ani cestovať po zotmení, pretože vtedy hrozí vyššie riziko prepadov. Nenoste so sebou drahé predmety, ktoré by lákali zlodejov.

Očkovanie a zdravotná starostlivosť: Pred dovolenkou v Gambii sú len odporučené očkovania na žltačku a meningitídu. Dávajte si pozor na maláriu a vyhýbajte sa štátnym zdravotným zariadeniam, ktoré sú na zlej úrovni.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa