Sabráta - nádherné antické mesto je ozdobou Líbye

2022-03-16 08:30:00 |   |    | 

Len 70 kilometrov od Tripolisu sa nachádza mesto Sabráta. Medzi cestovateľmi sa preslávilo vďaka cennému archeologickému nálezisku. V minulosti tam totiž vzniklo niekoľko vzácnych antických stavieb, ktoré sa čiastočne podarilo uchovať až dodnes. A práve tie patria k najnavštevovanejším atrakciám v krajine.



 

Dôležitý obchodný prístav

Sabráta pôvodne patrila Feničanom, neskôr sa stala súčasťou Numidie. Od začiatku malo mesto veľmi významné postavenie. Nachádzalo sa totiž priamo pri prístave a viedla tadiaľ dôležitá obchodná cesta. Prichádzali tam obchodníci aj z ďalekých krajín, ktorí prišli nakupovať exotické zvieratá. Taktiež obchodovali so slonovinou a aromatickými koreninami. Vďaka tomu aj domáci získavali stále viac peňazí, a preto sa postupne začalo rozrastať aj samotné mesto. Najväčší rozmach sa spustil v 2. až 3. storočí. Vtedy tam pribudli viaceré antické stavby, vrátane amfiteátra, ktorý priťahuje najviac pozornosti. V súčasnosti sa táto archeologická oblasť nachádza na okraji mesta a je celoročne prístupná pre verejnosť.

 

Zničilo ju zemetrasenie

Táto krásna a úspešná éra však netrvala dlho. Už v 4. storočí došlo k súhre viacerých udalostí, ktoré úplne zničili pôvodnú Sabrátu. Tou najhoršou bolo silné zemetrasenie, ktoré sa podľa odhadov historikov udialo okolo roku 365. Vtedy sa poškodila veľká časť budov a ľudia boli nútení hľadať si nový domov. Svoje príbytky sa totiž báli postaviť na rovnakom mieste, aby opäť nedošlo k silným otrasom. Zbalili si teda svojich pár vecí a pobrali sa hľadať inú, podstatne pokojnejšiu lokalitu. Kvôli tomu však ulice Sabráty zostali poloprázdne a to bola ideálna príležitosť pre vandalov a zlodejov. Tí postupne strácali zábrany a pomaly neničili len neobývané, ale aj obývané budovy. To bolo poslednou bodkou za dejinami mesta a na dlhé roky zostala celá oblasť opustená.

 

V amfiteátri si takmer zahrali The Beatles

Najväčšou atrakciou tohto regiónu je starobylý amfiteáter. Ten sa už aj kvôli silnému zemetraseniu nepodarilo uchovať v pôvodnom stave. Podľa odhadov bol postavený v priebehu 2. storočia a krátko po dokončení tam mohlo naraz prísť až 10 000 divákov. Jeho súčasťou boli aj tajné podzemné chodby. Tie sú však už dnes značne zničené, nemajú ani pôvodné drevené stropy a nie sú prechodné. Nechýbalo veľa a amfiteáter by sa stal ešte slávnejší. V roku 1969 sa skupina The Beatles sústredila na nahrávanie albumu, preto výrazne obmedzila koncertovanie. Fanúšikov však chceli potešiť jedným špeciálnym live vystúpením, ktoré sa nakoniec odohralo na streche londýnskej budovy. Lenže pôvodne sa uvažovalo práve o Líbyi a meste Sabráta. Nápad na koncert v amfiteátri sa najviac páčil Paulovi McCartneymu a Ringo Starrovi. Do toho však vstúpil George Harrison, ktorý to označil za prehnane drahé dobrodružstvo, preto sa nakoniec rozhodli zostať v Anglicku, aby boli dostupnejší aj pre fanúšikov.

 

O jeho záchranu sa postaral Mussolini

V novodobých dejinách začali amfiteáter postupne renovovať. No keďže pôvodne patril medzi najväčšie stavby tohto druhu na svete, potrebovali na to veľa peňazí a kvôli tomu sa jeho rekonštrukcia predlžovala. Výrazný posun začal počas Mussoliniho vlády, ktorý chcel šíriť propagandu aj prostredníctvom obnovy niektorých antických pamiatok. Kým bol pri moci, do Líbye prišlo veľké množstvo peňazí, až sa amfiteáter podarilo opraviť do súčasnej podoby. No práve kvôli tomu bol ešte nedávno terčom islamských teroristov, ktorí ho chceli zničiť.

 

Pri ďalšej rekonštrukcii pomôže aj EÚ

Keďže je Sabráta a jej amfiteáter významnou súčasťou aj európskych dejín, rozhodli sa ho zrenovovať za asistencie Európskej únie. Na začiatku tohto roka odsúhlasili, že investujú do obnovy vstupných brán, hlavného pódia a zafinancujú aj osvetlenie. Vďaka tomu sa bude opäť viac podobať pôvodnej veľkolepej stavbe, ktorá tam kedysi stála. Vo výraznej miere to má pomôcť aj lokálnemu turizmu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa