Najkrajšie ostrovy Afriky: Aspoň jeden by mal navštíviť každý

2021-09-09 12:00:00 |   |    | 

Malé, takmer opustené, ale aj dobre známe turistické destinácie. Medzi africkými ostrovmi nájdete široký výber, ktorý zaujme aj náročných cestovateľov. Pustite sa do ich spoznávania a odhaľte ich skryté krásy. Mnohé z ostrovov sa úplne líšia od kontinentu, keďže ponúkajú pestrejšiu prírodu a k tomu ako bonus tie najkrajšie pláže.



 

Praslin

Seychely patria medzi cestovateľské hity už niekoľko rokov. Ich ostrovy ponúkajú takú nedotknutú prírodu, ako očakávame od našej predstavy raja. Praslin je najväčším z nich a žije na ňom približne 6000 obyvateľov. Rozlohou nie je veľký, ale zato vám ponúka intenzívne zážitky. V minulosti bol obľúbeným miestom pirátov, ktorí sa tam skrývali a chránili svoj lup. Neskôr ostrov vyhľadávali aj arabskí obchodníci. Tí si tam robievali prestávku počas obchodných plavieb a vymieňali si vzájomne medzi sebou skúsenosti. Nachádza sa tam len pár hotelov, aby mu uchovali pokojnú atmosféru a zabezpečili vám tak viac súkromia. Krásne pláže a priezračne čistá voda sú najlepšou pozvánkou na príjemný dovolenkový oddych.

 

 

Zanzibar

Predošlú sezónu ľudí pútali najmä Kapverdské ostrovy. Lenže potom sa cestovateľom zapáčil viac Zanzibar, ktorý ich presvedčil podstatne krajšou prírodou. Jej nádherné zákutia prechádzajúce do romantických pláží sú lákadlom, ktorému je ťažké odolať. Na rozdiel od Praslinu tu budete v bližšom kontakte aj so zaujímavou kultúrou a históriou. Na ostrove si môžete pozrieť pár pamiatok a zaujímavé malé mestečká. Aj v tomto prípade išlo o významné obchodnícke miesto. V minulosti sa tam striedali lode Indov, Afričanov a Arabov. I vďaka tomu Zanzibar prekvital a postupne tam pribúdali viaceré výnimočné stavby. Špecialitou ostrova sú vodné aktivity, takže vyhovuje aj ľuďom, ktorí obľubujú aktívnu dovolenku. Máte tam skvelé miesto na potápanie, windsurfing i paddleboarding. Pozrite si tiež tunajšie malé obchodíky, v ktorých majú najmä ručne robený tovar.

 

Maurícius

Po dlhé roky bol Maurícius neobývaný. Za všetko mohla divoká príroda, ktorá je v súčasnosti jeho turistickou výhodou. Toto nehostinné prostredie nevytváralo dobré podmienky pre život. No keď tam v 16. storočí prišli Holanďania a rozhodli sa ho lepšie spoznať, už z neho neodišli. Odvtedy sa tam postupne vystriedali s Francúzmi a Angličanmi. Každá národnosť na ňom zanechala svoju pečať. Menila sa tvár miest a dediniek, ale nikdy sa nedotkli prírody. Preto keď budete na tomto mieste na dovolenke, nepolihujte na pláži a radšej sa vyberte na výlety niekam do tejto chránenej rezervácie. Zaujímavosťou je, že Maurícius bol zároveň aj domovom vtáka dodo. No keď sa tam nasťahovali prví obyvatelia, čoskoro aj ich zapríčinením vyhynul.

 

Lamu

Ak chcete vidieť pravú Afriku, vyberte sa na ostrov Lamu, ktorý patrí pod Keňu. Nájdete na ňom jedny z najstarších svahilských dediniek na svete. Existuje len pár miest, kde si môžete pozrieť tak dobre zachovanú architektúru tohto druhu. Tradičné domy sa vyznačujú najmä nádhernými drevenými dverami, ktoré majú rôzne motívy. Zaujímavosťou je, že na ostrove nie sú žiadne cesty. Majú tam síce niekoľko áut, ale tie sa pohybujú len po provizórnych trasách. Niektoré časti pri pobreží sú úplne opustené. Duny vám navyše pridávajú ďalšie súkromie. Ocitnete sa tak v prepojení s prírodou, v ktorej si môžete dokonale oddýchnuť.

 

Reunion

Na tento ostrov prichádzalo už oddávna množstvo moreplavcov a obchodníkov, ktorí ho však väčšinou využívali len na oddych a potom sa plavili ďalej. Reunion nezlákal ani Portugalčanov, ani Arabov. Až nakoniec prišli Francúzi, ktorí tejto kráse neodolali a odvtedy patrí pod ich správu. V súčasnosti tam už žije viac ako 800 000 obyvateľov. Prevažuje na ňom koloniálna architektúra, ktorá takmer úplne potlačila to pôvodné, čo tam kedysi bývalo. Najvyšším bodom ostrova je vulkán Piton, des Neiges, z ktorého máte nádherný výhľad na okolie. Počas výletov sa môžete tešiť na množstvo zaujímavých rastlín a najmä kvetov. Darí sa tam tiež vzácnym a ojedinelým druhom zvierat.

 

Džerba

Súčasťou Tuniska je aj ostrov Džerba. Ten patrí medzi obľúbené dovolenkové destinácie a často ho vyhľadávajú aj Slováci. Rozlohou patrí medzi najväčšie v severnej časti Afriky. Je tam viacero hotelových rezortov s kvalitnými službami. Tešiť sa môžete aj na úžasnú architektúru, v ktorej sa miešajú prvky arabskej a africkej kultúry. Navštívte staré štvrte a nasajte atmosféru Orientu. Zaujímavosťou Džerby je aj to, že ako na jednom z pár miest v krajine tam ešte stále veľa ľudí hovorí pôvodným jazykom. Niektoré lokality využívali pri natáčaní viaceré filmové štáby.

 

Nosy-Be

Okolo afrického kontinentu nájdete veľa maličkých ostrovov. Jedným z nich je Nosy-Be, ktorý je súčasťou Madagaskaru. Aktuálne patrí medzi obľúbené turistické atrakcie. Ľudia tam jazdia na fakultatívne výlety, pretože si môžu oddýchnuť na jedinečných plážach a potom sa už vybrať na potulky pôvodnými dedinkami. Na ostrove je veľa reštaurácií, ktoré sa špecializujú na prípravu rýb a morských plodov. Ak sa dohodnete s tunajšími rybármi, vezmú vás so sebou na rybačku a pripravia vám grilovačku na pláži.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa