Chrám Abú Simbel premiestnili kvôli stavbe priehrady: To však nie je jeho jediná zaujímavosť

2023-01-10 12:00:00 |   |    | 

Do Egypta dovolenkári cestujú nielen kvôli oddychu pri mori, ale aj zaujímavým historickým pamiatkam. Jednou z najcennejších je chrámový komplex Abú Simbel, ktorý ešte stále odkrýva mnoho svojich tajomstiev. Týchto 10 vecí ste o ňom možno vôbec netušili.



 

1. Chrámový komplex začali stavať počas vlády faraóna Ramesseho (Ramzesa) II., ktorého pokladali za jedného z najvýznamnejších vládcov v egyptskej histórii. Postupne sa zasadil o viacero významných pokrokov v krajine a nakoniec aj o túto výnimočnú stavbu. Ako základy im poslúžil veľký útes, do ktorého vysekali hlavnú časť tohto komplexu, Jeho hlavnou úlohou malo byť oslavovanie víťazstva Ramzesa II.

2. K objaveniu chrámov došlo v 19. storočí. Pôvodne sa nachádzali na inom mieste, v 20. storočí však domáci naplánovali, že práve na týchto miestach vyrastie Asuánska priehrada. Kvôli tomu sa UNESCO rozhodlo, že všetky objavené pamiatky na vlastné náklady presunú. Chrám rozrezali na menšie panely, ktoré postupne premiestnili na aktuálne miesto a tam opäť zložili dokopy.

3. Abú Simbel bol pôvodne zasvätený trom bohom slnka. Ich podobizne boli vytesané do skaly priamo pri vchode do chrámu. V komplexe nájdete aj podobizeň samotného Ramzesa II., ktorý aj vo svojej kamennej podobe budí rešpekt. Zobrazený je sediac na tróne a na hlave má dvojitú korunu. Tá symbolizuje obe časti Egypta. Celkovo nájdete v areáli viacero symbolov, ktoré vzdávajú poctu vtedajšiemu božstvu.

4. Ramesse II. mal viacero manželiek, no len pre jedinú z nich sa rozhodol postaviť chrám. Tou vyvolenou bola jeho prvá kráľovná Nefertari, ktorú mal zo všetkých najradšej. Po jej smrti si síce vzal iné ženy, ale ani jednej z nich už takýmto spôsobom nevzdal úctu.

5. Táto vzácna pamiatka bola v minulosti zasypaná pod nánosmi piesku. Nachádzala sa dokonca až desať metrov pod ním. Na začiatku 19. storočia ju však objavil Jean-Louis Burckhard, keď uvidel vrcholky hlavného chrámu a rozhodol sa toto miesto lepšie preskúmať. Veril, že by sa tam mohla nachádzať skutočne vzácna stavba a naozaj mal pravdu. Najväčšiu prácu na následnom odkrytí urobil taliansky bádateľ Giovanni Belzoni, ktorý bol zároveň prvou osobou, ktorá po odhalení Abú Simbel vstúpila do pôvodného chrámu.

6. Chrám bol nielen zasvätený božstvu slnka, ale aj postavený v súlade s ním. Keďže boli Egypťania vynikajúcimi astronómami, podarilo sa im postaviť hlavnú budovu veľmi zaujímavým spôsobom. Do jej vnútra totiž dvakrát do roka prenikli slnečné lúče a na pár minút osvetlii sochu faraóna a dvoch bohov. Na štvrtú sochu, ktorá stvárňovala boha smrti, slnko nikdy nezasvietilo. Podľa odhadovaných údajov dokonca k tomuto výnimočnému javu dochádzalo presne v dva dôležité dátumy – v deň faraónových narodenín a v deň jeho korunovácie.

7. Hneď po pyramídach je tento chrámový komplex druhou najnavštevovanejšou pamiatkou v krajine. V jej interiéri nájdete množstvo zaujímavostí. Medzi nimi sú aj sochy členov faraónovej rodiny. Na stenách sú zase rôzne dobové kresby, ktoré zobrazujú Ramesseho II. spolu s Nefertari, ako vzdávajú obetu rôznemu božstvu.

8. Malý chrám sa nachádza približne 100 metrov od toho hlavného a bol zasvätený Nefertari. Na jeho stenách uvidíte viaceré fragmenty, ktoré spomínajú na jej život a vzťah s faraónom. I keď sa nazýva „malý“ chrám, v skutočnosti nie je až tak drobný a má dokonca veľmi podobný pôdorys ako ten veľký.

9. Na stenách chrámov a v celom priestore sa nachádzajú vzácne nástenné maľby. Viaceré sú z obdobia vzniku tohto komplexu, teda z 13. storočia pred Kristom. Z toho dôvodu je prísne zakázané používať tam fotoaparát, aby maľby blesky nepoškodili.

10. Jedným z najlepších spôsobov, ako navštíviť Abú Simbel, je rezervovať si lístok na poznávací zájazd spojený s plavbou po Níle. Vtedy budete kotviť veľmi blízko chrámového komplexu a budete mať dostatok času na jeho preskúmanie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa