Afrika nie je iba o divokej prírode. Navštívte tam aj tieto pamiatky

2022-08-18 12:00:00 |   |    | 

Divoká príroda je pre väčšinu dovolenkárov tým hlavným dôvodom, prečo sa rozhodnú pre cestu do Afriky. Vidieť na vlastné oči toľko jedinečných zvierat a zažiť na vlastnej koži podmanivosť tohto kontinentu je nepochybne intenzívnym zážitkom. No keď už preskúmate všetky krásne prírodné= zákutia, nemali by ste zabudnúť ani na cenné historické pamiatky, ktoré sa tam nachádzajú.



 

Leptis Magna, Líbya

Pamiatky v Afrike sú vzácne tým, že patria k najstarším v histórii a prinášajú tak cenný pohľad na dejiny. Z tohto hľadiska je veľmi vyhľadávanou atrakciou Leptis Magna, v minulosti najväčšie mesto regiónu Tripolitania. Podľa dobových záznamov položili jeho základy Féničania už v 7. storočí pred Kristom. Mesto začalo postupne ťažiť zo svojej polohy. Nachádzalo sa na dôležitej obchodnej ceste, takže časom sa stalo hlavnou lokalitou, kde obchodníci medzi sebou predávali a kupovali jednotlivé komodity. To pomohlo aj jeho napredovaniu. Návštevníci a obchodníci míňali po dobrých kšeftoch veľa peňazí a tie potom domáci investovali do rozvoja Leptis Magna. Táto šťastná éra však trval krátko. Potom mesto napadli Arabi a vyplienili ho. Ľudia preto odtiaľ ušli a hľadali si bezpečnejší domov. Opustené ruiny nakoniec pochoval piesok, spod ktorého sa prvé časti podarilo odhaliť až v 20. storočí.

 

Mešita Larabanga, Ghana

Na prvý pohľad možno mešita Larabanga nevyzerá veľmi pútavo, v skutočnosti však ide o veľmi cennú historickú pamiatku. Postavili ju totiž už v prvej polovici 15. storočia. Podľa legendy sa o jej výstavbu postaral islamský obchodník Ayuba, ktorý mal videnie, aby takýmto spôsobom vzdal úctu Alahovi. Jednoduchú hlinenú stavbu sa vďaka početným renováciám podarilo uchovať aj napriek náročným poveternostným podmienkam, v sedemdesiatych rokoch však napadli steny škodcovia a hrozilo, že Ghana príde o svoju výnimočnú stavbu. Našťastie sa katastrofu podarilo odvrátiť, a tak môžete v jej interiéri obdivovať aj ďalší klenot, ktorým je starý korán pochádzajúci zo 16. storočia. Aj ten sa spája so zaujímavou legendou, keďže ho vraj miestny imám dostal ako dar priamo z nebies.

 

Luxor, Egypt

Z historického hľadiska je najcennejšou africkou perlou Egypt. Nájdete tam obrovské množstvo stavieb, ktoré patria k tým najstarším na svete. Za všetky je nutné spomenúť najmä pyramídy, ktoré sú hlavným lákadlom pre turistov. V Káhire sú zas sústredené aj múzeá, kde uvidíte cenné vykopávky. Ak však chcete nasať skutočnú atmosféru dávneho Egypta, potom by ste sa mali vybrať do Luxoru. V domácich dejinách mal dôležitú pozíciu, keďže práve tam bolo centrum oslobodzujúceho boja domácich obyvateľov. Uvidíte tu niekoľko cenných chrámov a hrobiek. Už pri vstupe bude na vás pôsobiť veľmi majestátne. Potom sa však ešte na chvíľku otočte a doprajte si odtiaľ pohľad na úžasný Níl. Keď sa nasýtite tejto výnimočnej atmosféry, vyberte sa dovnútra a pozrite si všetky ruiny a cennosti, ktoré sa tam podarilo uchovať.

 

Telouet Casbah, Maroko

S Marokom sa nám väčšinou spájajú typické starobylé uličky s domami s modrým nádychom. Telouet Casbah je však navonok jednoduchšie pôsobiaci palác, ktorý tie hlavné tajomstvá ukrýva v interiéri. V niekoľkých zachovaných miestnostiach uvidíte nádherné dekorácie a to najlepšie, čo ponúka marocká architektúra v kombinácii s andalúzskymi vplyvmi. V bývalom šľachtickom sídle sa dodnes podarilo uchovať aj časť, v ktorej bol hárem a kde sa pôvodne nachádzala vstupná hala. Zaujímavosťou je, že i keď ide o rozsiahly komplex, v skutočnosti nebol nikdy dokončený. Podľa pôvodných plánov mal byť ešte veľkolepejším sídlom.

 

Lalibäla, Etiópia

V historickom meste Lalibäla je najcennejšou pamiatkou nezvyčajný kostol. Postavili ho unikátnym spôsobom, keďže bol vytesaný do obrovskej skaly. Dodnes patrí k významným pútnickým miestam. Neskôr v tejto oblasti pribudlo ďalších desať podobných stavieb. Všetky majú pôdorys v tvare kríža, aby tak symbolicky vzdali úctu bohu. Jednotlivé budovy sú sústredené do dvoch hlavných skupín. Každý kostol je niečím originálny. Majú rôznu veľkosť, výzdobu a väčšina obsahuje nádherné fresky. Pár z nich slúži na omše až dodnes.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa