Chaos, pot a slzy: Kamenné mesto v srdci Zanzibaru nenechá nikoho chladným

2023-02-01 12:30:00 |   |    | 

Hakuna matata, teda v pohode, tak by sa dal jedným výrazom charakterizovať život na exotickom Zanzibare. Pre jeho metropolu Stone Town to však veľmi neplatí. Kamenné mesto je horúce, plné a trochu chaotické, návštevníkov však odmení nádhernými stavbami, srdcervúcimi príbehmi aj pravou esenciou Afriky.



 

Chaos v názvoch

Na Zanzibare je to s názvami pomerne ošemetné. Hoci sa väčšinou hovorí o ostrove, v skutočnosti ide o súostrovie, do ktorého okrem hlavného ostrova Unguja a severenejšie položenej Pemby patrí aj množstvo menších ostrovčekov.

Trošku chaos je aj s hlavným mestom. Oficiálne sa totiž tiež nazýva Zanzibar, takmer každý ho však pozná ako Stone Town, čo je však len jeho historická časť. Metropolu autonómnej oblasti Tanzánie tvorí spolu s novšou štvrťou Ng´ambo, pri ktorej sa nachádza aj letisko Abeid Amani Karume International Airport, kam sa až do konca apríla lieta z Bratislavy i Košíc.

 

Z rybárskej osady k centru ríše

Stone Town sa rozprestiera zhruba v strede západného pobrežia ostrova Unguja, kde bola v 11. storočí založená rybárska osada Shangani. Dlho mali oveľa väčší význam iné osídlenia, začiatkom 16. storočia si však práve v tomto prístave postavili Portugalci prvý kostol. Keď v roku 1698 prevzal moc na Zanzibare sultán z Ománu, chrám upravili na vojenskú pevnosť.

Ešte významnejším míľnikom sa však stal rok 1840, keď sem vládca Said bin Sultan presunul svoje sídlo a úrady z ománskeho Maskatu. Stone Town sa stalo hlavným mestom celej veľkej ríše a začalo rýchlo napredovať.

 

Unikátna zmes vplyvov

V 19. storočí na Zanzibare prekvital trh s koreninami a otrokmi a Stone Town sa stalo jeho hlavnou burzou. Do mesta prichádzali bohatí obchodníci z celého sveta, ktorí sa predbiehali v extravagancii svojich obydlí a postupne menili jeho podobu.

V uliciach a na nábreží vyrástli veľkolepé paláce, kostoly, mešity aj honosné budovy úradov. Ich architektúra je unikátnou zmesou arabských, perzských, indických, afrických a európskych prvkov, a tak vďaka tomu v roku 2000 Stone Town zapísali na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 

Úzke uličky, ktoré vás pohltia

Dnes zanzibarskú metropolu charakterizuje nábrežie s najreprezentatívnejšími stavbami a labyrint uličiek, ktoré sú neraz tak úzke, že nimi neprejdú ani autá. Podobne ako na celom ostrove, aj tu je neustále veľmi rušno a pred domami, obchodmi a predajnými stánkami postáva množstvo ľudí, najmä mužov.

Väčšina budov pochádza z 19. storočia a sú postavené z koralu, ktorý im dodáva červenkastý nádych. Hoci práve jemu vďačí Kamenné mesto (Stone Town) za svoj názov, je to zradný materiál. Koral sa ľahko drví, a tak si stavby vyžadujú neustálu údržbu. Až 80 percent budov je v zlom stave.

 

Drevené diela majstrov

Okrem koralu je pre domy v Stone Towne typické aj drevo (tík, mangovník či chlebovník). Z tohto materiálu sú vytvorené zábradlia na balkónoch, predovšetkým sa však symbolom zanzibarskej metropoly stali majstrovsky zdobené dvere.

Ako vysvetľuje náš sprievodca, existujú dva hlavné typy – indické dvere majú zaoblenú hornú časť a obľúbeným motívom je lotosový kvet ako symbol prosperity. Tie arabské sú zas obdĺžnikové a často ich zdobí citát z Koránu. Niekedy dekorácie dverí, napríklad lano, reťaz či tvar rybích šupín, odkazujú aj na povolanie majiteľa.

 

Najstaršia stavba v meste

Cez mohutné vyrezávané drevené dvere vstupujeme aj do najstaršej budovy v Stone Towne. Ngome Kongwe, teda Stará pevnosť bola postavená v roku 1710, keď moc nad Zanzibarom prevzal ománsky sultán. Symbolicky pohltila aj kostolík, postavený Portugalčanmi, no hoci pôvodne slúžila vojakom, postupne vystriedala rôzne iné funkcie.

V 19. storočí v nej bolo väzenie, v rokoch 1905 až 1928 fungovala ako železničná stanica a dnes sa na nádvorí zvyknú konať tanečné či hudobné predstavenia. V tieni mohutných kamenných múrov stoja viaceré obchodíky so suvenírmi aj dielňa, v ktorej tkajú koberce.

 

Palác zázrakov

V susedstve pevnosti sa nachádza aj ďalšia z najvýznamnejších budov v meste. Palác zázrakov si nechal v roku 1883 postaviť sultán Barghash bin Said a svoje pomenovanie získal vďaka tomu, že mal ako prvý na Zanzibare zavedenú elektrinu. Okrem toho sa v ňom tiež nachádzal prvý výťah v celej východnej Afrike.

Najväčšia stavba v Stone Towne dlho slúžila ako reprezentatívne sídlo panovníka, neskôr v nej boli úrady, škola i múzeum. Dnes je však budova zatvorená. 25. decembra 2020 došlo počas rekonštrukcie k jej zrúteniu, a tak potrvá ešte niekoľko rokov, kým ju podľa pôvodných plánov a fotografií znova obnovia.

 

Lekáreň aj kostol

Momentálne by sme teda za najkrajšiu budovu v Stone Towne mohli označiť tzv. Starú lekáreň, ktorú nechal na konci 19. storočia postaviť bohatý indický obchodník. Pôvodne síce slúžila ako nemocnica pre chudobných, na dekoráciách sa však nešetrilo. V podstate celú fasádu pokrývajú drevené vyrezávané balkóny, ktorým sa len máločo v meste vyrovná.

Siluetu zanzibarskej metropoly dotvára aj katedrála sv. Jozefa s dvojicou vysokých veží, postavená v rokoch 1893 až 1897 francúzskymi misionármi. Dodnes sa v nej každú nedeľu konajú rímskokatolícke omše. Ako pripomína náš sprievodca, väčšina Zanzibarčanov sú moslimovia, s kresťanmi však žijú v pokoji a mieri.

 

Pripomienka temných dejín

V Kamennom meste sa nachádza aj ďalšia kresťanská katedrála, tentoraz však odkazuje na menej príjemné okolnosti. Vyrástla totiž koncom 19. storočia na oslavu ukončenia otroctva. Presne na mieste, kde kedysi stál najväčší východoafrický trh s ľuďmi. Ich nešťastné osudy pripomína aj pôsobivý pamätník a múzeum.

Dnes už netušíme, koľko nešťastníkov týmito miestami prešlo. Podľa vedcov však až tri štvrtiny otrokov zahynuli skôr, než sa dostali na trh. Príčinou bol hlad, choroba alebo vyčerpanie na dlhých cestách. Keď sa im podarilo prežiť, putovali s novým majiteľom ďalej na sever Afriky či do Ázie, alebo zostávali pracovať na zanzibarských farmách s korením. Trh s otrokmi bol zrušený až v roku 1876.

 

 

Najslávnejší rodák

Dnes sa už našťastie nádherný ostrov nespája s neľudskými praktikami. Keď sa povie Zanzibar, väčšina ľudí si predstaví nádherné pláže, ale tiež nezabudnuteľný hlas najslávnejšieho miestneho rodáka Freddieho Mercuryho. Legendárny spevák sa narodil 5. septembra 1946 ako Faroukh Bulsara v Shangani, starej štvrti Stone Townu.

V dome, kde vyrastal, otvorili 24. novembra 2019 pri príležitosti 28. výročia Mercuryho úmrtia jeho prvé múzeum na svete. Dnes v ňom uvidíte množstvo vzácnych archívnych fotografií, hudobníkov klavír či koncertné oblečenie, ale aj rukopisy piesní a slávne citáty. „Nestanem sa hviezdou, stanem sa legendou,“ hlása ten pri vstupe do budovy.

 

Esencia Afriky

Dnešný Stone Town by sa Mercurymu zrejme páčil. Je trochu chaotický, ale plný života. Najrušnejšími časťami sú rôzne špecializované trhoviská. Azda žiaden turista neobíde koreninový trh, zážitkom je však aj rybací, alebo ten, kde predávajú ovocie od výmyslu sveta. Večer potom všetky kroky vedú do Forodhani Gardens na nábreží.

Park plný zelene s výhľadom na oceán a prístav po zotmení zaplní hudba, veselá vrava a omamné vône jedál. Chodníky lemujú stánky, v ktorých priamo na mieste kuchári pripravujú rôzne svahilské a zanzibarské špeciality a všetkých okoloidúcich pozývajú ochutnať. Mladí sa zas oddávajú svojej obľúbenej zábavke – priamo v oblečení skáču do mora. Toto je pravá esencia Afriky!

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa