Líbyjská metropola Tripolis - skutočne výnimočná turistická destinácia

2022-09-05 12:00:00 |   |    | 

Pokiaľ radšej chodíte na miesta, kam nesmerujú davy turistov, v tom prípade vás tip na takúto nevšednú destináciu nepochybne poteší. Tripolis je spomedzi všetkých miest v Líbyi tým najbezpečnejším. Ak teda máte chuť spoznať niečo nezvyčajné, nech je to tunajšia metropola, ktorej história sa začala písať už v 6. storočí.



 

Víťazný oblúk Marca Aurélia

O vznik a prvý rozvoj pôvodného Tripolisu sa postarali Féničania. Potom sa však do tejto oblasti dostali Rimania, ktorí si ju chceli celú podmaniť a navyše túžili tiež potlačiť pôvodnú kultúru. Preto v starej časti v blízkosti prístavu začali stavať budovy s ich typickou architektúrou a k nim pridali aj víťazný oblúk Marca Aurélia. Ten bol ich veľkou pýchou a snažili sa ho vyzdobiť čo najprecíznejšími detailmi. Nachádzajú sa tam viaceré výjavy z rímskych dejín, ale zároveň tu uvidíte aj zobrazenia patrónov Tripolisu. I keď sa situácia v meste postupne menila, oblúk už navždy zostal jeho súčasťou a dnes patrí k najcennejším pamiatkam. Kvôli postupnej erózii už nie je v tak dobrom stave, ale ešte stále na ňom môžete obdivovať viacero zaujímavých prvkov.

 

Medina – historické centrum

Z niektorých arabských a afrických krajín sme zvyknutí na to, že staré centrá pod označením „Medina“ vyzerajú ako luxusná prehliadka ich histórie. Tá líbyjská je však trochu iná. Až dodnes sa v nej podarilo uchovať pôvodné čaro, ktoré len tak ľahko inde nenájdete. Ústredným bodom mediny je mešita, ktorá je zároveň najdôležitejším duchovným centrom v Tripolise. O niečo ďalej sa nachádza trh, od ktorého sa už dostanete k obchodom s rozmanitým tovarom a suvenírmi, kaviarňam, reštauráciám a pouličným stánkom s jedlom. Práve tam môžete nasať pravú atmosféru Líbye a pochopiť tunajšiu kultúru. Všímajte si aj staré pôvodné domy, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes.

 

Červený hrad

Medzi historicky cenné pamiatky v Tripolise patrí Červený hrad, ktorý domáci nazývajú As-Sarraya al-Hamra. Na jeho mieste pôvodne stála rímska pevnosť, ktorú využívali vojaci. Súčasná budova pochádza zo 16. storočia a pozostáva z niekoľkých častí, ktoré si však môžete pozrieť najmä z exteriéru. Prejdite sa popri hrade a obdivujte, ako vyzerala pôvodná architektúra tejto oblasti. Dnu sa dostanete len do múzea, ktoré mapuje dejiny tejto časti Líbye. Zvyšok tvoria administratívne priestory, ktoré nie sú bežne prístupné pre verejnosť. Hrad sa nachádza v blízkosti pobrežia a neďaleko neho je menšia verejná záhrada s fontánou.

 

Mešita Gurgi

V Tripolise nájdete niekoľko výnimočných mešít. K tým najkrajším patrí Gurgi, ktorá sa nachádza v blízkosti víťazného oblúka, takže si na jednom mieste pozriete hneď viacero pamiatok. Mešita dostala pomenovanie podľa tureckej rodiny, ktorá sa presťahovala do mesta a už tam zostali žiť navždy. Z vďaky dali prestavať aj pôvodnú mešitu, do ktorej sa chodievali modlievať. Vo vnútri má bohaté zdobenie a až do súčasnosti sa používa na organizovanie obradov a omší. V najvyššom bode dosahuje výšku 25 metrov, vďaka čomu pôsobí opticky ešte väčšie. Pri vchode sa nachádza pekná časť s kvetinovým zdobením. Steny sú skrášlené kaligrafickým písmom a rôznymi geometrickými tvarmi.

 

Gastronómia inšpirovaná Talianskom

Pri potulkách po meste istotne rýchlo vyhladnete. Staré uličky majú svoje čaro a určite v nich nájdete aj reštauráciu, ktorá varí najmä ich typické pochúťky. Nebuďte však prekvapení, keď vám na tanieri skončia podobné jedlá ako na výlete v Taliansku. Rimania totiž ovplyvnili túto časť Líbye natoľko, že až dodnes medzi ich obľúbené pokrmy patria najmä rôzne druhy cestovín. Takým jedlom je aj mbakbaka, ktorá sa pripravuje z pomaly duseného mäsa v paradajkovej omáčke a k tomu väčšinou podávajú práve cestoviny, občas kuskus. Shakshouka sú zase vajcia, ktoré sa vyklepnuté pomaly varia v omáčke z paradajok, cibule, cesnaku a veľkého množstva aromatických korenín. Bazin je dusené mäso, ku ktorému podávajú aj varené vajcia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa