Veľké Zimbabwe - obrovská kamenná stavba na juhu Afriky je zdrojom legiend a záhad

2022-04-28 07:00:00 |   |    | 

Anglicko má Stonehenge, Egypt slávne pyramídy a Čína zas veľký múr. O týchto stavbách ste už určite veľa počuli, no svoju verziu starobylej a tajomstvami opradenej stavby má aj Zimbabwe. Najväčšiu kamennú stavbu Afriky na juh od Sahary spájali s kráľom Šalamúnom aj kráľovnou zo Sáby, no hoci sú už dnes tieto legendy vedecky vyvrátené, zrúcaniny Veľkého Zimbabwe si ešte mnohé tajomstvá uchovávajú.



 

Veľké Zimbabwe je názov kamenných ruín starobylého sídla v blízkosti súčasného mesta Masvingo v juhovýchodnom Zimbabwe. Ľudia civilizácie Shona ho vybudovali približne v roku 1100 ako metropolu Zimbabwianskeho kráľovstva. Archeologické nálezy čínskej a perzskej keramiky či arabských mincí dokazujú, že jeho obyvatelia obchodovali aj so vzdialenými krajinami, v 15. storočí však prišiel náhly koniec a mesto sa vyprázdnilo.

Vedci zatiaľ nedokázali určiť presný dôvod, predpokladá sa však, že v tom svoju úlohu zohralo aj vyčerpanie prírodných zdrojov a preľudnenie. Dnešné archeologické nálezisko Veľké Zimbabwe tvorí niekoľko častí. Najstaršou je tzv. Komplex na kopci, ktorý bol zrejme náboženským a administratívnym centrom mesta a jeho vznik sa datuje až do 9. storočia.

Ešte zaujímavejšia je druhá časť s názvom Veľká ohrada, ktorá sa nachádza priamo pod kopcom a vedci ju datovali do 14. storočia. Tvorí ju takmer 10 metrov vysoký múr, postavený z presne tvarovaných kameňov bez akéhokoľvek spojiva v tvare kruhu s priemerom 250 metrov. Tento vonkajší kruh dopĺňa paralelný vnútorný múr, ktorý vedie k 10 metrov vysokej kamennej veži s priemerom 5 metrov.

Akú mala táto stavba funkciu, na tom sa zatiaľ archeológovia nezhodli, predpokladajú však, že mohla slúžiť ako rezidencia panovníkov, symbolický sklad obilia alebo falický symbol. „Veľká ohrada“ sa považuje za najväčšiu starovekú stavbu subsaharskej Afriky. Za povšimnutie však stojí aj tretia časť náleziska – Údolný komplex, ktorý tvorí množstvo domov z nepálených tehál. Podľa odhadov ich dokopy mohlo obývať 10 až 20 tisíc ľudí.

Ako prví Európania objavili vzácnu lokalitu v 16. storočí portugalskí moreplavci, jej existencia však bola oficiálne zaznamenaná až koncom 19. storočia. Najskôr ju považovali za sídlo legendárnych baní kráľa Šalamúna či dokonca repliku jeruzalemského paláca kráľovnej zo Sáby, neskôr bola vďaka rozvinutej kultúre nesprávne pripisovaná známym starovekým civilizáciám, napríklad fenickej, gréckej či egyptskej. Až v roku 1905 anglický archeológ David Randall-MacIver stanovil, že ruiny pochádzajú zo stredoveku a majú výhradne africký pôvod.

Od roku 1986 je Veľké Zimbabwe na Zozname UNESCO, napriek tomu sa mu však stále nedostáva pozornosti, akú by si tak vzácna archeologické lokalita zaslúžila. Celá krajina jej pritom vďačí nielen za svoj názov (Zimbabwe znamená v jazyku Shona „kamenné domy“), ale aj svojmu národnému symbolu, ktorý sa tiež nachádza na štátnwej vlajke. Je ním zimbabwiansky vták, presne taký istý, ako mastencové figuríny, nájdené v tajomných ruinách...

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa