Etiópska Lalibela – svetový unikát v srdci čierneho kontinentu

2023-03-31 10:00:00 |   |    | 

Na Afrike je zaujímavé sledovať, ako nám postupne odhaľuje svoje turistické tajomstvá. Už dávno neplatí pravidlo, že hlavným dôvodom na návštevu tohto kontinentu je príroda. Čoraz viac si ľudia všímajú aj zaujímavé pamiatky, napríklad unikátne kostoly v etiópskej Lalibele.



 

Jedenásť kostolov vytesaných do skál

Turisti prichádzajú do Lalibely najmä kvôli kostolom so zvláštnou architektúrou, ktorých história siaha približne do 13. storočia. Jednotlivé budovy vytesali do skál a navyše niektoré z nich sú vyhĺbené smerom do podzemia. Najznámejší z kostolov má pôdorys rovnoramenného kríža, ďalší má zas podobu gréckeho kríža. Až do súčasnosti sa podarilo uchovať jedenásť takýchto chrámov, ktoré sú zapísané aj na zozname UNESCO chránených pamiatok. Podľa odhadov na nich postupne pracovalo až 40 tisíc pracovníkov. Pri príchode ku nim budete mať neopísateľný popis. Z diaľky pred sebou takmer nič neuvidíte, len zrazu prídete na kraj skaly, z ktorej môžete pozorovať tieto majstrovské diela.

 

Náboženské centrum krajiny

Od prvého momentu boli tieto kostoly zasvätené ortodoxnej cirkvi. Časom nadobudli tak významnú pozíciu, že sa spolu s Lalibelou stali dôležitým kresťanským pútnickým miestom nielen v krajine, ale aj na tomto kontinente. Vďaka tomu tam pravidelne chodí množstvo veriacich, ktorí sa popri turistoch snažia vzdať úctu svojej viere. V jednom z kostolov je dokonca pochovaný aj kráľ, ktorého nápadom bolo postaviť toto jedinečné mesto. Jeho pozostatky majú ležať v chráme Galghota a taktiež sa stali dôležitým pútnickým miestom. Väčšina budov má zaujímavé zdobenie aj na fasáde. Do skál museli vyhĺbiť miestnosti s oknami, takže šlo o skutočne namáhavú prácu.

 

Mesto začali budovať po sne vtedajšieho panovníka

Pri mnohých mestách alebo pamiatkach sa dopočujete, že vznikli na popud panovníka. Kuriózne však znie, že viaceré z nich sa im prisnili a potom s architektmi na základe tejto predstavy konzultovali aj všetky stavebné plány. Rovnaký osud malo i mestečko Lalibela, ktoré dostalo svoje pomenovanie po jednom z prvých vládcov. Podľa legendy sa údajne vtedajšiemu panovníkovi prisnilo, že by mal postaviť rovnako veľkolepé chrámové mesto, ako je Jeruzalem. Malo ísť o vnuknutie od Boha, ktoré musel následne splniť. Keďže chcel dosiahnuť čo najlepší výsledok, tak si najal tých najlepších kamenárov. Ďalšia z legiend tvrdí, že keď už oni nemohli pracovať, tak za nich na stavbu nastúpili anjeli, ktorí postupne napredovali počas toho času, pokiaľ robotníci oddychovali alebo spali.

 

Pri prácach postupovali zhora nadol

Na výstavbu kostolov použili zaujímavý spôsob. Keďže ich potrebovali vyhĺbiť do skál, tak začali pracovať smerom zhora a takto postupovali nadol. Zároveň pracovali nielen na fasáde, ale ďalšie skupiny robotníkov už robili aj v interiéri. I vďaka tomu tieto projekty tak rýchlo napredovali, aby dokázali splniť víziu panovníka.

 

Grécky chrám Bet Medhane Alem

Po chráme v podobe rovnoramenného kríža je druhým najvzácnejším kostolom Bet Medhane Alem. Ten je postavený v gréckom štýle. Je najvyšším zo všetkých, keďže dosahuje výšku viac ako 11 metrov. Zároveň je aj najväčším kostolom vyhĺbeným do kameňa na svete. Okolo budovy sa rozprestiera 34 oporných stĺpov. Počas nedeľných omší práve tam ukazujú aj ich vzácny sedemkilový kríž, ktorý je urobený zo zlata. Ten zároveň patrí medzi dôležité mestské relikvie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa